Nürnberg

Nürnberg

Reconstructie kostuum voor Le Sacre

Altstadt Nürnberg

Zelfportret Albrecht Dürer

Zelfportret Albrecht Dürer

Nürnberg, Duitsland
24 december 2019 t/m 28 december 2019
Nürnberg
Kerst in de stad van Albrecht Dürer

• Nürnberg: het levendigste historische museum van Duitsland
• Hoe woonde en werkte Albrecht Dürer?
• Balletavond rondom Ballets Russes & Diaghilev

 
Basisreissom: € 1.095,00

Dinsdag 24 december reizen we per luxe touringcar naar Nürnberg waar we onze intrek nemen in het centraal gelegen viersterren Hotel Park Plaza Nürnberg.

Woensdag 25 december verkennen we het historische centrum van Nürnberg. Een historische tocht door Nürnberg eindigt – of begint – altijd bij de burcht. Onder de bescherming van deze burcht (gebouwd in de 12e eeuw) konden ambachten en kunsten tot bloei komen. In de middeleeuwen behoorde Nürnberg met Keulen en Praag tot de grootste steden van het Duitse Keizerrijk. Een voorbeeld van dat sterk ontwikkelde ambacht was de instrumentenmakerij. Rijke burgers pronkten graag met hun draagbare klokken, de zogenaamde 'Neurenbergse eieren'. In het Staatstheater Nürnberg is de avond gewijd aan balletten van Stravinsky. Voor de beroemde Ballets Russes van Diaghilev schreef Stravinsky diverse balletten. Le sacre du printemps zou de geschiedenis ingaan vanwege het oproer dat muziek én ballet bij de première teweeg bracht. Een geweldige publiciteitsstunt van Diaghilev, want dit oproer stond garant voor uitverkochte zalen. Terwijl Stravinsky aan Le sacre werkte, schreef hij onderwijl Petroesjka, een knappe samentrekking van een Russisch sprookje met de Italiaanse commedia dell'arte over de liefde en jaloezie van drie poppen.

Donderdag 26 december krijgen we een rondleiding in het Germanische Nationalmuseum. Eigenlijk heeft u een paar dagen nodig om alle objecten in dit reusachtige museum te bekijken, variërend van prehistorische en archeologische vondsten tot en met hedendaagse kunst. In het Opernhaus staat deze avond La bohème op het programma, Puccini's onovertroffen evocatie van het Parijse Quartier Latin en kunstenaarsidealen die in botsing komen met de harde werkelijkheid.

Vrijdag 27 december bezoeken we het Albrecht‑Dürer‑Haus. In dit schilderachtige 15e-eeuwse vakwerkhuis leefde Albrecht Dürer van 1509 tot 1528. Nu zijn er schilderijen van Dürer en zijn tijdgenoten te zien en krijgen we een idee hoe een van Duitslands grootste kunstenaars woonde en werkte. Vanavond geeft de componist Cavalli - sterleerling van Monteverdi - met de barokopera La Calisto precies datgene waar het Venetiaanse publiek midden 17e eeuw naar snakte: een tragisch-komische opera met overspel, jaloezie en leedvermaak als leidende thema's. De nimf Calisto moet boeten voor haar liaison met Jupiter en voortaan als beer door het leven gaan. Het geweten van Jupiter knaagt echter en hij gunt haar en haar zoontje een plaats aan het firmament, als Grote en Kleine Beer.

Zaterdag 28 december rijden we na het ontbijt terug naar Nederland.

Ballet
 • woensdag 25 december 2019 Les Ballets Russes
 • Staatstheater (Nürnberg)
 • Igor Stravinsky Petroesjka (ballet)
  Igor Stravinsky Le sacre du printemps (ballet)
 • Prijs: € 69,00
Opera
 • donderdag 26 december 2019 La bohème
 • Staatstheater (Nürnberg)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 69,00
Opera
 • vrijdag 27 december 2019 La Calisto
 • Staatstheater (Nürnberg)
 • Francesco Cavalli La Calisto (opera)
 • Prijs: € 69,00
Hotel Park Plaza Nürnberg

Hotel Park Plaza NürnbergHet viersterren Park Plaza Nuremberg heeft een uitstekende ligging tegenover het 19e-eeuwse centraal station van Nürnberg en vlakbij de Altstadt van Nürnberg.

Dit opvallende hotel is geopend in juni 2016 in het voormalige Bavarian-American Hotel. De inrichting is volledig vernieuwd waarvoor men zich liet inspireren door twee belangrijke burgers van Nürnberg: de kunstenaars Albrecht Dürer en Martin Behaim. De 'Rhino' van Dürer en de 'Erdapfel Globe' van Behaim zijn alom aanwezig in het interieur.

Het hotel beschikt over een fitnessruimte die 24 uur per dag open is. Voor een drankje kan men terecht in de elegante Bavarian American Bar.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2019 € 1.095,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Les Ballets Russes (25 december 2019) € 69,00
La bohème (26 december 2019) € 69,00
La Calisto (27 december 2019) € 69,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Nürnberg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel Park Plaza Nürnberg
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Susan Dorrenboom

Er wordt tegenwoordig wel met een bezorgde blik in de ogen gesproken over kinderen met overvolle agenda's. Goed beschouwd was ik ook zo'n kind: fluitles, kamermuziek, orkest, hier en daar nog een extra repetitie, tweemaal per week dansles. En o ja, ik heb ook nog een tijdje in een kinderkoor gezongen.
Ik heb er niet onder geleden. En het zal u - met deze opsomming aan buitenschoolse activiteiten - niet verbazen dat ik na mijn schoolcarrière koos voor een muzikale vervolgstudie: muziekwetenschap in Utrecht.
Na veel omzwervingen in de advies- en bouwwereld kwam ik een aantal jaar geleden bij MUSICO Reizen terecht. Terug op het honk, zo voelde het aan. Op kantoor bereid ik reizen voor met alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, en houd ik de website actueel. Daarnaast leid ik af en toe een reis, een uitdagende combinatie. Het werken bij MUSICO Reizen heeft mij tot een muzikale alleseter gemaakt. Vroeger hield voor mij de klassieke muziek op bij de late Beethoven - met als uitzondering de muziek van Stravinsky. Tegenwoordig weet ik ook de romantici te waarderen, en vraag ik mij af waarom ik vroeger de symfonieën van Mahler zo moeilijk kon verteren. Zo blijft de muziek een ontdekkingsreis die ik graag met u deel.

Lees ook het interview met Susan Dorrenboom.