Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Baptisterium, Parma

Baptisterium, Parma

Roberto Abbado

Cremona

Cremona

Parma, Italië
03 oktober 2019 t/m 07 oktober 2019
Parma
Verdi Festival

• Opera’s en concerten in Verdi-stad Parma
• Excursie naar Verdi’s geboortegrond
• Bezoek aan vioolbouwatelier in Cremona
Lees hier wat MUSICO-eigenaar Remco Roovers over Verdi's geboortegrond vertelt

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.575,00

Donderdag 3 oktober vliegen we naar Bologna, vanwaar we per touringcar verder reizen naar Parma. Hier vindt ieder najaar het Verdi Festival plaats, met niet alleen voorstellingen in Verdi's favoriete Teatro Regio maar ook in het nabijgelegen Busseto, het stadje waar Verdi de basis voor zijn muzikale opleiding kreeg.

Vrijdag 4 oktober verkennen we met een gids de binnenstad van Parma. Absoluut hoogtepunt is de kathedraal met de beroemde achtkantige doopkapel waarvan vooral het plafond opzien baart. Maar ook het Piazza Garibaldi, het prachtige Teatro Farnese en het Verdi-monument op het Piazza della Pace zijn zaken die u gezien moet hebben. In het Teatro Regio dirigeert Roberto Abbado het Filarmonica Arturo Toscanini en het Coro del Teatro Regio di Parma. Op het programma staan instrumentale werken en koren uit opera’s van Verdi, Delibes, Bizet en Meyerbeer.

Zaterdag 5 oktober staat de beroemde muziekstad Cremona op het programma van. In de loop van de ochtend bezoekt u een atelier voor vioolbouw en komt u meer te weten over de traditie van de Stradivarius-viool. Cremona is naast de vioolbouw ook bekend door haar muzikale zonen Claudio Monteverdi en Amilcare Ponchielli.
In de Chiesa di San Francesco del Prato van Parma wordt 's avonds Verdi’s opera Luisa Miller opgevoerd. Verdi’s derde opera naar een toneelstuk van Friedrich Schiller, markeert in zijn oeuvre het begin van het volmaakte meesterschap. De concentratie op de gevoelens van het individu en de gevoelens van medeleven tussen de verschillende personages zijn hier doeltreffend uitgewerkt, evenals de extatische verheerlijking van het gelukzalige ogenblik van het sterven. De voor Verdi zo belangrijke thema’s zelfzuchtigheid en machtsbewustzijn zijn aanwezig in een tegelijkertijd levensechte als ook gestileerde vorm. Tenslotte ontbreekt ook hier de bij deze componist steeds weer terugkerende vader-dochter-relatie niet.

Zondag 6 oktober rijden we 's middags via Verdi's geboortegrond in Le Roncole naar Villa Verdi, een prachtig landgoed waar Verdi een groot deel van zijn leven woonde. Verder bezoeken we Villa Verdi in Sant’Agata en het Casa Barezzi in Busseto. In het Teatro Verdi in Busseto kunt u aansluitend een opvoering bijwonen van Verdi’s opera Aida, in een regie van Franco Zeffirelli.

Maandag 7 oktober gaan we naar de Galleria Nazionale. De basis voor dit museum (met werken van Corregio, Leonardo de Vinci en Fra Angelico) is gelegd door de familie Farnese, in de renaissance veruit de belangrijkste familie in Parma. Door verhuizingen en oorlogen raakten de familie-bezittingen verspreid door heel Italië, maar dankzij kordaat optreden van de hertogin Marie Louise in de 19e eeuw keerde een deel van de kunstcollectie terug naar Parma. Na het museumbezoek reizen we per touringcar naar Bologna voor de terugvlucht naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 04 oktober 2019 Filarmonica Arturo Toscanini
 • Teatro Regio di Parma (Parma)
 • - Verdi: Sinfonia uit La battaglia di Legnano
  - Verdi: Introductie en 'Or che d’Europa il fulmine' uit I Lombardi alla prima Crociata
  - Verdi: 'La bella straniera' uit I Lombardi alla prima Crociata
  - Delibes: Entr’act en 'Allons, avant que midi sonne' uit Lakmé
  - David: Preludio 'Allah! A toi je rends hommage' uit Le Désert
  - Verdi: Ballabili uit Otello
  - Verdi: Sinfonia uit Aida
  - Bizet: Preludio en 'Sur la grève en feu' uit Les Pêcheurs de perles
  - Meyerbeer: Marche indienne uit L’africaine
  - Verdi: Inno Suona la tromba
  - Verdi: Inno delle Nazioni

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Roberto Abbado
 • Prijs: € 105,00
Opera
 • zaterdag 05 oktober 2019 Luisa Miller
 • Chiesa di San Francesco del Prato (Parma)
 • Giuseppe Verdi Luisa Miller (opera)
 • Prijs: € 235,00
Opera
 • zondag 06 oktober 2019 Aida
 • Teatro Giuseppe Verdi (Busseto)
 • Giuseppe Verdi Aida (opera)
 • Prijs: € 205,00
Novotel Parma Centro

Het viersterren Novotel Parma Centro ligt op een steenworp afstand van het historische centrum, op 10 minuten lopen van Piazza Duomo, de belangrijkste monumenten en het weelderige park Parco Ducale. Het hotel beschikt over comfortabele kamers - ideaal voor reizigersdie de geschiedenis en de cultuur van deze stad, met haar wereldberoemde universiteit en rijke gastronomische tradities, willen ontdekken.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 03 oktober 2019 € 1.575,00
Eenpersoonstoeslag € 343,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Filarmonica Arturo Toscanini (04 oktober 2019) € 105,00
Luisa Miller (05 oktober 2019) € 235,00
Aida (06 oktober 2019) € 205,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Novotel Parma Centro
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Donderdag 3 oktober, 11:20 uur - 13:10 uur (Amsterdam - Bologna), vluchtnummer: KL1583
Maandag 7 oktober, 17:25 uur - 19:35 uur (Bologna - Amsterdam), vluchtnummer: KL1592

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.