Tobermory, Mull

Tobermory, Mull

Fingal's Cave, Staffa

Ruïne van de Holyrood Chapel, Edinburght (Louis Daguerre, 1824 - detail)

Doric Quartet

Doric Quartet

Schets van Dunollie Castle, Mendelssohn, 1829

Glencoe

Glencoe

Duart Castle

Mull, Schotland
31 augustus 2023 t/m 09 september 2023
Mull
Mendelssohn Festival op het Schotse eiland Mull

• Mendelssohn achterna naar Mull
• Doric Quartet: artistieke leiders Festival Mendelssohn on Mull
• Bezoek aan Edinburgh
• Excursie naar natuurwonder op Staffa (Fingals Cave)
• Kijk hier naar de film over de reis naar Schotland

Volgeboekt  
Basisreissom: € 3.995,00

Donderdag 31 augustus reizen we vanaf de diverse opstapplaatsen per luxe touringcar eerst naar het Conservatorium van Amsterdam. Aldaar heet uw reisleider Wouter Schmidt u welkom tijdens een korte, muzikale ontvangst in een zaaltje van het conservatorium. Hierna rijden wij door naar IJmuiden, waar de inscheping plaatsvindt. De Princess Seaways gooit om 17:00 uur de trossen los en zet dan koers naar Noord-Engeland. We dineren vanavond gezamenlijk aan boord in het restaurant; voor u is een cabine met zeezicht gereserveerd.

Vrijdag 1 september ontschepen we na het ontbijt in Newcastle. Via een mooie route langs de kust, met enkele tussenstops op een paar fraaie locaties, rijden we naar Edinburgh. Aan het eind van de middag checken we in bij het Apex Waterloo Place Hotel. Dit viersterren hotel ligt in de oude binnenstad van Edinburgh, vlak bij Princes Street en op 500 meter van de historische Royal Mile. Bovendien is het slechts 15 minuten wandelen naar Edinburgh Castle. Wij dineren vanavond gezamenlijk in het restaurant van het hotel.

Zaterdag 2 september maakt u kennis met Edinburgh. Musea, galeries, historische gebouwen... aan cultuur heeft Edinburgh duidelijk geen tekort. Ook vertier is volop aanwezig in de Schotse hoofdstad; overal vindt u knusse winkelstraatjes, pubs en restaurants. Tijdens een uitgebreide stadstour – per bus en te voet – met een professionele gids bezoekt u de historische binnenstad. Via de fascinerende Royal Mile, omzoomd met prachtige gebouwen, daalt u af naar het indrukwekkende Palace of Holyroodhouse, de officiële Schotse residentie van de Britse koning. Alhoewel Holyrood al in de 11e eeuw werd gesticht, kreeg het pas in de 17e eeuw zijn huidige vorm. In het paleis kunt u enkele van de meeste indrukwekkende kamers en zalen van Schotland bezoeken, waaronder de troonkamer, waar nog steeds recepties worden gehouden, en de slaapkamer van de beroemde koningin Mary, ‘Queen of Scots’. Op 30 juli 1829 bezocht Mendelssohn in de schemering Holyrood en tevens de resten van de vernielde kapel. Van Schiller kende hij het turbulente leven en het droeve lot van de charismatische Mary Queen of Scots. Beïnvloed door de mistroostige duisternis noteerde hij de eerste zestien maten van een nieuwe symfonie: een ongebroken melodiestroom die later Schotse Symfonie werd genoemd.

"Er groeit veel gras en klimop in en aan het beschadigde altaar werd Maria tot koningin van Schotland gekroond. Alles is daar in stukken gebroken, vermolmd en wordt door een heldere hemel belicht." (Mendelssohn bij Holyrood, juli 1829)

Wij lunchen gezamenlijk in een sfeervol restaurant en de verdere middag is ter vrije besteding. Bezoekt u bijvoorbeeld de befaamde St Giles’Cathedral of de gezellige wijk rond Greyfriars Bobby. Indien het aanbod daar aanleiding toe geeft, bieden wij u de mogelijkheid om ’s avonds optioneel een concert, opera- of balletvoorstelling bij te wonen in Edinburgh.

Zondag 3 september gaat het richting Highlands. In de loop van de ochtend doemen na Stirling de eerste bergen en 'Lochs' voor u op. Via een prachtige route langs Loch Long, Arrochar en ‘Rest and be beautiful’ rijden we naar het idyllische, aan de oevers van Loch Fyne gelegen dorpje, Inveraray. Hier lunchen wij gezamenlijk in een leuk, echt Schots restaurant. Hierna wordt de weg via het ruige en groene berglandschap voortgezet naar Oban, dat ‘kleine baai’, betekent. Het levendige stadje staat ook wel bekend als de Toegangspoort naar de Hebriden, mede omdat een aantal veerboten vanuit de haven vertrekt. Zo ook de onze. De overtocht naar Craignure op het eiland Mull duurt ca. een uur. Na aankomst op Mull is het dan nog ca. 45 minuten rijden naar het Western Isles Hotel, waar wij de komende vier nachten zullen verblijven. Het eenvoudige, maar sfeervolle en geriefelijke hotel ligt in het gezellig, kleurrijke dorpje Tobermory en heeft een geweldig uitzicht over de haven, de zee, de Sound of Mull (de smalle zeestraat tussen Mull en het vasteland van Schotland) en de verderop gelegen bergen van Morvern. ‘s Avonds woont u in de Parish Church het openingsconcert van het Mendelssohn Festival bij.

Maandag 4 september verzorgt Wouter na het ontbijt een muziektoelichting op een aantal van de composities die u de komende dagen gaat beluisteren. Hierna wonen we een deel van een repetitie/masterclass bij in Aros Hall, gelegen in het centrum van Tobermory. Leden van het Doric Quartet spelen hierbij samen met jonge, talentvolle muziekstudenten. Hierna maken we een wandelingetje door Tobermory. Oorspronkelijk een vissersdorp, is Tobermory niet alleen vanwege de gelijknamige, wereldberoemde whisky een toeristische favoriet. De vrolijk gekleurde, aan de waterkant gelegen, huizen geven het dorp een enorme charme en Tobermory beschikt over een aantal aantrekkelijke winkeltjes en bedrijfjes, waaronder een chocolaterie, bakkerij, kaarsenmaker, zilversmid, kunstgalerie en een pottenbakker. Tobermory is ook bekend vanwege haar kunstcentra, een klein theatergezelschap en enkele goede pubs en eetgelegenheden. Uiteraard kunt u ook de Tobermory-distilleerderij bezoeken, wanneer u echte Schotse whisky wilt proberen. Na het diner in uw hotel staat vanavond het tweede concert van het Mendelssohn Festival op het programma.

Dinsdag 5 september staan er twee concerten op het programma: een middagconcert in Tobermory en een avondconcert in Dervaig. ’s Ochtends maken we een excursie naar het 13e-eeuwse Duart Castle. Het kasteel ligt aan de Sound of Mull, het was de zetel van de leider van de MacLeans, tot deze clan het in 1692 moest afstaan aan de Campbells. Het kasteel raakte volledig in verval. In 1910 kon Sir Fitzroy MacLean de ruïne opkopen; hij begon onmiddellijk aan de restauratie. Wij bezoeken de eetzaal, de voormalige staatsievertrekken en natuurlijk ook het dak, vanwaar u een fenomenaal uitzicht heeft op de drie zeearmen die Duart Castle domineren. In de kerkers zaten ooit de opvarenden van een galjoen van de Spaanse Armada. Het galjoen werd in 1588 door de vader van de clan, Donald MacLean, tot zinken gebracht. Na het middagconcert is de verdere middag ter vrije besteding. Na een vroeg diner in het hotel bezoeken wij het avondconcert in Dervaig.

Woensdag 6 september verzorgt Wouter na het ontbijt eerst een korte muziektoelichting, voordat we via een sensationeel mooie route als het ware het hele eiland Mull doorkruisen. Immers, de concertlocatie Bunessan Hall ligt in feite aan de andere kant van het eiland, nabij Fionnport. Vanaf hier vertrekken de boten naar de eilangen Iona en Staffa. Na het middagconcert maken we dan ook een excursie naar beide eilanden, te beginnen met Staffa. Het eiland is niet alleen bekend geworden vanwege het bezoek van Mendelssohn in 1829, maar ook vanwege de zuilenvormige basaltformaties (vandaar de naam Staffa: eiland van 'staven') die in het Tertiair (ongeveer 60 miljoen jaar geleden) zijn gevormd door zeer snel afkoelend magma. In deze basaltformaties bevinden zich verschillende grotten, waaronder Fingal’s Cave. Deze grot maakte zoveel indruk op Mendelssohn, dat hij, ondanks het feit dat hij erg zeeziek was, meteen aan het componeren sloeg en een brief naar huis schreef met daarin de openingsmaten van de ouverture Die Hebriden. Na het bezoek aan Staffa varen we door naar het eiland Iona, waar in 565 door Columba een klooster (Iona Abbey) werd gesticht, dat bijzonder grote invloed op de noordelijke streken van Europa had. Vanuit Iona verspreidde zich een netwerk van kloosters en bisdommen dat zich uitstrekte over heel Schotland en Ierland en zelfs tot in het Saksische gebied van Northumbria. Oswiu van Northumbria bekeerde zich in het klooster van Iona tot het christendom. Het eiland werd een heilige plaats waar verschillende koningen van Schotland, Ierland en Noorwegen werden begraven. Na het bezoek aan Iowa rijden we terug naar ons hotel in Tobermory, waar we’s avonds gezamenlijk dineren.

Donderdag 7 september verlaten wij Mull weer met de veerboot van Craignure naar Oban. Op het ‘vasteland’ rijden we een andere route dan op de heenweg: door de vallei Glen Coe. Onderweg zullen we natuurlijk een of meerdere fotostops maken, want het landschap is van een ongekende schoonheid. Rond het middaguur arriveren we dan bij de Falls of Dochart in het plaatsje Killin. Hierna vervolgen wij onze route naar Stirling, waar wij een nacht verblijven in het eenvoudige, maar uitstekend beoordeelde en praktisch gelegen drie-sterren Holiday Inn Express Hotel. Wij dineren vanavond gezamenlijk in het hotel.

Vrijdag 8 september brengen we na het ontbijt een bezoek aan het illustere Stirling Castle, een van de grootste én bekendste kastelen van Schotland. Het kasteel heeft een enorme historie en speelde een belangrijke rol in de strijd om vrijheid tegen de Engelsen. Daarnaast zijn verschillende Schotse koningen en koningen in het kasteel gedoopt, getrouwd of overleden. Het enorme kasteel is gelegen op een rots en torent boven de stad uit. Vanuit het kasteel heeft u dan ook een indrukwekkend uitzicht op de stad en het Wallace Monument. Maar ook de prachtige tuinen zijn een bezoek meer dan waard. Hierna rijden we door het ‘Border landschap’ naar Newcastle, waar aan het eind van de middag de inscheping aan boord van de King Seaways plaatsvindt. Net als tijdens de heenreis dineren we vanavond weet gezamenlijk aan boord en wederom is voor u een cabine met zeezicht gereserveerd.

Zaterdag 9 september vindt na het ontbijt de ontscheping plaats in de haven van IJmuiden. Vanaf hier reizen wij door naar de verschillende uitstapplaatsen in Nederland.

Concert
 • zondag 03 september 2023 Concert in Tobermory
 • Parish Church (Tobermory)
 • Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Uitvoerenden:
  • strijkkwartet Doric String Quartet
 • Prijs: inbegrepen
Masterclass
 • maandag 04 september 2023 Masterclass in Tobermory
 • Aros Hall (Tobermory)
 • Leden van het Doric Quartet spelen samen met jonge, talentvolle muziekstudenten.
  Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Uitvoerenden:
  • strijkkwartet Doric String Quartet
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • maandag 04 september 2023 Concert in Tobermory
 • ()
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • dinsdag 05 september 2023 Concert in Tobermory
 • ()
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • dinsdag 05 september 2023 Concert in Dervaig
 • Dervaig Hall (Dervaig)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • woensdag 06 september 2023 Concert in Bunessan
 • Bunessan Hall (Bunessan)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Hotels Schotland

2 t/m 4 september: Apex Waterloo Place, Edinburgh
Apex Waterloo, EdinburghHet viersterrenhotel Apex Waterloo Place ligt net om de hoek van Calton Hill, in de oude binnenstad van Edinburgh, vlakbij Princes Street en op 500 meter van de historische Royal Mile. Bovendien is het slechts 15 minuten wandelen naar Edinburgh Castle.

Het hotel beschikt over een stijlvolle spa, zwembad, restaurant, luxueuze kamers en gratis Wifi. De kamers zijn voorzien van airconditioning en een Nespresso-apparaat. In het bekroonde restaurant Elliot’s kunt u genieten van zowel internationale, als traditionele Schotse gerechten genieten. De lichte bar met elegante Georgische elementen en een grote open haard biedt tal van heerlijke wijnen en sterke dranken van hoge kwaliteit.4 t/m 8 september: Hotel Western Isles, Tobermory
Hotel Western Isles, TobermoryTijdens de verkenningsreis in 2022 behoorde ook het viersterren Hotel Western Isles tot de horecagelegenheden die Wouter bezocht. Nadat hij een uitgebreide rondleiding door het hotel had gekregen door de directeur, heeft hij bewust voor dit eenvoudige, maar gezellige, nette en fraai gelegen hotel in het sfeervolle Tobermory gekozen.

De sfeer is ontspannen en u kunt er genieten van een schitterend uitzicht over over de haven van Tobermory, de zee, de Sound of Mull en de verderop gelegen bergen van Morvern. De Conservatory Bar biedt uitzicht over het water en serveert heerlijke gerechten, die bereid worden met ingrediënten van lokale leveranciers.8 t/m 9 september: Holiday Inn Express Hotel, Stirling
Holiday Inn Express Hotel, StirlingHet driesterrenhotel Holiday Inn Express Hotel bevindt zich weliswaar buiten Stirling, het ligt wel uiterst gunstig aan de uitvalswegen en ideaal voor een bezoek aan Stirling Castle.

Het hotel beschikt over gratis WiFi, een bar en een restaurant. Alle kamers van het hotel zijn uitgerust met een bureau en een flatscreen-tv.


Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 31 augustus 2023 € 3.995,00
Eenpersoonstoeslag € 799,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Concert in Tobermory (03 september 2023) incl.
Masterclass in Tobermory (04 september 2023) incl.
Concert in Tobermory (04 september 2023) incl.
Concert in Tobermory (05 september 2023) incl.
Concert in Dervaig (05 september 2023) incl.
Concert in Bunessan (06 september 2023) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Schotland v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in een buitenhut aan boord van de MS Romantica van Princess Seaways, 2 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Apex Waterloo Place in Edinburgh, 4 overnachtingen in het 4-sterren Hotel Western Isles in Tobermory, 1 overnachting in het 3-sterren Holiday Inn Express Hotel op basis van logies en ontbijt
• 8 diners en 2 lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht, Den Haag, Amsterdam (Conservatorium Amsterdam) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• Voor een bezoek aan Groot-Brittannië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat gedurende uw gehele verblijf geldig moet zijn, een ID-kaart is niet voldoende
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!