Schokland

Schokland

Apollo Ensemble

Apollo Ensemble

De Weerribben

De Weerribben

Erasmus (Holbein, detail)

Erasmus (Holbein, detail)

Vollenhove, Nederland
04 augustus 2022 t/m 07 augustus 2022
Noordoostpolder
Festival Via Musica

• Festivalthema: Dwarsdenken in muziek – Erasmus
• Muzikale tocht ‘Met Erasmus door de Noordoostpolder’
• Excursies naar Schokland, Urk en de Weerribben-Wieden

Volgeboekt  
Basisreissom: € 995,00

Donderdag 4 augustus rijden we naar de Noordoostpolder. Onderweg brengen we een bezoek aan Schokland. Eeuwenlang lag dit gebied als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken van het eiland weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap 'uitstijgt'. Niet voor niets kreeg deze plek als het eerste in Nederland de status van Werelderfgoed mee. We verblijven tijdens deze reis in het Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh. OldRuitenborgh is een havezaat uit de 15e eeuw, maar de eerste vermeldingen over Vollenhove dateren al uit de 10e eeuw. Het was ooit een bloeiende vissersplaats én een belangrijk bestuurlijk centrum voor het noorden en oosten van Nederland waardoor vele adellijke families hier verbleven.
’s Avonds wonen we het openingsconcert bij van het Festival Viva Musica in de Ludgeruskerk Dronten. Het festival heeft dit jaar Erasmus als thema. Nieuwsgierig, tegendraads en een gepassioneerd denker. Iemand die mensen wilde stimuleren om zelf na te denken, kennis te vergaren en niet alles voor zoete koek aan te nemen.
In eerste instantie lijkt Erasmus misschien geen voor de hand liggende keuze als thema voor een muziekfestival, maar bovenstaande typering zou even goed het karakter van Via Musica kunnen zijn: mensen nieuwsgierig maken en uitdagen met iets bijzonders is het doel van het festival Via Musica. Hoe kan het festival beter geopend worden dan met een mis van Obrecht – de muziek die Erasmus zelf zong – en twee Lutherse missen van Bach. Obrecht is een van de componisten uit de Vlaamse school van de polyfonie. De Lutherse missen van Bach vertonen nog veel sporen van deze schrijfwijze, de polyfonie, die Obrecht hanteerde. Ze zijn deels geschreven in de zogenaamde ‘stile antico’ – de ouderwetse stijl.

Vrijdag 5 augustus doen we het plaatsje Urk aan. Urk was ooit een eiland in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer. Het dorp heeft nog steeds de sfeer en karakter van een eiland. ’s Avonds reizen we naar Lelystad voor een concert van het Apollo Ensemble. Een van de stokpaardjes van Erasmus was ‘ken uw klassiekers’. Hij vond dat mensen de verhalen uit de Griekse en Romeinse oudheid moesten lezen, natuurlijk het liefst in de oorspronkelijke taal. Voor hem waren de verhalen uit de Griekse mythologie een middel om zich te verdiepen in de denkwijze van andere culturen. In dit concert staat het verhaal van Idomeneus, de koning van Kreta, centraal. Idomeneus kwam eens in een zware storm terecht en beloofde Poseidon om - als hij het overleeft - de eerste persoon die hij tegenkomt aan hem te offeren. Dat blijkt zijn zoon Idamante te zijn. Mozart schreef er een fantastische opera over waaruit sopraan Siri Karoline Thornhill een aantal aria's zal vertolken. Het Apollo Ensemble speelt tevens Mozarts Symfonie in g, KV 550.

Zaterdag 6 augustus staat in het teken van een muzikale tocht met als thema Met Erasmus door de Noordoostpolder. Startpunt is Emmeloord en van daaruit reizen naar verschillende locaties waar we korte concerten bijwonen. Tijdens de concerten klinkt muziek die zijdelings of rechtstreeks met Erasmus te maken heeft, variërend van Beethoven tot Enescu, van Diepenbrock tot Strauss en van Brahms tot Satie.

Zondag 7 augustus maken we een tocht per boot door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit natuurgebied is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en uitvalsbasis voor varende, fietsende en wandelende recreanten.
’s Middags kunt u in Zeewolde het slotconcert bijwonen van het Festival Via Musica. The Scroll Ensemble brengt een eigen versie van De Lof der Zotheid. Dit satirische werk van Erasmus is na meer dan 500 jaar nog steeds relevant. Hoe meer we weten, hoe meer we de zotheid uit het oog verliezen. Maar, is dat wel de goede weg? Dit satirische werk uit niet alleen kritiek, maar belicht ook een uitweg. De Lof der Zotheid komt tot leven op het podium. De Godin der Zotheid spreekt, zingt, kraait en improviseert met het ensemble, dat bestaat uit vele windstreken van de muziek, zoals de hedendaagse muziek, Braziliaanse muziek, oude muziek en meer.
Na het concert rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Concert
 • donderdag 04 augustus 2022 Erasmus & Bach
 • Ludgeruskerk (Dronten)
 • - Obrecht: Missa L’Homme Armée
  - Bach: Lutherse mis in G
  - Bach: Lutherse mis in F

 • Prijs: € 28,00
Concert
 • vrijdag 05 augustus 2022 Erasmus & Mozart
 • Ludgeruskerk (Dronten)
 • - Mozart: aria's uit Idomeneo
  - Mozart: Symfonie in g, KV550

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Siri Karoline Thornhill
  • ensemble Apollo Ensemble
 • Prijs: € 28,00
Concert
 • zaterdag 06 augustus 2022 Met Erasmus door de Noordoostpolder
 • Noordoostpolder (Noordoostpolder)
 • • Openingsconcert in Emmeloord met liederen van Brahms, Strauss, Liszt en Diepenbrock door sopraan Maria del mar Humanes en pianist Maxim Sh amo.
  Daarna strijken we neer in Rutten, Creil en Espel met
  • Beethoven, Enescu en Szymanovski (Erasmus als inspirator voor ontwikkeling) door violist Meri Khojayan en pianist Robert Poortinga
  • Ye sacred muses
  • teksten uit de Lof der Zotheid, gecombineerd met werken van Satie voor zijn zelf opgerichte kerk Église métropolitaine d’art de Jésus-Conducteur door pianist Tobias Borsboom en voordrachtskunstenaar Simon Mulder

 • Prijs: € 39,00
Concert
 • zondag 07 augustus 2022 De Lof der Zotheid
 • Zeewolde (Zeewolde)
 • De Lof der Zotheid van Erasmus is na meer dan 500 jaar nog steeds relevant. Hoe meer we weten, hoe meer we de zotheid uit het oog verliezen. Maar, is dat wel de goede weg? Dit satirische werk uit niet alleen kritiek, maar belicht ook een uitweg. Volg The Scroll Ensemble op een dolle reis door de tijd, de teksten van Erasmus en de creatieve prettig gestoordheid van de muzikanten.

 • Prijs: € 23,00
Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh

Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh, VollenhoveHet viersterren Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh is gevestigd in een traditioneel landhuis naast Park Old Ruitenborgh. Het biedt klassiek ingerichte kamers met gratis WiFi. Het centrum van Vollenhove ligt op 500 m afstand.

De kamers van het Stadspaleis Hotel Oldruitenborgh zijn voorzien van decoraties zoals houten balken aan het plafond, kroonluchters en retrobehang. U kunt gebruikmaken van een ruime, eigen badkamer met gratis zeep en shampoo.

De uitgestrekte groene omgeving van het Stadspaleis Hotel oldruitenborgh biedt de gasten een rustieke sfeer om te ontspannen of te wandelen. Het Nationaal Park De Weerribben ligt op 6 km afstand van de accommodatie.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 04 augustus 2022 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Korting Museumjaarkaart € 6,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Erasmus & Bach (04 augustus 2022) € 28,00
Erasmus & Mozart (05 augustus 2022) € 28,00
Met Erasmus door de Noordoostpolder (06 augustus 2022) € 39,00
De Lof der Zotheid (07 augustus 2022) € 23,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar de Noordoostpolder en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Stadspaleis Hotel & Restaurant OldRuitenborgh in Vollenhove
• 3 diners of lunches in het restaurant van het hotel inclusief een glas wijn & een eenvoudige lunch op 7/8
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Zwolle
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• NB. In het historische gebouw OldRuitenborgh is geen lift aanwezig en is erg geen airco in de hotelkamers
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Remco Roovers

Vaak zeg ik tegen mensen dat ik het leukste werk ter wereld heb. Ik combineer verschillende passies in mijn werk en bedrijf. Over die passies wil ik u graag iets meer vertellen.
 
Vanaf mijn vroege jeugd heb ik me toegelegd op muziek en musiceren: na begonnen te zijn op kerkorgel wisselde ik in mijn puberteit naar het meest persoonlijke instrument dat er bestaat: de zang. Dat ging zeer voorspoedig, ik kon wel naar het conservatorium vond mijn lerares. Tja, en als je dan altijd gedacht had arts te worden, is dat wel een ommezwaai. Ik bedacht dat ik met de combinatie van solozang op het conservatorium in Den Haag en een studie Muziekwetenschap aan de universiteit in Utrecht meerdere aspecten van de muziek zou bestuderen en dat ik goed beslagen de muziekwereld zou kunnen betreden.
 
Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze: Ik kon mijn studie aan het conservatorium afsluiten met het diploma Uitvoerend Musicus en studeerde tevens af als Muziekwetenschapper aan de universiteit. De twee studies vulde elkaar perfect aan. Hierna had ik langere tijd (ca. 7 jaar) een aanstelling bij het Groot Omroepkoor naast een praktijk als lied- en oratoriumzanger.
 
En toen was daar het moment dat Walter Wolvekamp - destijds eigenaar van Wolvekamp Muziekreizen, waar ik af en toe al voor werkte als reisleider - Taco Stronks en mij kwam polsen of we er iets voor voelden zijn bedrijf over te nemen. We hoefden er niet lang over na te denken, binnen enkele weken was de deal gesloten en op 5 januari 2002 vertrok onze eerste reis.
Inmiddels voel ik me een ondernemende musicus of een musicerend ondernemer. Het podium zie ik steeds minder vanaf de uitvoerende kant, maar des te meer vanaf de consumerende kant. Daarnaast geniet ik enorm van het bedenken en opzetten van reizen en alles wat bij een eigen bedrijf hoort.
 
Toch zou dit werk maar half zo leuk zijn als ik niet ook zeer regelmatig (zeker zo’n 15-18 keer per jaar) met onze groepen als reisbegeleider op pad ging. Ik voel me metropoliet als ik in New York loop, vereerd als ik eerste rang in de Scala te Milaan zit, bevoorrecht als ik een groep naar Australië mag begeleiden en domweg gelukkig als ik in Duitse steden als Weimar, Leipzig, Dresden en Berlijn rondloop. Wat mijn muzieksmaak betreft ben ik een alleseter, van barok tot modern, ik sta voor alles open. Als muziekwetenschapper hield ik me voornamelijk bezig met Wagner en de 19e eeuw, maar mijn interesse gaat wel degelijk verder.
 
Naast het verblijf in een goed hotel, eten in goede restaurants en mooie muziek is op reis het gezelschap van het allergrootste belang. En ook daar bof ik mee, op vrijwel alle reizen zie ik bekende en nieuwe mensen met interessante verhalen en levensgeschiedenissen. Muziek is voor ieder op zo’n reis een belangrijk element in zijn of haar leven, en dat bindt natuurlijk enorm.
Ik hoop dat deze website uw interesse kan wekken voor het maken van een muziekreis met MUSICO Reizen. Ik zie u graag op één van onze reizen.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.

In het voorjaar van 2018 liep Remco 800 km naar Santiago om aandacht te vragen voor de spierziekte MD. Lees hier zijn verslag.