Römersteinbruch, St. Margarethen

Römersteinbruch, St. Margarethen

Esterhazapaleis, Fertöd

Esterhazapaleis, Fertöd

Neusiedlersee

Neusiedlersee

Bratislava

Bratislava

Neusiedler See, Oostenrijk
14 augustus 2019 t/m 18 augustus 2019
Neusiedler See
Oostenrijkse festivals in Römersteinbruch en Mörbisch am See

• ‘Dein ist mein ganzes Herz’ bij de Seefestspiele Mörbisch
Die Zauberflöte in machtig decor van Römer-steengroeve
• Excursies naar Eisenstadt en Fertöd, het land van Haydn
• Bezoek aan Bratislava

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.385,00

Woensdag 14 augustus vliegen we naar Wenen, vanwaar we per touringcar naar Podersdorf am See reizen. De 'See' in kwestie is de Neusiedler See. Aan dit meer vinden elke zomer de Seefestspiele Mörbisch plaats. Wij nemen onze intrek in het viersterren Hotel Seewirt, direct aan de oever van de Neusiedler See, en een uitstekende uitvalsbasis voor excursies naar Bratislava, Eisenstadt en het Hongaarse stadje Fertöd.

Donderdag 15 augustus krijgen we een rondleiding in het Esterháza-paleis in het nabijgelegen stadje Fertöd, aan de zuidzijde van de Neusiedler See. De vorstenfamilie Esterházy had van oudsher zijn residentie in Eisenstadt maar de voorbeelden van de koninklijke paleizen in Versailles en Schönbrunn zette een telg uit deze familie, Miklós Esterhazy, er toe aan het jachtslot van de familie om te bouwen tot de Hongaarse evenknie van deze enorme, barokke complexen. Zo kreeg ook het paleis in Fertöd zijn eigen operagebouw dat Joseph Haydn inwijdde met zijn opera Lo speziale.
Aan het eind van de middag varen we vanaf ons hotel over de Neusiedler See naar Mörbisch. Hier wordt bij de Seefestspiele Mörbisch de operette Das Land des Lächelns - met de evergreen ‘Dein ist mein ganzes Herz’ - van Lehár opgevoerd. Deze operette over de hopeloze liefde tussen de Chinese prins Sou-Chong en de Weense gravin Lisa was vanaf de wereldpremière in 1929 in Berlijn Lehárs grootste triomf sinds Die lustige Witwe.

Vrijdag 16 augustus brengen we een bezoek aan Bratislava. De hoofdstad van Slowakije ligt in het uiterste westen van het land en is na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn geheel gerenoveerd. Deze charmante stad vol barokke huizen en monumentale gebouwen laat zien dat Bratislava doordrenkt is van geschiedenis. Vooral nadat Boeda in de 16e eeuw in Turkse handen kwam, groeide Bratislava (of Pozsony zoals de stad in die tijd heette) uit tot een bloeiende en welvarende hoofdstad. De Hongaarse koningen werden voortaan hier gekroond, tot Boeda in 1848 het heft weer zelf in handen nam.
's Avonds kunt u op een heel bijzondere locatie een opvoering van Mozarts Die Zauberflöte zien. De Römersteinbruch in St. Margarethen is een van Europa's grootste en oudste steengroeven. Het zanderige kalksteen werd hier eeuwenlang afgegraven. Een deel ervan werd zelfs gebruikt voor de restauratie van de Stephansdom en de gebouwen rond de Ringstraße in Wenen. De groeve vormt nu een indrukwekkend decor voor concerten en operavoorstellingen.

Zaterdag 17 augustus bezoeken we in de loop van de dag Eisenstadt. Juist in dit stadje vond de familie Esterházy haar thuisbasis. De Esterházy's vormden eeuwenlang een van de grootste en rijkste adellijke geslachten van Midden-Europa. Hun verspreide bezittingen reikten van het Oostenrijkse Burgenland, waarvan Eisenstadt de belangrijkste stad is, via het Kroatische Pannonië tot in het Roemeense Transsylvanië. In Eisenstadt zijn nog steeds veel sporen te vinden van de beroemdste hofcomponist van de familie Esterházy: Joseph Haydn. 's Avonds vindt er in het stadskasteel van de familie Esterházy een concert plaats door het Janoschka Ensemble en de Haydn Philharmonie.

Zondag 18 augustus vliegen we in de loop van de middag terug naar Nederland. Verlengen van de reis met een verblijf in Wenen is mogelijk; informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Operette
 • donderdag 15 augustus 2019 Das Land des Lächelns
 • Seebühne Mörbisch (Mörbisch)
 • Prijs: € 88,00
Opera
 • vrijdag 16 augustus 2019 Die Zauberflöte
 • Römersteinbruch (St. Margarethen)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 129,00
Concert
 • zaterdag 17 augustus 2019 Haydn Philharmonie
 • Slot Esterházy, Haydnzaal (Eisenstadt)
 • Het programma van het Janosch Ensemble en de Haydn Philharmonie wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 69,00
Hotel Seewirt

Hotel Seewirt, Podersdorf am SeeHet viersterren Hotel Seewirt ligt in Podersdorf, direct aan de oever van de Neusiedler See. Er is gratis WiFi beschikbaar, en u kunt gratis gebruikmaken van de spa en het overdekte zwembad. Het Nationaal Park Neusiedler See - Seewinkel bevindt zich op 10 km van de accommodatie. Alle kamers bieden een flatscreen-tv met kabelkanalen, een badkamer en gratis WiFi. Het restaurant beschikt over een terras met uitzicht op het meer. Er worden regionale gerechten en lokale wijnen geserveerd. De spafaciliteiten van het Seewirt omvatten onder andere een sauna, een aromatisch stoombad en een overdekt zwembad met uitzicht op het meer.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 14 augustus 2019 € 1.385,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Das Land des Lächelns (15 augustus 2019) € 88,00
Die Zauberflöte (16 augustus 2019) € 129,00
Haydn Philharmonie (17 augustus 2019) € 69,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel Seewirt in Podersdorf am See
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (klik hier voor meer informatie over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Woensdag 14 augustus, 11:45 uur - 13:30 uur (Amsterdam - Wenen), vluchtnummer: KL18451
Zondag 18 augustus, 14:15 uur - 16:10 uur (Wenen - Amsterdam), vluchtnummer: KL1846

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.