Zicht op Boedapest en het Parlement

Zicht op Boedapest en het Parlement

Janine Jansen

Janine Jansen

Parlement, Boedapest

Parlement, Boedapest

Paavo Järvi

Paavo Järvi

Kodály Centre, Pécs (foto Tamás Bujnovszky)

Kodály Centre, Pécs (foto Tamás Bujnovszky)

Pécs & Boedapest, Hongarije
27 april 2022 t/m 02 mei 2022
Pécs en Boedapest
Romantiek in Pécs en Boedapest

• Janine Jansen speelt het Vioolconcert van Brahms in Müpa in Boedapest
• Wrocław Philharmonic Orchestra in het Kodály Centre in Pécs
Porgy & Bess in de onlangs geheel gerestaureerde Hongaarse Staatsopera in Boedapest
• Kijk hier naar een video van Wouter Schmidt over deze reis

 
Basisreissom: € 1.795,00

Woensdag 27 april vliegt u samen met uw reisleider Wouter Schmidt per rechtstreekse KLM-vlucht naar Boedapest. Na aankomst op het vliegveld Franz Liszt volgt een transfer per touringcar naar het gunstig gelegen Crowne Plaza Hotel in de Hongaarse hoofdstad. Voorafgaande aan het diner in uw hotel neemt Wouter tijdens een muziekinleiding met u de composities van Brahms door die vanavond op het programma staan.
Het concert 's avonds door de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen onder leiding van Paavo Järvi, met solistische medewerking van ‘onze’ Janine Jansen, vindt plaats in de Béla Bartók Concertzaal van het Müpa (afgeleid van Müvészetek Palotája). Dit in 2005 geopende cultureel gebouwencomplex omvat naast deze zaal ook de Glazen Hal, de Blauwe Hal, het Festival Theater, het Auditorium en het Ludwig Museum. Het complex bevindt zich in het nieuwe stadsdeel Millennium City, aan de oevers van de Donau. Alleen al door de architectuur en het interieur trekt het veel bezoekers. De Bela Bartók Concertzaal biedt plaats aan 1700 toeschouwers en het orgel behoort tot de grootste concertorgels ter wereld. De prachtige zaal wordt alom geprezen vanwege de uitstekende akoestiek.

Donderdag 28 april verzorgt Wouter na het ontbijt in uw hotel een tweede muziekinleiding. Vanavond bezoekt u in Pécs immers het concert van het Wrocław Philharmonic Orchestra. Op het programma staat onder mee Rachmaninovs geliefde Tweede Symfonie, die Wouter vele malen heeft gespeeld als violist en altviolist. Hierna reist u in ca. 2,5 uur per touringcar naar de stad Pécs, waar u twee dagen verblijft in Hotel Corso, dat zich in het historische stadscentrum bevindt.
Pécs werd in 2010 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa en ligt in de Zuid-Transdanubische regio, een streek met glooiende heuvels en weelderige bossen. De mediterrane stad koestert zich in de zachte, aangename, geurige en kleurrijke omgeving, als in een Oosters parfum. Voordat u gezamenlijk luncht in een sfeervol restaurant, brengt u een bezoekje aan het Culturele Kwartier Zsolnay, dat in 2014 werd uitgeroepen tot Hungaricum (een uniek Hongaars product of attractie). Hier woonde in de 19e en 20e eeuw de familie Zsolnay, bekend van de porseleinproductie. In dit gezellige gebied van promenades en schilderachtige parken bevinden zich tientallen historische gebouwen en openbare beeldhouwwerken. ’s Avonds krijgt u voor aanvang van het concert een korte rondleiding door het indrukwekkende Kodály Centre, dat over een van de mooiste en beste concertzalen van Midden-Europa beschikt. Ook heeft Wouter voor u een Meet & Greet in petto met enkele musici die vanavond voor u optreden. In de pauze staat er voor u een hapje en een drankje klaar.

Vrijdag 29 april maakt u tijdens een stadswandeling nader kennis met het oude historische centrum van Pécs. De stad is in de 3e eeuw gesticht door de Romeinen als hoofdstad Sopianae van de provincie Valeria. De Turken zouden 1000 jaar later het stadsbeeld ingrijpend veranderen en in geen enkel ander Hongaars stadscentrum is een moskee zo dominant aanwezig als op Széchenyi tér. De wandeling voert u onder meer langs het Bisschoppelijk Paleis, de Gazi Kasim Pashamoskee en in de Sint-Pieterskathedraal woont u een orgelconcertje bij. Voor de kathedraal bevindt zich een opvallend beeld van Franz Liszt, die het orgel enkele malen bespeelt heeft. Uiteraard zal in de loop van deze ochtend ‘het koffiemoment’ – mogelijk een kopje Turkse koffie…? – niet ontbreken. De middag is ter vrije besteding. Wouter voorziet u graag van enkele tips, er is immers zo veel te zien en ontdekken in deze fascinerende stad. Aan het eind van de middag gaat u per touringcar naar de wijnstreek Villány, dat zich op 20 km van Pécs bevindt. In het gelijknamige dorpje verkent u de wijngaarden en vertelt een wijnboer u meer over het proces van het fabriceren van wijn. Hierna geniet u een viergangen wijndiner met bijpassende wijnen in een sfeervol restaurant.

Zaterdag 30 april neemt u afscheid van Pécs en reist u weer terug naar Boedapest. Onderweg brengt u een bezoek aan het Beethoven Museum in Martonvásár in het paleis Brunszvik (Brunswick). Beethoven verbleef meermaals in dit 18e-eeuwse landhuis, hij had een hechte relatie met de familie Brunszvik. De twee gezusters – Thérèse en Josephine – waren in 1799 zijn leerlingen toen zij in Wenen verbleven. Is wellicht één van hen 'die Ferrne Geliebte' waarover Beethoven spreekt? Wouter vertelt u er meer over. Na het bezoek aan het museum staat er een kopje koffie met iets lekkers voor u klaar in het nabijgelegen Für Elise Café.
Na aankomst in het u bekende Crowne Plaza Hotel is er voldoende tijd om op eigen gelegenheid te lunchen. Aan het eind van de middag staat een stadswandeling aan de Buda-zijde van de stad op het programma. Op de burcht bezoekt u onder meer de schitterende Matthiaskerk en kunt u genieten van het panoramische uitzicht op de Donau en Pest-zijde van de stad vanaf het Vissersbastion. Daarna dineert u in een goed restaurant op ene bijzondere locatie.

Zondag 1 mei is een officiële feestdag in Hongarije, maar voor u en uw medereizigers staat deze dag geheel in het teken van de muziek. Na een muziekintroductie op de opera Porgy & Bess, die u vanavond bijwoont in de onlangs zeer grondig gerestaureerde Hongaarse Staatsopera, brengt u een bezoek aan een nieuwe muziekparel van de Hongaarse hoofdstad: het Millenium House of Music. Dit gloednieuwe gebouw ligt in het fraaie Stadspark. Een gids leidt u rond en tevens gebruikt u er de gemeenschappelijke lunch. Hierna staat een bezoek aan de legendarische Liszt Academy op het programma. Dit opleidingsinstituut werd uiteraard door Franz Liszt gesticht. Grootheden als Béla Bartók, Zoltán Kodály en Ernö Dohnányi hebben er gestudeerd. Het gebouw is zowel buiten als binnen opgetrokken in de fraaie Secessie-stijl en de schoonheid en originaliteit zullen u versteld doen staan.
In de vroege avond zet u koers naar de onlangs geheel gerestaureerde Hongaarse Staatsopera. Het operahuis lijkt op dat van Wenen, maar is kleiner. In 1884 werd het feestelijk geopend in het bijzijn van keizer Franz Jozef. In het gebouw is muziekgeschiedenis geschreven: zo maakte Gustav Mahler er als jeugdig dirigent zijn debuut en dirigeerde Puccini er persoonlijk de Hongaarse première van Madama Butterfly. Vanavond woont u een voorstelling bij van Gershwins meesterwerk, de opera – of is het toch een musical..? - Porgy & Bess. Gershwing combineerde in dit werk jazz met de westerse operatraditie en Afro-Amerikaanse en Russisch-Joodse muziek. De reden waarom het geliefde werk zo weinig te zien is, ligt in de complexiteit van de productie. Enerzijds bepaalden de erfgenamen van Gershwin dat het werk alleen scenisch mocht worden uitgevoerd door zwarte artiesten (de concertversie is vrijgesteld van deze regel) en anderzijds is de casting uiterst complex en duur, met 22 solisten en een aanzienlijk koor. Een lot dat de opera overigens deelt met een andere beroemde volksopera, Boris Godoenov van Moessorski. Ook nu weer staat er in de pauze een hapje en een drankje voor u klaar.

Dinsdag 2 mei staat er na de uitcheck bij het hotel een bezoek aan ‘het paleis van Sissi’ in Gödöllő op het programma. Onderweg naar het paleis kunt u nog even het beroemde Heldenplein (het Hősök tere) bewonderen, waar uw gids u vertelt over de geschiedenis van dit plein, de interessante gebouwen en de wereldberoemde Széchenyi-baden dat vlak achter dit plein in een park ligt. De Széchenyibaden vormen het grootste kuurbadencomplex van Europa.
Het Gödöllő Paleis is het ‘Versailles’ van Hongarije en tevens het grootste barokke kasteel van Hongarije. Het rond 1735 door de aristocratische familie Grassalkovich gebouwde paleis werd – na een flink aantal verbouwingen - in de 19e eeuw het favoriete zomerverblijf van keizer Frans Jozef en zijn vrouw keizerin Elizabeth ('Sissi'). In de zuidvleugel van het paleis bouwde men tussen 1782 en 1785 een theater dat plaats biedt aan 100 personen. Maar ook de Balzaal is het bekijken meer dan waard. Na het bezoek vindt er in een goed restaurant nabij het paleis een afscheidslunch plaats. Vervolgens volgt de transfer naar het vliegveld, waar Wouter u nog even het bijzondere beeldje van Franz Liszt toont, de luchthaven is immers naar de componist genoemd.

Concert
 • woensdag 27 april 2022 Deutsche Kammerphilharmonie Bremen
 • Béla Bartók Concertzaal (Boedapest)
 • - Brahms: Vioolconcert in D, op. 77
  - Brahms: Eerste Serenade in D, op. 11

 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Vioolconcert in D, op. 35 (concert)
 • Uitvoerenden:
  • violist Janine Jansen
  • dirigent Paavo Järvi
  • orkest Die Deutsche Kammerphilharmonie
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • donderdag 28 april 2022 With friendship
 • Kodály Centre (Pécs)
 • - Brahms: Academische Festival Ouverture
  - Lutosławski: Dubbelconcert voor hobo en harp
  - Rachmaninov: Tweede Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • hoboist Justyna Stanek
  • harpist Malwina Lipiec-Rozmysłowicz
  • dirigent Giancarlo Guerrero
  • orkest Wrocław Philharmonic Orchestra
 • Prijs: inbegrepen
Opera
 • zondag 01 mei 2022 Porgy & Bess
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Prijs: € 79,00
Hotels Pécs en Boedapest

Boedapest, Crowne Plaza Budapest: 27 t/m 28 april en 30 april t/m 2 mei

Crowne Plaza Budapest, Boedapest Het viersterren Crowne Plaza Budapest ligt in het centrum van Boedapest. Het biedt WiFi in alle ruimtes en beschikt over een sauna en een modern fitnesscentrum met uitzicht op de stad.

De elegant ingerichte kamers met airconditioning van het Crowne Plaza Budapest zijn oorzien van een groot bureau met een ergonomische stoel, een minibar, een thee- en koffiezetapparaat, kabeltelevisie en een badkamer.

Het stijlvolle restaurant Arrabona serveert Hongaarse en internationale gerechten, aangevuld met een ruime keuze aan wijnen, een kindermenu en vegetarische opties.In het Zita Café kunnen gasten genieten van een cocktail, koffie of een snack in een elegante ambiance.
Pécs, Corso Hotel Pécs: 28 april t/m 30 april

Corso Hotel PécsHet viersterren Corso Hotel in Pécs in boetiekstijl biedt individueel ingerichte kamers met airconditioning, thee- en koffiefaciliteiten en satelliet-tv. Er is gratis WiFi beschikbaar. Het hotel ligt in het stadscentrum van Pécs. Voorbeelden van belangrijke bezienswaardigheden in de omgeving zijn Synagoge van Pécs en Széchenyi tér. Reizigers die graag cultuur willen snuiven, kunnen een bezoekje brengen aan Cultureel District Zsolnay.

Het restaurant serveert Hongaarse en internationale specialiteiten, evenals wijnen uit de regio's Pécs en Villány.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 27 april 2022 € 1.795,00
Eenpersoonstoeslag € 210,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (27 april 2022) incl.
With friendship (28 april 2022) incl.
Porgy & Bess (01 mei 2022) € 79,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Crowne Plaza Budapest in Boedapest en 2 overnachtingen in Corso Hotel Pécs in Pécs op basis van logies en ontbijt
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Concerten op 27/4 en 28/4
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstelling Porgy & Bess op 01/05, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Woensdag 27 april, 11:25 uur - 13:20 uur (Amsterdam - Boedapest), vluchtnummer: KL1975
Dinsdag 2 mei, 17:05 uur - 19:15 uur (Boedapest - Amsterdam), vluchtnummer: KL1978

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!