Het tekenen van de Vrede van Münster (Gerard Terborch)

Het tekenen van de Vrede van Münster (Gerard Terborch)

Münster

Münster

Battery for five fingers (Jan van Munster, beeldentuin Kröller-Müller Museum)

Battery for five fingers (Jan van Munster, beeldentuin Kröller-Müller Museum)

Astronomische klok in de Paulusdom, Münster

Astronomische klok in de Paulusdom, Münster

Gezicht op kasteel Bentheim (Jacob van Ruisdael, 1653)

Gezicht op kasteel Bentheim (Jacob van Ruisdael, 1653)

Münster, Duitsland
24 december 2023 t/m 28 december 2023
Münster kerst
Kerst net over de grens

• Kunst & cultuur in Hanzestad Münster
• Vrede van Münster: geboorteakte van Nederland
• Gevarieerd muziekprogramma met onder meer Rigoletto en La traviata van Verdi

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.195,00

Zondag 24 december kunt u de reis beginnen met een concert aan het eind van de ochtend in Oosterbeek door het Delta Piano Trio. Het trio werd in dat in 2013 in Salzburg werd opgericht door drie Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper. ‘Adembenemend’, schrijft Opus Klassiek over hen. Na het concert vervolgen we de reis naar Münster, de stad die onlosmakelijk met Nederland verbonden is. Hier werd op het raadhuis op 15 mei 1648 in feite de ‘geboorteakte’ van het huidige Nederland afgegeven – met de eedaflegging van de Spaans-Nederlandse deelvrede, de Vrede van Münster. Onderweg naar Münster maken we een tussenstop in Enschede waar we in het Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling Onderweg naar Bad Bentheim zullen bezoeken. Op advies van de Haarlemse schilder en kunsttheoreticus Karel van Mander trekken in de 17e eeuw vele kunstenaars de stad uit, op zoek naar geschikte vergezichten, rivierlandschappen en bossen. Zo kiezen onder anderen Jacob van Ruisdael, Nicolaes Berchem en Meindert Hobbema voor het Nederlands-Duitse grensgebied om inspiratie op te doen. Ruisdael schildert meermaals Kasteel Bentheim, de watermolens bij Singraven en een gezicht op Ootmarsum.

Maandag 25 december hebben we in de ochtend ruim de gelegenheid Münster te verkennen. De stad kan terugblikken op ruim 1200 jaar geschiedenis. Karel de Grote gaf Friese edelman en geestelijke Liudger de opdracht tot missionering van het Münsterland. Waar nu Münster ligt, richtte Liudger hiervoor een klooster op. Al snel werd Münster een bisdom en later volgde aansluiting bij de Hanzesteden. Rond 1350 kreeg het stadhuis als ‘huis der burgers’ voor een groot gedeelte al zijn huidige gestalte; de pronkgevel werd wat later voltooid. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis is de affaire met de wederdopers die onder leiding van Jan van Leiden tot een ware terreur overgaan. In 1648 wordt de Vrede van Münster gesloten, waarmee er een eind komt aan de Dertigjarige Oorlog. ’s Avonds kunt u in Osnabrück een opvoering bijwonen van Verdi’s La traviata.

Dinsdag 26 december bezoeken we het LWL Museum für Kunst und Kultur. Het Museum is sinds de oprichting in 1908 het centrale huis voor beeldende kunst in Westfalen. Hier worden van de middeleeuwen tot de moderne tijd meer dan duizend jaar kunstgeschiedenis voorgesteld. In het Theater Münster is het ’s middags tijd voor het Weihnachtskonzert, met een nader te bepalen programma ‘mit programmatischen Highlights und Lieblingsstücken, aber immer auch mit Überraschendem und Unerhörtem, das dieser besonderen Zeit des Jahres die klingende Krone aufsetzt.‘

Woensdag 27 december maken we een tocht door het Münsterland. Prachtige waterburchten en indrukwekkende burchten, spannende steden en oorspronkelijke dorpen, prachtige natuur in uitgestrekte parkgebieden: dat is het Münsterland. Gelegen in het noordwesten van Westfalen, op de grens met Nederland en Nedersaksen, biedt deze veelzijdige regio talloze verrassingen. In het Theater Münster staat de tweede Verdi-opera van deze reis op het programma, Rigoletto, de opera die deel uit maakt van de ‘trilogia popolare’; de drie meesterwerken die Verdi binnen twee jaar componeerde: La traviata, Il trovatore en Rigoletto.

Donderdag 28 december rijden we terug naar Nederland, maar niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan Bad Bentheim. Voor veel mensen een plaatsnaam die men alleen kent van de doorreis naar het buitenland. Maar dit voormalig kuuroord heeft veel verrassingen in petto! De schilder Jacob van Ruisdael was dol op deze stad. Meer bepaald was hij verzot op het middeleeuws kasteel van de stad aan de grens bij Oldenzaal. Gedurende zijn leven bezocht hij kasteel Bentheim diverse keren en hij legde het maar liefst twaalf keer op doek vast. Na het bezoek aan Bad Bentheim rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • zondag 24 december 2023 Delta Piano Trio
 • Concertzaal (Oosterbeek)
 • • Sergei Rachmaninov: Trio élégiaque nr 1 in g
  • Antonín Dvorák: Dumky (deel 1, 2 en 6)
  • Franz Schubert: Notturno

 • Prijs: € 30,00
Opera
 • maandag 25 december 2023 La traviata
 • Theater am Domhof (Osnabrück)
 • Giuseppe Verdi La traviata (opera)
 • Prijs: € 49,00
Concert
 • dinsdag 26 december 2023 Weihnachtskonzert
 • Theater Münster (Münster)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 38,00
Opera
 • woensdag 27 december 2023 Rigoletto
 • Theater Münster (Münster)
 • Giuseppe Verdi Rigoletto (opera)
 • Prijs: € 55,00
Mövenpick Hotel Münster

Mövenpick Hotel, MünsterHet viersterren Mövenpick Hotel Münster bevindt zich naast de Aasee, op slechts 2 km van het centrum van Münster. Het biedt twee restaurants en op de bovenste verdieping bevindt zich een sauna en een fitnesscentrum met een uniek uitzicht op het oude centrum van Münster.

De grote kamers zijn voorzien van airconditioning, een moderne badkamer, koffie- en theefaciliteiten, gratis Sky Cinema en gratis WiFi.

Restaurant Chesa Rössli en het Hotel Restaurant serveren Zwitserse en internationale gerechten. Daarnaast is er een loungebar aanwezig.

Basisreissom per persoon met vertrek op zondag 24 december 2023 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 136,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Delta Piano Trio (24 december 2023) € 30,00
La traviata (25 december 2023) € 49,00
Weihnachtskonzert (26 december 2023) € 38,00
Rigoletto (27 december 2023) € 55,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Münster v.v.
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Mövenpick Münster
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Oosterbeek, Deventer en Hengelo
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.