Munchmusuem, Oslo

Munchmusuem, Oslo

Arthur en Lucas Jussen (foto Marco Borggreve)

Arthur en Lucas Jussen (foto Marco Borggreve)

Operahuis, Oslo

Lise Davidsen (foto James Hole)

Lise Davidsen (foto James Hole)

Stavkirke, Heddal

Op weg naar Kristiansand

Op weg naar Kristiansand

Oslo, Noorwegen
03 oktober 2023 t/m 09 oktober 2023
Oslo
Met bus en boot naar het hoge noorden

• Tweemaal Verdi bij de Noorse Opera
• Sopraan Lise Davidsen in La forza del destino
• Arthur en Lucas Jussen in het Konserthus van Oslo
• Kennismaking met het muziek- en culturele leven van Oslo
• Reis per touringcar en boot met buitenhut vanuit Nederland

 
Basisreissom: € 2.395,00

Dinsdag 3 oktober reizen we per luxe touringcar via diverse opstapplaatsen in Nederland naar Emden, net over de grens van de provincie Groningen. U scheept aan het eind van de middag in aan boord van MS Romantica van Holland Norway Lines. ’s Avonds dineren we in het restaurant aan boord.

Woensdag 4 oktober meren we na het ontbijt aan in Kristiansand. Met onze eigen touringcar rijden we via een mooie route door het binnenland naar Heddal. In Heddal bevindt zich een van de beroemdste en mooiste staafkerken van Noorwegen. Waar in de rest van Europa in de middeleeuwen enorme kathedralen van steen werden gebouwd, gebruikte men in Noorwegen hout. Dankzij de interesse van de Vikingen in houtbewerking ontstond er een traditie van houtsnijwerk en bracht men de techniek van het bouwen met hout tot grote hoogte. Absoluut hoogtepunt vormen de staafkerken. Er zijn verschillende soorten staafkerken, maar wat ze allemaal gemeen hebben zijn de hoekpalen (’staven’) waartussen verbindende muurplanken (staafmuren) staan. Het houtwerk is daarbij rijk versierd met houtsneden, meestal een intrigerende combinatie van christelijke motieven en thema’s met dieren en draken uit het pre-christelijke Vikingtijdperk. Tegenwoordig zijn er nog 28 historische staafkerken over, waarvan de staafkerk van Heddal met zijn 26 meter de grootste is. Na het bezoek aan Heddal reizen we verder naar Oslo. Aan het begin van de avond checken we in bij Hotel Radisson Blu Hotel in Oslo.

Donderdag 5 oktober maken we onder leiding van een plaatselijke gids kennis met Oslo tijdens een stadstour. De Noorse hoofdstad is prachtig gelegen tussen meer en bergen, aan een diep fjord, omringd door beboste heuvels, waar in de winter wordt geskied. Oslo beschikt bovendien over uitmuntende musea en vernieuwende architectuur, met als sprekend voorbeeld het Noorse Operahuis. In de loop van de middag krijgen we een rondleiding door het Nationaal Operahuis van Noorwegen, dat is ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta. Het deels onder zeeniveau gelegen witte gebouw rust op heipalen met een enorme lengte. Het gebouw met eenvoudige, pure lijnen en scherpe hoeken is bedekt met carrara-marmer. Het verrijst als het ware uit het fjord en schittert bij de allereerste zonnestraal als een reusachtige diamant. U kunt het gebouw ook beklimmen en het als strand, skipiste of uitzichttoren gebruiken, er lopen immers wandelpaden over het dak. Maar u zult eveneens ervaren dat ook het interieur verrast door zijn spectaculaire vormgeving en de akoestiek is uitstekend. ’s Avonds kunt u in het Konserthus, de concertzaal van Oslo, een concert bijwonen van Ung Filharmoni en het Oslo Philharmonic Orchestra. Op het programma staan onder meer werken van Tsjaikovski; de pianisten Lucas en Arthur Jussen spelen een wereldpremière van Fazil Say.

Vrijdag 6 oktober bezoeken we het MUNCH-museum. Ter ere van de nalatenschap van de beroemde kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) bouwde Oslo in 2021 dit-museum. Estudio Herreros tekende voor het ontwerp van het zestig meter hoge gebouw dat de helft minder uitstoot heeft dan soortgelijke gebouwen. Veel architectonische beslissingen zijn genomen op basis van het klimaat. Het gebouw is bekleed met gerecycleerde aluminium golfplaten die een verschillende transparantiegraad hebben. De buitenkant is ontworpen om zonlicht te filteren en te weerkaatsen zodat de temperatuur binnen constant blijft. De collectie is bepaald indrukwekkend te noemen en is vijf keer groter dan in het vorige gebouw. Tijdens de tweede excursie van deze dag bezoeken we het Frogner (‘Vigeland Park’). In het park bevinden zich meer dan tweehonderd beelden van de hand van Gustav Vigeland (1869-1943). Voor zijn beelden maakte Vigeland vooral gebruik van graniet, brons en gietijzer. De meeste beelden staan langs een centrale laan en beelden de menselijke levensloop uit, van geboorte tot dood. In het midden staat een ruim 14 meter hoge pilaar waarin niet minder dan 121 figuren zijn uitgehouwen. Bij de Noorse Opera staat vanavond Verdi’s opera La traviata op het programma.

Zaterdag 7 oktober krijgen we een rondleiding door het Nasjonalmuseet, gelegen aan het water met spectaculair uitzicht op de Oslo-fjord! Het museum beschikt over de meest uitgebreide collectie kunst, architectuur en vormgeving van Noorwegen. Hier vindt u wereldberoemde schilderijen, zoals een versie van De schreeuw (Skriket in het Noors) en Madonna van Munch en werken van kunstenaars als Picasso, van Gogh, Gauguin en Matisse. Maar niet alleen de schilderijen zijn een bezoekje waard. Tot de absolute toppers van het museum behoren het Baldishol wandtapijt dat tussen 1040 en 1190 is geweven en een 600 jaar oude drakenvaas uit de Ming-dynastie. ’s Avonds kunt u bij de Noorse Opera een concertante opvoering bijwonen van Verdi’s opera La forza del destino, met onder meer de Noorse stersopraan Lise Davidsen.

Zondag 8 oktober rijden we vanuit Oslo naar Kristiansand. In de loop van de middag scheept u in voor de terugreis naar Nederland. Net als op de heenweg heeft u de beschikking over een cabine met zeezicht en dineert en ontbijt u aan boord.

Maandag 9 oktober komen we na het ontbijt aan in haven van Emden, waarna we per touringcar terugrijden naar de opstapplaatsen.

Concert
 • donderdag 05 oktober 2023 Ung Filharmoni/Oslo Philharmonic Orchestra
 • Konserthuset Oslo (Oslo)
 • - Outi Tarkiainen: Midnight Sun Variations
  - Fazil Say: Pianoconcert voor vier handen
  - Pjotr Tsjaikovski: Vierde Symfonie

 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr 4 in f, op. 36 (symfonie)
 • Uitvoerenden:
  • pianist Arthur Jussen
  • pianist Lucas Jussen
  • dirigent John Storgårds
  • orkest Ung Filharmoni
  • orkest Oslo Filharmoniske Orkester
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • vrijdag 06 oktober 2023 La traviata
 • Operahuset i Oslo (Oslo)
 • Giuseppe Verdi La traviata (opera)
 • Prijs: € 66,00
Opera
 • zaterdag 07 oktober 2023 La forza del destino
 • Operahuset i Oslo (Oslo)
 • Giuseppe Verdi La forza del destino (opera)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Lise Davidsen (Donna Leonora)
 • Prijs: € 66,00
Radisson Blu Plaza Hotel

Hotel Radisson Blu Plaza, Oslo Het viersterren Radisson Blu Plaza Hotel ligt in het bruisende centrum van Oslo. Dit hotel met 37 verdiepingen beschikt over een moderne fitnessruimte, een restaurant op het dak, en moderne kamers met gratis WiFi.

Alle stijlvolle kamers van het Radisson Blu Plaza Hotel zijn voorzien van een bureau, satelliet-tv en een thee- en koffiezetapparaat. Veel kamers bieden prachtig uitzicht op het stadscentrum en het Oslofjord.

Het bar-restaurant The Top biedt een verscheidenheid aan à-la-cartegerechten en een uitgebreide wijnkaart.

Het Radisson Blu Plaza Hotel beschikt over een sauna en een zwembad.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 03 oktober 2023 € 2.395,00
Eenpersoonstoeslag € 390,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Ung Filharmoni/Oslo Philharmonic Orchestra (05 oktober 2023) € 54,00
La traviata (06 oktober 2023) € 66,00
La forza del destino (07 oktober 2023) € 66,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Oslo v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in een buitenhut aan boord van de MS Romantica van Holland Norway Lines, 4 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Radisson Blu Plaza in Oslo, op basis van logies en ontbijt
• 6 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam-Sloterdijk, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Zwolle (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten opera’s en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Benjamin Rous

Als klein jongetje bladerde ik uren door boeken over kunst uit de klassieke oudheid, gegrepen door de krachtige maar sierlijke vormen en vooral door de geweldige verhalen erachter. Die jeugdige voorliefde vertaalde zich naar een studie die helemaal aansloot op mijn fascinatie voor de resten van de menselijke beschaving die zich onder de grond schuilhouden of hebben gehouden, en de verhalen die je daarmee kunt vertellen over het verleden: Mediterrane Archeologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Aan dezelfde universiteit promoveerde ik op monumentale tempelarchitectuur rond Rome in de tweede en eerste eeuw voor Christus. Dat wekt een behoorlijk gespecialiseerde indruk, maar niets is minder waar: door veel colleges te geven over Etruskische en Romeinse kunst en cultuur en artikelen te schrijven voor onder meer Kunstschrift behield ik mijn brede klassieke blik.

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als coördinator bij de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam ben ik tegenwoordig coördinator van een onderzoeksinstituut waarin verschillende Nederlandse musea en universiteiten die onderzoek doen naar cultureel erfgoed, samenwerken. Daar heb ik een heel andere, razend interessante kant van kunstobjecten leren kennen: de wereld onder de oppervlakte. Daar voltrekken zich vervalprocessen die het uiterlijk van een object onherroepelijk kunnen veranderen. Het is fascinerend om kunst ook op zo’n manier leren kennen; je kijkt in musea nooit meer op dezelfde manier naar objecten!

Op mijn 15e kwam er een tweede klassieke liefde in mijn leven: de muziek, en dan vooral de opera. Na een uitvoering van Verdi’s Aida in Carré was ik hopeloos verloren. Een bijbaan in het Concertgebouw tijdens mijn studententijd opende ook de deuren naar de wijdere wereld van de klassieke muziek. De liefde voor muziek is sinds die tijd alleen maar gegroeid en verdiept, en werd zelfs zo groot dat ik inmiddels het leeuwendeel van mijn ‘vrije’ tijd besteed aan het schrijven en vertellen over opera en klassieke muziek. Zo heb ik voor Uitgeverij Van Oorschot een boek over opera geschreven. Aan de hand van ruim dertig sleutelwerken en geef ik een korte geschiedenis van het genre en van mijn eigen ontwikkeling als operaliefhebber.

Het is een van de manieren waarop ik mijn uiteenlopende passies met hartstocht op anderen probeer over te brengen en te delen. Want wat is er fijner dan samen te genieten van al het moois en interessants dat kunst en muziek te bieden heeft?