Oberursel

Oberursel

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Strassenszene (detail) (George Grosz)

Strassenszene (detail) (George Grosz)

Die Zauberflöte (Oper Frankfurt)

Die Zauberflöte (Oper Frankfurt)

Oberursel & Frankfurt, Duitsland
24 december 2018 t/m 28 december 2018
Oberursel
Kerst net buiten Frankfurt

• Oberursel: charmante Altstadt met vakwerkhuizen
• Het blauw van Chagall in Mainz
• Van Monteverdi tot Bellini
• Kunst van middeleeuwen tot heden in Städel Museum

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.265,00

Maandag 24 december rijden we vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Oberursel, vlakbij Frankfurt. Het relatief milde klimaat in de stad is het gevolg van een plaatselijk fenomeen dat het ‘Orscheler Sonnenloch’ wordt genoemd. Naderende regenwolken blijven hangen boven het Taunusgebergte, waardoor er een opening ontstaat waarlangs het zonlicht Oberursel kan bereiken.

Dinsdag 25 december verkennen we Oberursel en omgeving. Zeer kenmerkend zijn de vakwerkhuizen in de stad. Een van de meest tot de verbeelding sprekende is het in 1728 gebouwde Barockpalais in de Ackergasse, dat later is verbouwd tot een herberg. Vandaag de dag is in het gebouw het Alt-Oberurseler Brauhaus gevestigd. Aan het marktplein vindt u het Vortaunusmuseum, dat eveneens in een indrukwekkend vakwerkgebouw is gevestigd. Het is gebouwd in 1705 en was vroeger een herberg, de Ratskeller. In de Oper Frankfurt staat Mozarts Singspiel Der Zauberflöte op het programma.

Woensdag 26 december krijgen we een rondleiding door Mainz waar we onder andere de Sankt Stephan bezoeken met de blauw verlichte glasramen van de kunstenaar Marc Chagall. Na lange aarzeling ging Chagall uiteindelijk in op het verzoek ramen voor de kerk te maken. Hij wilde daarmee vooral verzoening symboliseren tussen Frankrijk en Duitsland en verzoening tussen joden en christenen. In de meditatieve kleur blauw brandschilderde Chagall zijn bijbelse dromen uit het Oude en Nieuwe Testament: het paradijs, Mozes die met zijn geboden van de berg komt, de ark van Noach met de witte vredesduif, Maria in Nazareth en het hemelse Jeruzalem met koning David. Alles en iedereen is omringd door Chagalls sierlijke engelen, die over de ramen zweven. De Oper Frankfurt biedt vanavond de belcanto-opera I Puritani van Bellini, met onder meer Brenda Rae als Elvira en John Osborn als Arturo. Het libretto over de Engelse burgeroorlog (1642-1651) tussen Cromwell en het Stuartkoningshuis is terug te brengen tot een 'Romeo en Julia' met een happy end: de republikeinse Elvira wil trouwen met de royalistische Arturo, die echter ter dood wordt veroordeeld door Riccardo, zijn rivaal in de liefde. Elvira wordt krankzinnig, maar dan volgt toch nog amnestie.

Donderdag 27 december bezoeken we in Frankfurt het Städel Museum, een van de belangrijkste musea van Duitsland. De Oper Darmstadt biedt vanavond de barokopera L’Orfeo van Monteverdi.

Vrijdag 28 december kunt u eerst nog rustig genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet. In de loop van de ochtend rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • dinsdag 25 december 2018 Die Zauberflöte
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 97,00
Opera
 • woensdag 26 december 2018 I puritani
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Vincenzo Bellini I Puritani (opera)
 • Prijs: € 97,00
Opera
 • donderdag 27 december 2018 L'Orfeo
 • Staatstheater Darmstadt (Darmstadt)
 • Claudio Monteverdi L' Orfeo (opera)
 • Prijs: € 18,00
Dorint Hotel Oberursel

Dorint Hotel, OberurselHet viersterren Dorint Hotel Oberursel ligt in Oberursel en heeft een fitnesscentrum, een spa- en wellnesscentrum en een tuin. De accommodatie beschikt over een restaurant en een 24-uursreceptie. U kunt gratis gebruikmaken van WiFi.

Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een flatscreen-tv met satellietzenders, een waterkoker, een douche, een föhn en een bureau. Sommige kamers van het hotel kijken uit op de tuin. Verder zijn ze voorzien van een eigen badkamer en een kledingkast.
Het Dorint Hotel Oberursel verzorgt een continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet.

U heeft toegang tot de sauna en de hamam. De omgeving is populair om te fietsen en te wandelen, en u kunt fietsen huren bij het hotel. Tot slot beschikt de accommodatie over een businesscentrum en een eigen bar.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 24 december 2018 € 1.265,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Die Zauberflöte (25 december 2018) € 97,00
I puritani (26 december 2018) € 97,00
L'Orfeo (27 december 2018) € 18,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Oberursel v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Dorint Hotel Oberursel
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• Voor de voorstelling L'Orfeo zijn alleen nog (goede) kaarten 2e rang à € 18,= beschikbaar

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.