Apollo Ensemble

Apollo Ensemble

Schokland

Schokland

Enserkerk, Schokland

Enserkerk, Schokland

Sergej Diaghilev

Sergej Diaghilev

Henk Neven (foto Marco Borggreve)

Henk Neven (foto Marco Borggreve)

Russisch ballet (Macke)

Russisch ballet (Macke)

Vollenhove, Nederland
06 augustus 2021 t/m 09 augustus 2021
Noordoostpolder
Festival Via Musica

• Festivalthema: Diaghilev – een leven voor de kunst
• Oude cultuur in een nieuw land
• Stijlvol overnachten op een buitenplaats

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 975,00

Vrijdag 6 augustus rijden we eerst naar Lelystad, waar bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers u ’s middags in Russische sferen brengen tijdens het recital From Russia with Love met Russische liederen en opera-aria’s van onder meer Glinka (Diaghilev was dol op Glinka en probeerde hem altijd te promoten), Moessorgski en Tsjaikovski. Het concert vindt plaats in het kader van het Festival Via Musica. Het festival laat publiek van binnen en buiten Flevoland de mooiste locaties en architectuur zien tijdens de muzikale festiviteiten. Het thema van het festival is Sergej Diaghilev, een onstuitbare cultureel entrepreneur en impresario die vooral met Les Ballets Russes naam heeft gemaakt. Omdat hij zo geïnteresseerd was in zowel oude als moderne muziek en beeldende kunst, literatuur en muziek met elkaar verbond, is hij voor het festival een geweldige inspirator.
Na het concert rijden we door de Noordoostpolder, het 'nieuwe' land met een rijke historie naar het stadje Vollenhove waar we deze dagen zullen verblijven Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh. OldRuitenborgh is een havezaat uit de 15e eeuw, maar de eerste vermeldingen over Vollenhove dateren al uit de 10e eeuw. Het was ooit een bloeiende vissersplaats én een belangrijk bestuurlijk centrum voor het noorden en oosten van Nederland waardoor vele adellijke families hier verbleven.

Zaterdag 7 augustus staat in het teken van een muzikale tocht met als thema ‘Met Diaghilev door de Noordoostpolder’. Startpunt is Emmeloord. We trekken door de Noordoostpolder en wonen korte concerten bij in Luttelgeest, Bant en Marknesse. Tijdens de concerten klinkt muziek die zijdelings of rechtstreeks met Diaghilev te maken heeft, zoals de composities die hij gebruikte voor Les Ballets Russes.

Zondag 8 augustus reizen we naar Schokland. Eeuwenlang lag dit gebied als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken van het eiland weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap 'uitstijgt'. Niet voor niets kreeg deze plek als het eerste Nederlandse monument de status van Werelderfgoed mee.
In Dronten speelt het Apollo Ensemble vanmiddag een programma rond de groep kunstenaars van het blad Mir Istkoesstva waarvan Diaghilev tijdens zijn studie één van de oprichters was. Eén van de gezamenlijke passies van deze vrienden was de muziek uit de 18e eeuw. Voor die tijd was dat uniek. Componisten als Rameau, Lully, Cimarosa maar zelfs ook 'onz' Unico van Wassenaer kwamen door hun zoektochten in de bibliotheken door heel Europa aan het licht. En hun ontdekkingen uit de 18e eeuw droegen niet alleen bij aan de herontdekking van ´oude muziek” maar vormden ook een inspiratiebron voor de ontwikkeling van de moderne muziek.

Maandag 9 augustus doen we het plaatsje Urk aan. Urk was ooit een eiland in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. Het dorp heeft nog steeds de sfeer en karakter van een eiland. Na een rondleiding door Urk sluiten we de reis muzikaal af met een kort orgelrecital. In de loop van de middag rijden we vanuit Urk terug naar de opstapplaatsen.

Concert
 • vrijdag 06 augustus 2021 From Russia with Love
 • Agora (Lelystad)
 • Een recital met Russische liederen en opera aria’s van o.a. Glinka (Diaghilev was dol op Glinka en probeerde hem altijd te promoten), Moessorgski en Tchaikovski. Bariton Henk Neven heeft zich met pianist Hans Eijsackers verdiept in de Russische liedkunst.

 • Uitvoerenden:
  • bariton Henk Neven
  • pianist Hans Eijsackers
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • zaterdag 07 augustus 2021 Met Diaghilev door de Noordoostpolder
 • Noordoostpolder (Noordoostpolder)
 • De Hoeksteen - Emmeloord
  Daria van den Bercken speelt Scarlatti.

  St. Josephkerk - Luttelgeest
  New Collegium Den Haag, met werken van Handel, Bach, Pergolesi en Gallo.
  - Gallo: Triosonate in G
  - Händel: Triosonate in e, op. 5/3, HWV 398
  - Mozart/Johann Christian Bach: Allegro uit Concerto in D, KV 107
  - Pergolesi(?)/Gallo(?): Triosonate in g-klein
  - Anoniem uit Venetië: twee werken klavecimbel solo
  - Bach: Concerto in C, BWV 525 & BWV 1032

  In wijngaard De Maronesse - Marknesse
  Het Dudok Kwartet en contrabassist James Oesi spelen werken van Rossini:
  - Kwartetten voor twee violen, cello en contrabas
  - Ouvertures in arrangement voor strijkkwintet
  - Duetto voor cello en contrabas

  Bantseliek - Bant
  Aleida Ensemble speelt tijdens het concert Rondom Les Ballets Russes eigen versies van delen uit verschillende balletten uit het repertoire van Les Ballets Russes, onder meer aria’s uit Pulcinella.

 • Uitvoerenden:
  • pianist Daria van den Bercken
  • ensemble New Collegium Den Haag
  • strijkkwartet Dudok Quartet
  • contrabassist James Oesi
  • ensemble Aleida Ensemble
 • Prijs: € 39,00
Concert
 • zondag 08 augustus 2021 De vleugels van Diaghilev
 • Dronten (Dronten)
 • Poëzie en werken van Rameau, Lully, Cimarosa en Unico van Wassenaer.

 • Uitvoerenden:
  • ensemble Apollo Ensemble
 • Prijs: € 25,00
Concert
 • maandag 09 augustus 2021 Orgelconcert
 • Urk (Urk)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh

Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh, VollenhoveHet viersterren Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh is gevestigd in een traditioneel landhuis naast Park Old Ruitenborgh. Het biedt klassiek ingerichte kamers met gratis WiFi. Het centrum van Vollenhove ligt op 500 m afstand.

De kamers van het Stadspaleis Hotel Oldruitenborgh zijn voorzien van decoraties zoals houten balken aan het plafond, kroonluchters en retrobehang. U kunt gebruikmaken van een ruime, eigen badkamer met gratis zeep en shampoo.

De uitgestrekte groene omgeving van het Stadspaleis Hotel oldruitenborgh biedt de gasten een rustieke sfeer om te ontspannen of te wandelen. Het Nationaal Park De Weerribben ligt op 6 km afstand van de accommodatie.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 06 augustus 2021 € 975,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
From Russia with Love (06 augustus 2021) incl.
Met Diaghilev door de Noordoostpolder (07 augustus 2021) € 39,00
De vleugels van Diaghilev (08 augustus 2021) € 25,00
Orgelconcert (09 augustus 2021) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar de Noordoostpolder en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh in Vollenhove
• 3 diners of lunches in het restaurant van het hotel & een eenvoudige lunch in Urk
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• NB. In het historische gebouw OldRuitenborgh is geen lift aanwezig en is erg geen airco in de hotelkamers

In verband met de corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.