Karelsbrug, Praag

Karelsbrug, Praag

Obecni dum, Praag

Burcht, Praag

Burcht, Praag

Valmont

Valmont

Praag, Tsjechië
01 november 2019 t/m 05 november 2019
Praag
Cultuur met een gouden randje in UNESCO-stad

• Stad met uniek karakter
• Opera in het historische Estates Theater
• Romantiek in Werther
• Excursies naar Staré Mesto, de burcht en Josefov

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.155,00

Vrijdag 1 november vliegen we naar de Tsjechische hoofdstad. 's Avonds biedt het Nationaal Theater de opera Werther van Massenet, gebaseerd op Goethes debuutroman uit 1774, Die Leiden des jungen Werther.

Zaterdag 2 november verkennen we Praag. Terwijl het gezag zich verschanste in de burcht op de heuvel, deed men op de tegenoverliggende oever van de Moldau allerlei zaken. De drukbezochte marktplaats ontwikkelde zich tot een voornaam plein, het centrum van een web van historische straten. De Oude Stad van Praag (Staré Mesto) heeft meer middeleeuwse en barokke verrassingen dan men in een keer kan opnemen. Maar ook de Nieuwe Stad van Praag (Nové Mesto) is ouder dan men op het eerste gezicht zou denken. Dit stadsdeel is ontstaan in 1348, toen Karel IV het historische hart van de stad wilde ontlasten van de mensenmassa's. Het programma van het Nationaal Theater meldt voor vanavond Un ballo in maschera van Verdi. De opera is gebaseerd op Eugène Scribes toneelstuk Gustave III ou le bal masqué. Na de lafhartige moord op de Zweedse koning Gustav tijdens een hofbal in 1792 mocht een koningsmoord op het toneel geen doorgang vinden. Verdi moest van de censuur het stuk verplaatsen naar het 17e-eeuwse Boston en aanvankelijk ook het bal schrappen.

Zondag 3 november heeft als excursie de burcht op het programma. Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden, stichtte de burcht in 880. De huidige gebouwen, waarin de romaanse, gotische en classicistische stijlperioden verankerd zijn, vormen een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. In het historische Estates Theater, de plek waar in 1787 Mozarts Don Giovanni in première ging, staat vanavond diens Die Zauberflöte op het programma.

Maandag 4 november bezoeken we de joodse wijk (Josefov). Aan het eind van de 19e eeuw werd deze wijk platgewalst in het kader van een nietsontziend stadsvernieuwingsproject. Enkele historische resten zijn gebleven: synagogen en een verbazingwekkende begraafplaats houden stand, omringd door een wijk bestaande uit art nouveau-appartementencomplexen, gebouwd op de ruïnes van het middeleeuwse doolhof van straatjes. In het Estates Theater kunt u deze avond de voorstelling Valmont zien. Dit is een ballet met muziek van Franz Schubert en Pēteris Vasks naar de brievenroman Les Liaisons dangereuses van de Franse schrijver Choderlos De Laclos, een klassiek meesterwerk dat verhaalt over verleiding, wraak en menselijke meedogenloosheid.

Dinsdag 5 november vliegen we in de loop van de dag terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 01 november 2019 Werther
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Jules Massenet Werther (opera)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • zaterdag 02 november 2019 Un ballo in maschera
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Giuseppe Verdi Un ballo in maschera (opera)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • zondag 03 november 2019 Die Zauberflöte
 • Estates Theater (Praag)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 43,00
Ballet
 • maandag 04 november 2019 Valmont
 • Estates Theater (Praag)
 • Prijs: € 35,00
Residence Bologna

Residence Bologna, PraagDe viersterren Residence Bologna ligt in het hart van Praag, op slechts 6 minuten lopen van de Karelsbrug en op 10 minuten lopen van het Oude Stadsplein. In de gehele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.

Alle kamers in Residence Bologna zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met satellietzenders en een badkamer.

Het hotel serveert een ontbijtbuffet.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 01 november 2019 € 1.155,00
Eenpersoonstoeslag € 100,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Werther (01 november 2019) € 49,00
Un ballo in maschera (02 november 2019) € 49,00
Die Zauberflöte (03 november 2019) € 43,00
Valmont (04 november 2019) € 35,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Residence Bologna in Praag
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Vrijdag 1 november, 12:15 uur - 13:40 uur (Amsterdam - Praag), vluchtnummer: KL1355
Dinsdag 5 november, 14:25 uur - 16:00 uur (Praag - Amsterdam), vluchtnummer: KL1356

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.