Munchmusuem, Oslo

Munchmusuem, Oslo

Operahuis, Oslo

Stavkirke, Heddal

Oslo, Noorwegen
08 mei 2023 t/m 14 mei 2023
Oslo
Met bus en boot naar het hoge noorden

• Puccini’s Tosca en het indrukwekkende ballet van Crystal Pite in de iconische Opera van Oslo
• Verdi’s Messa da Requiem in het Konserthus van Oslo
• Kennismaking met het culturele leven van Oslo
• Reis per touringcar en boot met buitenhut vanuit Nederland

Volgeboekt  
Basisreissom: € 2.395,00

Maandag 8 mei reist u per luxe touringcar via diverse opstapplaatsen in Nederland naar de Eemshaven in de provincie Groningen. Aldaar scheept u samen met uw reisleider Wouter Schmidt in aan boord van MS Romantica van Holland Norway Lines. Deze in 2020 opgerichte maatschappij verzorgt sinds kort een rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Noorwegen. Voor u hebben wij voor zowel de heen- als terugreis een buitenhut gereserveerd, zodat u kunt genieten van uitzicht op zee. ’s Avonds dineert u samen met uw medereizigers en uw reisleider in het restaurant aan boord.

Dinsdag 9 mei meren we na het ontbijt aan in Kristiansand. Met onze eigen touringcar rijden we via een mooie route door het binnenland naar Heddal. Onderweg geeft Wouter een muziektoelichting op het ballet van choreografe Crystal Pite, dat u later deze week kunt bijwonen in de Noorse Opera. In Heddal bevindt zich een van de beroemdste en mooiste staafkerken van Noorwegen. Waar in de rest van Europa in de middeleeuwen enorme kathedralen van steen werden gebouwd, gebruikte men in Noorwegen hout. Dankzij de interesse van de Vikingen in houtbewerking ontstond er een traditie van houtsnijwerk en bracht men de techniek van het bouwen met hout tot grote hoogte. Absoluut hoogtepunt vormen de staafkerken. Er zijn verschillende soorten staafkerken, maar wat ze allemaal gemeen hebben zijn de hoekpalen (’staven’) waartussen verbindende muurplanken (staafmuren) staan. Het houtwerk is daarbij rijk versierd met houtsneden, meestal een intrigerende combinatie van christelijke motieven en thema’s met dieren en draken uit het prechristelijke Vikingtijdperk. Tegenwoordig zijn er nog 28 historische staafkerken over, waarvan de staafkerk van Heddal met zijn 26 meter de grootste is.
Na het bezoek aan Heddal reizen we verder naar Oslo. Aan het eind van de middag checkt u in bij Hotel Radisson Blu Hotel in Oslo. U dineert vanavond gezamenlijk in het restaurant van het hotel.

Woensdag 10 mei verzorgt Wouter na het ontbijt muziektoelichtingen op Puccini’s opera Tosca en het Messa da Requiem van Verdi. Hierna maakt u onder leiding van een plaatselijke gids nader kennis met Oslo tijdens een stadstour. De Noorse hoofdstad is prachtig gelegen tussen meer en bergen, aan een diep fjord, omringd door beboste heuvels, waar in de winter wordt geskied. Oslo beschikt bovendien over uitmuntende musea en vernieuwende architectuur, met als sprekend voorbeeld het Noorse Operahuis. Na de rondleiding is er voldoende vrije tijd ingeruimd om op eigen gelegenheid te lunchen en een wandelingetje te maken. Aan het eind van de middag krijgt u een rondleiding door het Nationaal Operahuis van Noorwegen, dat is ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta. Het deels onder zeeniveau gelegen witte gebouw rust op heipalen met een enorme lengte. Het gebouw met eenvoudige, pure lijnen en scherpe hoeken is bedekt met carrara-marmer. Het verrijst als het ware uit het fjord en schittert bij de allereerste zonnestraal als een reusachtige diamant. U kunt het gebouw ook beklimmen en het als strand, skipiste of uitzichttoren gebruiken, er lopen immers wandelpaden over het dak. Maar u zult eveneens ervaren dat ook het interieur verrast door zijn spectaculaire vormgeving en de akoestiek is uitstekend.
Na de rondleiding dineren we gezamenlijk in het restaurant van het Noorse Operahuis. ’s Avonds kunt u hier een voorstelling van Puccini’s opera Tosca bijwonen. De geliefde opera bevat beroemd geworden aria’s als ‘E lucevan le stelle’ en het prachtige ‘Vissi d’arte, vissi d’amore’, waarin Tosca zich realiseert dat ze altijd voor de kunst en de liefde heeft geleefd, maar vol smart moet erkennen dat er een hardere werkelijkheid bestaat.

Donderdag 11 mei bezoeken we het MUNCH-museum. Ter ere van de nalatenschap van de beroemde kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) bouwde Oslo in 2021 het nieuwe MUNCH-museum. Estudio Herreros tekende voor het ontwerp van het zestig meter hoge gebouw dat de helft minder uitstoot heeft dan soortgelijke gebouwen. Veel architectonische beslissingen zijn genomen op basis van het klimaat. Het gebouw is bekleed met gerecycleerde aluminium golfplaten die een verschillende transparantiegraad hebben. De buitenkant is ontworpen om zonlicht te filteren en te weerkaatsen zodat de temperatuur binnen constant blijft. De collectie is bepaald indrukwekkend te noemen en is vijf keer groter dan in het vorige gebouw.
U gebruikt gemeenschappelijk de lunch in het museum. Wouter begeleidt u daarna graag naar het Frogner (‘Vigeland Park’). In het park bevinden zich meer dan 200 beelden van de hand van Gustav Vigeland (1869-1943). Voor zijn beelden maakte Vigeland vooral gebruik van graniet, brons en gietijzer. De meeste beelden staan langs een centrale laan en beelden de menselijke levensloop uit, van geboorte tot dood. In het midden staat een ruim 14 meter hoge pilaar waarin niet minder dan 121 figuren zijn uitgehouwen.
Indien bijgeboekt woont u ’s avonds in het concertgebouw van Oslo het concert bij van het Oslo Philharmonisch Orkest & Koor en vier solisten onder leiding van Ha Na Chang. Chang maakte aanvankelijk een grote carrière als celliste, tegenwoordig is een van de meest gevraagde dirigenten. Zo stond zij reeds voor de Staatskapelle Dresden en het Philharmonia Orchestra en debuteerde zij in 2021 bij ‘ons’ Concertgebouworkest. Op het programma staat de Messa da Requiem van Verdi, door dirigent Hans von Bülow een ‘opera in kerkgewaad’ genoemd.

Vrijdag 12 mei staat er ’s ochtends op een interessante excursie op het programma. U krijgt dan namelijk een rondleiding over het terrein van het Noors Folkloremuseum, een groot openluchtmuseum op het schiereiland Bygdøy. Het in 1894 opgerichte museum beschikt over zo’n 155 oude huizen, kerken, schuren en andere gebouwen, afkomstig uit alle delen van Noorwegen. Een van de hoogtepunten is de staafkerk uit Gol uit de 13e eeuw. Verder kunt u hier niet alleen werkplaatsen van pottenbakkers, wevers, zilversmeden en kaarsenmakers maar ook ook Noorse klederdrachten, voorbeelden van volkskunst en antiek speelgoed bewonderen.
Na de gezamenlijke lunch in een sfeervol restaurant kunt u met Wouter nog een bezoek brengen aan het karakteristieke Raadhuis van Oslo of op eigen gelegenheid het Nasjonalmuseet bezoeken.
Het architectenduo Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson (bekend van de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam) ontwierp begin 20e eeuw het Raadhuis in een opvallend monumentale stijl met stijlkenmerken van het neoclassicisme en Bauhaus. Van buitenaf zijn de twee torens en zijn bakstenen uiterlijk grote blikvangers. Vanuit deze torens klinkt ieder uur het klokkenspel te horen, dat bestaat uit 49 klokken. Binnen in het Raadhuis zijn diverse (grote) schilderijen te vinden van Edvard Munch en Henrik Sørensen. Laatstgenoemde heeft met zijn werk Kunst en Viering een complete wand van het stadhuis bedekt. In dit Raadhuis wordt jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.
Het Nasjonalmuseet ligt in de populaire wijk Aker Brygge aan het water met spectaculair uitzicht op het Oslo-fjord! Het museum beschikt over de meest uitgebreide collectie kunst, architectuur en vormgeving van Noorwegen. Hier vindt u wereldberoemde schilderijen, zoals De schreeuw (Skriket in het Noors) en Madonna van Munch en werken van kunstenaars als Picasso, van Gogh, Gauguin en Matisse. Maar niet alleen de schilderijen zijn een bezoekje waard. Tot de absolute toppers van het museum behoren het Baldishol wandtapijt dat tussen 1040 en 1190 is geweven en een 600 jaar oude drakenvaas uit de Ming-dynastie.
’s Avonds kunt u Light of Passage van choreografe Crystal Pite bijwonen. Deze avondvullende voorstelling op muziek van Górecki’s Symphony of Sorrowful Songs is een uitbreiding van de eenakter Flight Pattern dat Pite in 2017 voor The Royal Ballet in Londen creëerde. Dit ballet werd indertijd met veel enthousiasme ontvangen; Crystal Pite kreeg er de Laurence Olivier Award voor Beste Nieuwe Dansproductie voor. In Nederland is Pite bekend in haar functie als ‘associate choreographer’ bij het Nederlands Dans Theater, waar ze sinds 2008 aan is verbonden.

Zaterdag 13 mei rijden we terug richting Kristiansand. U luncht onderweg op eigen gelegenheid en daarna scheept u samen met Wouter en uw medereizigers in voor de terugreis naar Nederland. Net als op de heenweg heeft u de beschikking over een cabine met zeezicht en dineert en ontbijt u aan boord.

Zondag 14 mei komen we na het ontbijt aan in de Eemshaven, waarna we per touringcar terugrijden naar de opstapplaatsen.

Opera
 • woensdag 10 mei 2023 Tosca
 • Operahuset i Oslo (Oslo)
 • Giacomo Puccini Tosca (opera)
 • Prijs: € 74,00
Concert
 • donderdag 11 mei 2023 Messa da Requiem
 • Konserthuset Oslo (Oslo)
 • Giuseppe Verdi Messa da Requiem (mis)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Miah Persson
  • mezzosopraan Tone Kummervold
  • tenor Bror Magnus Tødenes
  • bas Mika Kares
  • orkest Oslo Filharmoniske Orkester
  • koor Oslo Filharmoniske Kor
  • dirigent Han-Na Chang
 • Prijs: € 41,00
Ballet
 • vrijdag 12 mei 2023 Crystal Pite
 • Operahuset i Oslo (Oslo)
 • Prijs: € 66,00
Radisson Blu Plaza Hotel

Hotel Radisson Blu Plaza, Oslo Het viersterren Radisson Blu Plaza Hotel ligt in het bruisende centrum van Oslo. Dit hotel met 37 verdiepingen beschikt over een moderne fitnessruimte, een restaurant op het dak, en moderne kamers met gratis WiFi.

Alle stijlvolle kamers van het Radisson Blu Plaza Hotel zijn voorzien van een bureau, satelliet-tv en een thee- en koffiezetapparaat. Veel kamers bieden prachtig uitzicht op het stadscentrum en het Oslofjord.

Het bar-restaurant The Top biedt een verscheidenheid aan à-la-cartegerechten en een uitgebreide wijnkaart.

Het Radisson Blu Plaza Hotel beschikt over een sauna en een zwembad.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 08 mei 2023 € 2.395,00
Eenpersoonstoeslag € 390,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Tosca (10 mei 2023) € 74,00
Messa da Requiem (11 mei 2023) € 41,00
Crystal Pite (12 mei 2023) € 66,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Oslo v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in een buitenhut aan boord van de MS Romantica van Holland Norway Lines, 4 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Radisson Blu Plaza in Oslo, op basis van logies en ontbijt
• 6 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Zwolle (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten opera en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!