Giuseppe Verdi
Gegarandeerd vertrek

Giuseppe Verdi

Baptisterium, Parma
Gegarandeerd vertrek

Baptisterium, Parma

Teatro Farnese, Parma
Gegarandeerd vertrek

Teatro Farnese, Parma

Gegarandeerd vertrek

Roberto Abbado

5-daagse vliegtuigreis naar

Parma, Italië
03 oktober 2018 t/m 07 oktober 2018
Parma
Verdi Festival

• Franse versie Il trovatore o.l.v. Roberto Abbado en in regie van Robert Wilson
• Zelden opgevoerde Un giorno di regno, Verdi’s eerste komische opera
• Excursie naar Verdi’s geboortegrond

 
Basisreissom: € 1.295,00

Woensdag 3 oktober vliegen we naar Bologna, vanwaar we per touringcar naar Parma reizen. Hier vindt ieder najaar het Verdi Festival plaats, met niet alleen voorstellingen in Verdi's favoriete Teatro Regio maar ook in het mooie houten Teatro Farnese en in het nabijgelegen Busseto, het stadje waar Verdi de basis voor zijn muzikale opleiding kreeg.

Donderdag 4 oktober verkennen we met een gids de binnenstad van Parma. Absoluut hoogtepunt is de kathedraal met de beroemde achtkantige doopkapel waarvan vooral het plafond opzien baart. Maar ook het Piazza Garibaldi en het Verdi-monument op het Piazza della Pace zijn zaken die u gezien moet hebben. In het prachtige Teatro Farnese staat vandaag Le trouvère op het programma, onder leiding van Roberto Abbado en in een regie van Robert Wilson. Le trouvère is de Franse versie van Il trovatore, waar Verdi naar Frans gebruik een ballet aan toevoegde.

Vrijdag 5 oktober rijden we 's middags via Verdi's geboortegrond in Le Roncole naar Villa Verdi, een prachtig landgoed waar Verdi een groot deel van zijn leven woonde. In Busseto kunt u deze avond Un giorno di regio zien. Deze zelden opgevoerde, vroege opera van Verdi kreeg jarenlang het etiket ‘mislukt’ opgeplakt, maar de ware reden voor de slechte ontvangst bij de première was dat het publiek een serieuze, dramatische opera verwachtte en geen doldwaze komedie in de beste traditie van Rossini’s ‘opera buffa’.

Zaterdag 6 oktober gaan we naar de Galleria Nazionale. De basis voor dit museum (met werken van Corregio, Leonardo de Vinci en Fra Angelico) is gelegd door de familie Farnese, in de renaissance veruit de belangrijkste familie in Parma. Door verhuizingen en oorlogen raakten de familie-bezittingen verspreid door heel Italië, maar dankzij kordaat optreden van de hertogin Marie Louise in de 19e eeuw keerde een deel van de kunstcollectie terug naar Parma. Aan het einde van de middag staat in het Teatro Regio Attila op het programma. Men noemt deze opera over de mislukte verovering van Hunnenkoning Attila op Italië ook wel de 'zoon van Nabucco´. De zinsnede ‘U kunt het universum krijgen, maar laat Italië aan mij’, van de Romeinse generaal Ezio was de Italiaanse patriotten op het lijf geschreven.

Zondag 7 oktober wonen we aan het eind van de ochtend de Mezzogiorno in Musica in het Palazzo Ducale del Giardino bij, een lunchconcert waarvan de programmering een verrassing blijft. Na afloop van het concert reizen we per touringcar naar Bologna voor de terugvlucht naar Nederland.

Opera
 • donderdag 04 oktober 2018 Le trouvère
 • Teatro Farnese (Parma)
 • Le trouvère is de Franse versie van Il trovatore, speciaal voor het Franse publiek voegde Verdi een ballet toe aan de derde acte.

 • Giuseppe Verdi Il trovatore (opera)
 • Prijs: € 234,00
Opera
 • vrijdag 05 oktober 2018 Un giorno di regno
 • Teatro Giuseppe Verdi (Busseto)
 • Giuseppe Verdi Un giorno di regno (opera)
 • Prijs: € 154,00
Opera
 • zaterdag 06 oktober 2018 Attila
 • Teatro Regio di Parma (Parma)
 • Giuseppe Verdi Attila (opera)
 • Prijs: € 174,00
Concert
 • zondag 07 oktober 2018 Mezzogiorno in Musica
 • Palazzo Ducale del Giardino (Parma)
 • De programmering van het lunchconcert blijft een verrassing.

 • Prijs: inbegrepen
Best Western Plus Hotel Farnese

Best Western Plus Hotel FarneseHet viersterren Best Western Plus Hotel Farnese is het enige hotel met een buitenbad (alleen geopend in de zomermaanden) in het centrum van Parma, op 1,2 km van het Palazzo della Pilotta en op 3 km van de kathedraal van Parma.

De kamers zijn voorzien van gratis WiFi en airconditioning. Verder beschikt elke kamer over een eigen balkon en Mediaset Premium tv-zenders, een minibar en thee- en koffiefaciliteiten.

Het hotel verzorgt een ontbijtbuffet en het restaurant serveert regionale gerechten.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 03 oktober 2018 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Le trouvère (04 oktober 2018) € 234,00
Un giorno di regno (05 oktober 2018) € 154,00
Attila (06 oktober 2018) € 174,00
Mezzogiorno in Musica (07 oktober 2018) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Best Western Plus Hotel Farnese Parma in Parma
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vluchtgegevens:

Woensdag 3 oktober, 11:20 uur - 13:10 uur (Amsterdam - Bologna), vluchtnummer: KL1583
Zondag 7 oktober, 17:25 uur - 19:35 uur (Bologna - Amsterdam), vluchtnummer: KL1592

Benjamin Rous

Als klein jongetje bladerde ik uren door boeken over kunst uit de klassieke oudheid, gegrepen door de krachtige maar sierlijke vormen en vooral door de geweldige verhalen erachter. Die jeugdige voorliefde vertaalde zich naar een studie die helemaal aansloot op mijn fascinatie voor de resten van de menselijke beschaving die zich onder de grond schuilhouden of hebben gehouden, en de verhalen die je daarmee kunt vertellen over het verleden: Mediterrane Archeologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Aan dezelfde universiteit promoveerde ik op monumentale tempelarchitectuur rond Rome in de tweede en eerste eeuw voor Christus. Dat wekt een behoorlijk gespecialiseerde indruk, maar niets is minder waar: door veel colleges te geven over Etruskische en Romeinse kunst en cultuur en artikelen te schrijven voor onder meer Kunstschrift behield ik mijn brede klassieke blik.

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als coördinator bij de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam ben ik tegenwoordig coördinator van een onderzoeksinstituut waarin verschillende Nederlandse musea en universiteiten die onderzoek doen naar cultureel erfgoed, samenwerken. Daar heb ik een heel andere, razend interessante kant van kunstobjecten leren kennen: de wereld onder de oppervlakte. Daar voltrekken zich vervalprocessen die het uiterlijk van een object onherroepelijk kunnen veranderen. Het is fascinerend om kunst ook op zo’n manier leren kennen; je kijkt in musea nooit meer op dezelfde manier naar objecten!

Op mijn 15e kwam er een tweede klassieke liefde in mijn leven: de muziek, en dan vooral de opera. Na een uitvoering van Verdi’s Aida in Carré was ik hopeloos verloren. Een bijbaan in het Concertgebouw tijdens mijn studententijd opende ook de deuren naar de wijdere wereld van de klassieke muziek. De liefde voor muziek is sinds die tijd alleen maar gegroeid en verdiept, en werd zelfs zo groot dat ik inmiddels het leeuwendeel van mijn ‘vrije’ tijd besteed aan het schrijven en vertellen over opera en klassieke muziek. Zo schrijf ik op dit moment voor Uitgeverij Van Oorschot een boek over opera. Aan de hand van ruim dertig sleutelwerken en geef ik een korte geschiedenis van het genre en van mijn eigen ontwikkeling als operaliefhebber.

Het is een van de manieren waarop ik mijn uiteenlopende passies met hartstocht op anderen probeer over te brengen en te delen. Want wat is er fijner dan samen te genieten van al het moois en interessants dat kunst en muziek te bieden heeft?