Klaus Mäkelä (foto Heikki Tuuli)

Klaus Mäkelä (foto Heikki Tuuli)

Skagerak, Kristiansand

Skagerak, Kristiansand

Operahuis, Oslo

Stavkirke, Heddal

Munchmusuem, Oslo

Munchmusuem, Oslo

Oslo, Noorwegen
27 maart 2023 t/m 03 april 2023
Oslo
Met bus en boot naar het hoge noorden

• Opera in het iconische operahuis van Oslo
• Beethovens Missa solemnis o.l.v. Klaus Mäkelä, de nieuwe chef-dirigent van Het Concertgebouworkest
• Kennismaking met het muziek- en culturele leven van Oslo
• Reis per touringcar en boot met buitenhut vanuit Nederland
• Kijk hier naar het filmpje 'Met Capriccio Reizen naar Noorwegen'

Volgeboekt  
Basisreissom: € 2.495,00

Maandag 27 maart reist u per luxe touringcar via de diverse opstapplaatsen in Nederland naar de Eemshaven in de provincie Groningen. Aldaar scheept u samen met uw reisleider Wouter Schmidt in aan boord van MS Romantica van Holland Norway Lines. Deze in 2020 opgerichte maatschappij verzorgt sinds kort een rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Noorwegen. Voor u hebben wij voor zowel de heen- als terugreis een buitenhut gereserveerd, zodat u kunt genieten van uitzicht op zee. ’s Avonds dineert u samen met uw medereizigers en uw reisleider in het restaurant aan boord.

Dinsdag 28 maart meren we na het ontbijt aan in Kristiansand. Met onze eigen touringcar rijdt u langs het Skagerrak naar Oslo, waar u ’s middags incheckt bij Hotel Radisson Blu Plaza. In de bus verzorgt Wouter een toelichting op Verdi’s opera Un ballo in maschera, die u de volgende avond kunt bijwonen. U dineert gezamenlijk in het restaurant van het hotel.

Woensdag 29 maart verzorgt Wouter na het ontbijt muziektoelichtingen op La Damnation de Faust van Berlioz en Beethovens Missa Solemnis. Hierna maken we onder leiding van een plaatselijke gids nader kennis met Oslo tijdens een stadstour. De Noorse hoofdstad is prachtig gelegen tussen meer en bergen, aan een diep fjord, omringd door beboste heuvels, waar in de winter wordt geskied. Oslo beschikt bovendien over uitmuntende musea en vernieuwende architectuur, met als sprekend voorbeeld het Noorse Operahuis.
Na de rondleiding is er voldoende vrije tijd ingeruimd om op eigen gelegenheid te lunchen en een wandelingetje te maken. Aan het eind van de middag krijgt u een rondleiding door het Nationaal Operahuis van Noorwegen, dat is ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta. Het deels onder zeeniveau gelegen witte gebouw rust op enorm lange heipalen. Het gebouw met zijn eenvoudige, pure lijnen en scherpe hoeken is bedekt met carrara-marmer. Het verrijst als het ware uit het fjord en schittert bij de allereerste zonnestraal als een reusachtige diamant. U kunt het gebouw ook beklimmen en het als strand, skipiste of uitzichttoren gebruiken, er lopen immers wandelpaden over het dak. Ook het interieur verrast de bezoeker door zijn spectaculaire vormgeving en de akoestiek is uitstekend.
Na de rondleiding dineren we gezamenlijk in het restaurant van het Noorse Operahuis. ’s Avonds kunt u hier een opvoering van Verdi’s opera Un ballo in maschera bijwonen. Het verhaal gaat over de Zweedse koning Gustavo die verliefd is op Amelia, de vrouw van zijn beste vriend, Renato Anckarström. Als Renato deze liefde ontdekt, sluit hij zich aan bij de samenzweerders aan het Zweedse hof die het op het leven van de koning gemunt hebben. De opera eindigt met de moord op de koning tijdens een gemaskerd bal. Een kolfje naar de hand van Verdi, die een opera schreef vol dramatiek, prachtige aria’s en een van zijn beroemdste liefdesduetten.

Donderdag 30 maart bezoeken we ’s ochtends het MUNCH-museum. Ter ere van de nalatenschap van de beroemde kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) bouwde Oslo in 2021 het nieuwe MUNCH-museum. Estudio Herreros tekende voor het ontwerp van het zestig meter hoge gebouw dat de helft minder uitstoot heeft dan soortgelijke gebouwen. Veel architectonische beslissingen zijn genomen op basis van het klimaat. Het gebouw is bekleed met gerecycleerde aluminium golfplaten die een verschillende transparantiegraad hebben. De buitenkant is ontworpen om zonlicht te filteren en te weerkaatsen zodat de temperatuur binnen constant blijft. De collectie is bepaald indrukwekkend te noemen en is vijf keer groter dan in het vorige gebouw.
Na de lunch in het museum begeleidt Wouter u graag naar het Frogner (‘Vigeland Park’). In het park bevinden zich meer dan 200 beelden van beeldhouwer Gustav Vigeland (1869-1943). Voor zijn beelden maakte Vigeland vooral gebruik van graniet, brons en gietijzer. De meeste beelden staan langs een centrale laan en beelden de menselijke levensloop uit, van geboorte tot dood. In het midden staat een ruim 14 meter hoge pilaar waarin niet minder dan 121 figuren zijn uitgehouwen.
‘s Avonds kunt u een concertante uitvoering bijwonen van Berlioz’ meesterwerk La Damnation de Faust, door de componist zelf aangeduid als ‘Concertopera’ en ‘dramatische legende’. Net zoals in zijn koorsymfonie Roméo et Juliette wilde de Franse componist onbetreden paden bewandelen en een nieuwe versmelting realiseren tussen tekst, zang en symfonische muziek. Als basis voor het werk diende de Franse vertaling van Goethes Faust door Gérard de Nerval. Berlioz volgt vrij trouw de opbouw van Goethes toneelstuk, maar legt, in tegenstelling tot Goethe, de nadruk op de ondergang van de geleerde en niet op zijn uiteindelijke redding.

Vrijdag 31 maart staat er ’s ochtends een excursie naar het Frammuseet op het programma. Hier bezoeken we de Fram, het befaamde schip waarmee Amundsen, Nansen en Sverdrup hun expedities naar de Poolgebieden ondernamen. U maakt kennis met de ontdekkingsreizigers, hun expedities, het dagelijks leven aan boord en hoe de bemanning en hun honden erin slaagden te overleven op de koudste en gevaarlijkste plekken op de Noordpool en in de Antarctische wateren. Het Frammuseet heeft ook een poolsimulator waar u de kou en de gevaren van poolexpedities van meer dan 100 jaar geleden kunt ervaren.
Na de gezamenlijke lunch in een sfeervol restaurant kunt u met Wouter nog een bezoek brengen aan het karakteristieke Raadhuis van Oslo of op eigen gelegenheid het Nasjonalmuseet bezoeken.
Het architectenduo Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson (bekend van de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam) ontwierp begin 20e eeuw het Raadhuis in een opvallend monumentale stijl met stijlkenmerken van het neoclassicisme en Bauhaus. Van buitenaf zijn de twee torens en zijn bakstenen uiterlijk grote blikvangers. Vanuit deze torens klinkt ieder uur het klokkenspel te horen, dat bestaat uit 49 klokken. Binnen in het Raadhuis zijn diverse (grote) schilderijen te vinden van Edvard Munch en Henrik Sørensen. Laatstgenoemde heeft met zijn werk Kunst en Viering een complete wand van het stadhuis bedekt. In dit Raadhuis wordt jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.
Het Nasjonalmuseet ligt in de populaire wijk Aker Brygge aan het water met spectaculair uitzicht op het Oslo-fjord! Het museum beschikt over de meest uitgebreide collectie kunst, architectuur en vormgeving van Noorwegen. Hier vindt u wereldberoemde schilderijen, zoals De schreeuw (Skriket in het Noors) en Madonna van Munch en werken van kunstenaars als Picasso, van Gogh, Gauguin en Matisse. Maar niet alleen de schilderijen zijn een bezoekje waard. Tot de absolute toppers van het museum behoren het Baldishol wandtapijt dat tussen 1040 en 1190 is geweven en een 600 jaar oude drakenvaas uit de Ming-dynastie.
’s Avonds kunt u in het concertgebouw van Oslo het concert bijwonen van het Oslo Philharmonisch Orkest & Koor en vier solisten onder leiding van toekomstig chef-dirigent van ‘ons’ Concertgebouworkest, Klaus Mäkelä. Op het affiche prijkt de Missa Solemnis van Beethoven. Uit brieven en gesprekken blijkt duidelijk dat Beethoven de compositie als zijn grootste werk beschouwde, en dat hij ter voorbereiding ervan veel energie heeft gestoken in de bestudering van het liturgische proces, oude kerktoonsoorten en gezangen.

Zaterdag 1 april rijden we terug richting Kristiansand. Wouter heeft voor u een mooie route uitgestippeld met onder meer een bezoek aan de Stavkirke van Heddal, een van de beroemdste en mooiste staafkerken van Noorwegen. Tijdens de middeleeuwen werden in heel Europa enorme stenen kathedralen gebouwd. In Noorwegen bouwde men echter met hout. Dankzij de interesse van de Vikingen in houtbewerking ontstond er een traditie van houtsnijwerk en bracht men de techniek van het bouwen met hout tot grote hoogte. Absoluut hoogtepunt vormen de staafkerken. Er zijn verschillende soorten staafkerken, maar wat ze allemaal gemeen hebben zijn de hoekpalen (’staven’) waartussen verbindende muurplanken (staafmuren) staan. Het houtwerk is daarbij rijk versierd met houtsneden, meestal een intrigerende combinatie van christelijke motieven en thema’s met dieren en draken uit het prechristelijke Vikingtijdperk. Tegenwoordig zijn er nog 28 historische staafkerken over, waarvan de staafkerk van Heddal met zijn 26 meter de grootste is.
Na het bezoek Heddal reizen we verder naar Kristiansand, onderweg zullen wij uiteraard regelmatig stoppen. Aan het eind van de middag checkt u in bij Hotel Radisson Blu Caledonien Kristiansand.

Zondag 2 april maken we ’s ochtends een stadstour per bus en te voet door Kristiansand, de op vier na grootste stad van Noorwegen en de hoofdstad van Sørland, de kuststreek langs het Skagerrak. Na de stadsbrand van 1892 is alleen in het noordoostelijke stadsdeel van Kristiansand de oorspronkelijke houten bebouwing bewaard gebleven. Dit deel van de stad staat bekend als Posebyen. Het bevat authentieke houten huizen die, anders dan in veel andere stadjes aan de zuidkust, in een vierkant patroon zijn gebouwd.
U luncht op eigen gelegenheid en daarna schepen we samen in voor de terugreis naar Nederland. Net als op de heenweg heeft u de beschikking over een cabine met zeezicht en dineert en ontbijt u aan boord.

Maandag 3 april komen we na het ontbijt aan in de Eemshaven, waarna we per touringcar terugrijden naar de opstapplaatsen.

Opera
 • woensdag 29 maart 2023 Un ballo in maschera
 • Operahuset i Oslo (Oslo)
 • Giuseppe Verdi Un ballo in maschera (opera)
 • Prijs: € 74,00
Concertante uitvoering
 • donderdag 30 maart 2023 La damnation de Faust
 • Operahuset i Oslo (Oslo)
 • Hector Berlioz La damnation de Faust (opera)
 • Prijs: € 51,00
Concert
 • vrijdag 31 maart 2023 Missa solemnis
 • Konserthuset Oslo (Oslo)
 • Ludwig van Beethoven Missa solemnis in D, op. 123 (mis)
 • Prijs: € 42,00
Hotels Oslo maart 2023

27 maart t/m 1 april 2023: Radisson Blu Plaza Hotel in Oslo

Hotel Radisson Blu Plaza, Oslo Het viersterren Radisson Blu Plaza Hotel ligt in het bruisende centrum van Oslo. Dit hotel met 37 verdiepingen beschikt over een moderne fitnessruimte, een restaurant op het dak, en moderne kamers met gratis WiFi.

Alle stijlvolle kamers van het Radisson Blu Plaza Hotel zijn voorzien van een bureau, satelliet-tv en een thee- en koffiezetapparaat. Veel kamers bieden prachtig uitzicht op het stadscentrum en het Oslofjord.

Het bar-restaurant The Top biedt een verscheidenheid aan à-la-cartegerechten en een uitgebreide wijnkaart.

Het Radisson Blu Plaza Hotel beschikt over een sauna en een zwembad.


1 april t/m 2 april 2023: Radisson Blu Caledonien Kristiansand

Het viersterren Radisson Blu Caledonien Hotel ligt in Kristiansand, op drie minuten lopen van het voetgangersgebied Markens Gate. Het hotel biedt gratis toegang tot het fitnesscentrum, kamers met geluidsisolatie en gratis WiFi. U kijkt uit op de stad of het Skagerrak.

De kamers van het Caledonien Hotel zijn voorzien van airconditioning, een koelkast, een bureau en een flatscreen-tv met satellietzenders.

De eetgelegenheid van het hotel, Grenseløs Restaurant & Bar, serveert internationale gerechten op de bovenste verdieping. Het beschikt over een cocktailbar. Voor een drankje in authentiek Schotse sfeer kunt u terecht bij de Telford Pub.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 27 maart 2023 € 2.495,00
Eenpersoonstoeslag € 320,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Un ballo in maschera (29 maart 2023) € 74,00
La damnation de Faust (30 maart 2023) € 51,00
Missa solemnis (31 maart 2023) € 42,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Oslo v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in een buitenhut aan boord van de MS Romantica van Holland Norway Lines, 4 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Radisson Blu Plaza in Oslo, 1 overnachting in het Radisson Blu Caledonien Kristiansand op basis van logies en ontbijt
• 7 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Zwolle (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten opera en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!