Stiftskerk, Het Stift (Weerselo)

Stiftskerk, Het Stift (Weerselo)

Watermolen op Landgoed Singraven

Watermolen op Landgoed Singraven

Daniel Rowlnd

Daniel Rowland

Landgoed Twickel

Landoged Twickel

Het Stift, Nederland
22 augustus 2019 t/m 25 augustus 2019
Overijssel
Het Stiftfestival

• Met MUSICO langs de 12 provinciën
• Stiftfestival: "Kamermuziek op internationaal niveau met een 'omreiswaardig' aanbod" (NRC)
• Concerten in eeuwenoude Stift te Weerselo en op andere bijzondere locaties in Twente
• Michelin-sterren in Restaurant De Swarte Ruijter, Restaurant ’t Lansink & Restaurant De Bloemenbeek

Volgeboekt  
Basisreissom: € 995,00

Donderdag 22 augustus rijden we naar Overijssel, waar we in Holten lunchen in Restaurant De Swarte Ruijter, bekroond met een Michelin-ster met de volgende omschrijving: ‘Het is een prachtige plek, deze karakteristieke villa met zijn natuurlijk decor en zicht op een naaldbos. Ook de borden ogen mooi, maar ze zijn vooral zeer lekker. De balans tussen uitgesproken smaken en uiteenlopende texturen is opmerkelijk, de chef bewijst dat een jus een heel gerecht kan optillen. Pure verwennerij!’
Na de lunch rijden we door naar De Lutte, waar we verblijven in het viersterren Landhuishotel De Bloemenbeek. ’s Avonds kunt u een concert in het kader van het Stiftfestival bijwonen. NRC schreef over het Stiftfestival: ‘Voor de beste festivals voor klassieke muziek hoef je niet in het buitenland te zijn. Ook in Nederland wemelt het van de prachtfestivals voor klassieke muziek op verrassende plekken. Stift Festival in en om het Overijsselse Weerselo is een van de nazomerse hoogtepunten, met violist Daniel Rowland als vliegwiel van een omreiswaardig aanbod.’
Het Stiftfestival betekent veel concerten in weinig dagen. Voor artistiek leider Daniël Rowland is het Stiftfestival de drukste week van het jaar. Toch hoor je hem niet klagen. ‘Spelen op je eigen festival, met mensen en muziek die je zelf hebt uitgekozen, wat wil je als violist nog meer?’.

Vrijdag 23 augustus staat de stad Enschede centraal. We krijgen er een rondleiding door de stad, met onder meer een bezoek aan de wijk Roombeek, heropgebouwd na de vuurwerkramp in 2000. In de wijk zijn veel bijzondere gebouwen te vinden, ontworpen door architecten uit de hele wereld. Daarnaast is het een smeltkroes van culturele instellingen. Tevens brengen we een bezoek aan Rijksmuseum Twenthe. We lunchen in Hengelo in Restaurant ’t Lansink, bekroond met een Michelin-ster en omschreven met ‘Warmte en karakter sieren dit huis dat is opgericht in 1916, in het hart van het historische Tuindorp. De gasten worden hier verwend met een verfijnde hedendaagse keuken: de chef kookt met oog voor detail, zonder de samenhang van het gerecht te verwaarlozen. Alle smaken vloeien mooi in elkaar.’
’s Avonds kunt u een concert bijwonen in het kader van het Stiftfestival. Het centrale gebouw op Het Stift is in alle opzichten de Stiftskerk. Niet alleen vanwege haar omvang, ouderdom en religieuze betekenis, maar ook omdat zij alle eeuwen door, in alle episodes uit de geschiedenis van Het Stift, actief heeft gefunctioneerd.

Zaterdag 24 augustus brengen we een bezoek aan Landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.300 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Een cultuurlandschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen. Aan het eind van de middag dineren we in ons hotel. Het stijlvolle restaurant van De Bloemenbeek – gewaardeerd met een Michelin-ster – wordt als volgt omschreven: ‘De chef toont met de heerlijke sauzen en juiste afkruiding dat hij klassiek geschoold is, maar slaagt er ook in finesse en variatie toe te voegen met moderne technieken.’
’s Avonds kunt u een concert bijwonen in het kader van het Stiftfestival. De naam Stift staat in verband met stichten en betekent geestelijke stichting. Daarmee bedoelde men een gebouw voor personen die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten. Maar, niet alle kloosters kunnen Stiften worden genoemd, want onder een Stift begreep men die geestelijke stichtingen waar alleen ongehuwde dames uit de adel werden toegelaten. Het Stift van Weerselo was ooit een Benedictijnenklooster maar werd na eeuwen werd omgezet in een Stift, waar de adel kwam om een goede opvoeding te krijgen.

Zondag 25 augustus brengen we ’s ochtends een bezoek aan Landgoed Singraven, schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Na de excursie lunchen we op Landgoed de Holtweijden, door de Michelin Gids bekroond met een Bib Gourmand. ’s Middags sluiten we deze reis muzikaal af met het openlucht slotconcert van het Stiftfestival. Na het middagconcert rijden we terug naar de diverse opstapplaatsen.

Concert
 • donderdag 22 augustus 2019 Canti drammatici
 • Het Stift (Weerselo)
 • Een groots kamermuziekconcert als deel van onze hommage aan Pēteris Vasks met absolute hoogtepunten uit zijn oevre zoals Das Buch, Castillo Interior en het geweldige Pianokwartet.

  - Vasks: Music for a summer evening
  - Vasks: Das Buch, for singing cellist
  - Schubert: Fantasie in F klein voor piano vier handen, D940
  - Vasks: Castillo Interior
  - Vasks: Pianokwartet
  - Messiaen: Quatuor pour la fin du temps

 • Uitvoerenden:
  • violist Daniel Rowland
 • Prijs: € 29,00
Concert
 • vrijdag 23 augustus 2019 Distant light
 • Sint-Plechelmusbasiliek (Oldenzaal)
 • De culminatie van de Pēteris Vasks hommage: een indrukwekkend programma met buitengewone meesterwerken waaronder zijn sublieme vioolconcerten Distant light en Lonely angel.

  - MacMillan: Data est mihi omnis potestas
  - MacMillan: Benedicimus Deum caeli
  - Byrd: O lux, beata trinitas
  - Tallis: O nata lux, beata trinitas
  - Vasks: Vioolconcert Distant light
  - Vasks: Plainscapes
  - Schubert: Gesang der Geister über den Wassern, D714
  - Vasks: Vioolconcert Lonely angel
  - Vasks: Dona nobis pacem

 • Uitvoerenden:
  • violist Daniel Rowland
 • Prijs: € 29,00
Concert
 • zaterdag 24 augustus 2019 Stift unbound
 • Performance Factory (Enschede)
 • Vier korte, pakkende concerten van elk 20 minuten in een informele setting en coole ambiance. Spannende, uitdagende, virtuoze, ontroerende muziek voor iedereen die van muziek houdt. Zit of sta met drankje in de hand en geniet van de fantastische wereld van klassieke muziek. Met Zoran Markovic als contrabassist en het Stift Festivalorkest.

  20.30 Sergey Malov plays Paganini met looptrack. Ervaar een van ‘s-werelds meest virtuoze en charismatische violisten in zijn totaal eigen versie van de duivel-violist Paganini.

  21.00 Onderga de betoverende klankwereld van Composer in Residence Peteris Vasks’ in het vioolconcert Lonely Angel met als solist violist Daniel Rowland en het jonge dynamische Stift Festivalorkest.

  21.30 Ligeti: Sonata voor cello solo (plus Handel-Halvorsen en Enescu Menetrier) – moderne muziek op zijn spannendst en meest virtuoos: een ‘must-hear’-stuk waar de grenzen van de cello verkend worden, met stercelliste Maja Bogdanovic en als special guest de jonge Twentse top danser Tiemen Stemerding.

  22.00 Als spetterende finale Osvaldo Golijov’s tango-nonet Last Round, zijn emotionele hommage aan tangokoning Astor Piazzolla, voor twee strijkkwartetten met de contrabas als scheidsrechter.

 • Prijs: € 29,00
Concert
 • zondag 25 augustus 2019 Slotconcert 'Stift Open Air'
 • Het Stift (Weerselo)
 • Het feestelijke slotconcert op het prachtige Stift in de openlucht met onder meer het Britten Jeugd Strijkorkest en vele Stiftfestival solisten.

  - Elgar: Serenade voor strijkorkest
  - Koussevitzky: Contrabasconcert, Op. 3
  - Golijov: Last round voor strijkorkest
  - Mendelssohn: Vioolconcert in d
  - Queen (arr. Ben de Ligt): Bohemian Rhaphsody voor strijkers

 • Prijs: € 29,00
Landhuishotel De Bloemenbeek

Landhuishotel De BloemenbeekHet viersterren landhuishotel De Bloemenbeek ligt aan de kabbelende Bloemenbeek, midden in het glooiende Dinkeldal in de Lutte. De accommodatie beschikt over een binnenzwembad, een wellnesscentrum, pitch & putt-faciliteiten en een tennisbaan.

De kamers zijn allemaal uitgerust met een televisie en bieden uitzicht over de omgeving.

Het restaurant is bekroond met een Michelin-ster en serveert klassieke, seizoensgebonden Franse gerechten met mediterrane invloeden en zoveel mogelijk gebruik van lokale producten. Als het weer het toelaat, biedt het restaurant een eethoek in de open lucht.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 22 augustus 2019 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Canti drammatici (22 augustus 2019) € 29,00
Distant light (23 augustus 2019) € 29,00
Stift unbound (24 augustus 2019) € 29,00
Slotconcert 'Stift Open Air' (25 augustus 2019) € 29,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Twente en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Landhuishotel De Bloemenbeek
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Deventer (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard

Remco Roovers

Vaak zeg ik tegen mensen dat ik het leukste werk ter wereld heb. Ik combineer verschillende passies in mijn werk en bedrijf. Over die passies wil ik u graag iets meer vertellen.
 
Vanaf mijn vroege jeugd heb ik me toegelegd op muziek en musiceren: na begonnen te zijn op kerkorgel wisselde ik in mijn puberteit naar het meest persoonlijke instrument dat er bestaat: de zang. Dat ging zeer voorspoedig, ik kon wel naar het conservatorium vond mijn lerares. Tja, en als je dan altijd gedacht had arts te worden, is dat wel een ommezwaai. Ik bedacht dat ik met de combinatie van solozang op het conservatorium in Den Haag en een studie Muziekwetenschap aan de universiteit in Utrecht meerdere aspecten van de muziek zou bestuderen en dat ik goed beslagen de muziekwereld zou kunnen betreden.
 
Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze: Ik kon mijn studie aan het conservatorium afsluiten met het diploma Uitvoerend Musicus en studeerde tevens af als Muziekwetenschapper aan de universiteit. De twee studies vulde elkaar perfect aan. Hierna had ik langere tijd (ca. 7 jaar) een aanstelling bij het Groot Omroepkoor naast een praktijk als lied- en oratoriumzanger.
 
En toen was daar het moment dat Walter Wolvekamp - destijds eigenaar van Wolvekamp Muziekreizen, waar ik af en toe al voor werkte als reisleider - Taco Stronks en mij kwam polsen of we er iets voor voelden zijn bedrijf over te nemen. We hoefden er niet lang over na te denken, binnen enkele weken was de deal gesloten en op 5 januari 2002 vertrok onze eerste reis.
Inmiddels voel ik me een ondernemende musicus of een musicerend ondernemer. Het podium zie ik steeds minder vanaf de uitvoerende kant, maar des te meer vanaf de consumerende kant. Daarnaast geniet ik enorm van het bedenken en opzetten van reizen en alles wat bij een eigen bedrijf hoort.
 
Toch zou dit werk maar half zo leuk zijn als ik niet ook zeer regelmatig (zeker zo’n 15-18 keer per jaar) met onze groepen als reisbegeleider op pad ging. Ik voel me metropoliet als ik in New York loop, vereerd als ik eerste rang in de Scala te Milaan zit, bevoorrecht als ik een groep naar Australië mag begeleiden en domweg gelukkig als ik in Duitse steden als Weimar, Leipzig, Dresden en Berlijn rondloop. Wat mijn muzieksmaak betreft ben ik een alleseter, van barok tot modern, ik sta voor alles open. Als muziekwetenschapper hield ik me voornamelijk bezig met Wagner en de 19e eeuw, maar mijn interesse gaat wel degelijk verder.
 
Naast het verblijf in een goed hotel, eten in goede restaurants en mooie muziek is op reis het gezelschap van het allergrootste belang. En ook daar bof ik mee, op vrijwel alle reizen zie ik bekende en nieuwe mensen met interessante verhalen en levensgeschiedenissen. Muziek is voor ieder op zo’n reis een belangrijk element in zijn of haar leven, en dat bindt natuurlijk enorm.
Ik hoop dat deze website uw interesse kan wekken voor het maken van een muziekreis met MUSICO Reizen. Ik zie u graag op één van onze reizen.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.

In het voorjaar van 2018 liep Remco 800 km naar Santiago om aandacht te vragen voor de spierziekte MD. Lees hier zijn verslag.

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.