Karelsbrug, Praag

Karelsbrug, Praag

Obecni dum, Praag

Burcht, Praag

Burcht, Praag

Praag, Tsjechië
07 december 2021 t/m 11 december 2021
Praag in kerstsfeer
UNESCO-stad in kerstsfeer

• Opera in het historische Estates Theater
• Excursies naar de Oude Stad en de Nieuwe Stad
• Bezoek aan Obecní dům, Praagse jugendstil

Nog 3 plaatsen  
Basisreissom: € 1.165,00

Dinsdag 7 december vliegen we aan het begin van de middag naar de Tsjechische hoofdstad. We nemen onze intrek in het The Mozart Prague Hotel, in het centrum van Praag, vlakbij de Karelsbrug en het Oude Stadsplein. In het Nationaal Theater kunt u vanavond een opvoering bijwonen van Jenufa, een van de aangrijpendste opera’s van de Tsjechische componist is Janáček. Met zijn naturalistische schildering van het Moravische plattelandsleven wordt het nooit sentimenteel of melodramatisch. Tien jaar, van 1894 tot 1904, werkte de Tsjechische componist aan deze hartenkreet, en het opende de weg voor een muziekdramatisch oeuvre dat hij in de tweede helft van zijn leven realiseerde.

Woensdag 8 december verkennen we Praag. Terwijl het gezag zich verschanste in de burcht op de heuvel, werden op de tegenoverliggende oever van de Moldau allerlei zaken gedaan. Na een paar eeuwen had de drukbezochte marktplaats zich ontwikkeld tot een voornaam plein, het centrum van een web van historische straten. De Oude Stad van Praag (Staré Mesto) heeft meer middeleeuwse en barokke verrassingen dan je in één keer kunt opnemen. Maar ook de Nieuwe Stad van Praag (Nové Mesto) is ouder dan men op het eerste gezicht zou denken. Dit stadsdeel is al ontstaan in 1348, toen Karel IV het historische hart van de stad wilde ontlasten van de mensenmassa's. Het programma van het Nationaal Theater vermeldt vandaag Rossini’s komische opera Il barbiere di Siviglia. De Staatsopera Praag biedt vanavond de ‘double bill’ Erwartung van Schönberg en Die sieben Todsünden van Weill.

Donderdag 9 december staat de burcht op het programma. De originele Praagse burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden. De huidige gebouwen waarin de romaanse, gotische en classicistische stijlperioden verankerd zijn, vormt een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde al is een halve kilometer lang. In het Estates Theater staat vanavond Don Giovanni op het programma. Juist in dit theater ging deze opera van Mozart in 1787 in première.

Vrijdag 10 december staat de afdeling Oude Meesters van de Nationale Galerie op het programma. De Nationale Galerie (Národní galerii Praha) is hét museum van Praag, verdeeld over diverse locaties in de stad. De afdeling Oude Meesters is gevestigd in het Schwarzberg Paleis en concentreert zich op de renaissance en barok. Er is werk te zien van onder meer Lucas Cranach, Adriaen de Vries, Albrecht Dürer, El Greco, Francisco José Goya, Hans Holbein, Jan Gossaert, Rembrandt van Rijn, Jusepe de Ribera, Peter Paul Rubens en Simon Vouet. In het Nationaal Theater staat tijdens een concert wederom muziek van Rossini op het programma. Lang nadat hij zijn succesvolle operacarrière vaarwel had gezegd, schreef Rossini zijn Petite messe solennelle. Een mis vol dramatiek, ontroering, grootse gebaren en ingetogen momenten.

Zaterdag 11 december bezoeken we het Obecní dům, het Representatiehuis, een prachtig voorbeeld van de Praagse jugendstilarchitectuur. De ingang valt op door zijn indrukwekkende koepel met een mozaïek dat een hommage aan Praag vormt. Ook binnen is het gebouw voorzien van vele beeldhouwwerken, schilderingen en ornamenten van onder meer de art-decokunstenaar Alfons Mucha. In de loop van de middag vliegen we terug naar Nederland.

Opera
 • dinsdag 07 december 2021 Jenufa
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Leos Janáček Jenufa (opera)
 • Prijs: € 44,00
Opera
 • woensdag 08 december 2021 Il barbiere di Siviglia
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Gioachino Antonio Rossini Il Barbiere di Siviglia (opera)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • woensdag 08 december 2021 Erwartung/Die sieben Todsünden
 • Staatsopera (Praag)
 • Kurt Weill Die sieben Todsünden (muziektheater)
  Arnold Schönberg Erwartung (opera)
 • Prijs: € 44,00
Opera
 • donderdag 09 december 2021 Don Giovanni
 • Estates Theater (Praag)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni (opera)
 • Prijs: € 55,00
Concert
 • vrijdag 10 december 2021 Petite messe solennelle
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Gioachino Antonio Rossini Petite Messe Solennelle (mis)
 • Prijs: € 23,00
The Mozart Prague

The Mozart Prague (Praag)Het vijfsterren hotel The Mozart Prague ligt in het centrum van Praag, op slechts een minuut wandelen van de Karelsbrug en vijf minuten lopen van het Oude Stadsplein. Het hotel wordt omgeven door kunstwerken en ademt een buitengewone culturele sfeer. Het hotel was vroeger het thuis van Mozart en Casanova in Praag.

Alle ruime kamers en suites zijn voorzien van gratis WiFi, airconditioning, smartphones, flatscreen-tv's, koffiezetapparaten en een minibar met gratis frisdrank.

Het wellnesscentrum biedt een breed scala aan massages, schoonheidsbehandelingen en een kapper met gratis toegang tot de sauna.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 07 december 2021 € 1.165,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Jenufa (07 december 2021) € 44,00
Il barbiere di Siviglia (08 december 2021) € 49,00
Erwartung/Die sieben Todsünden (08 december 2021) € 44,00
Don Giovanni (09 december 2021) € 55,00
Petite messe solennelle (10 december 2021) € 23,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 5-sterrenhotel The Mozart Prague
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Reizen in en na coronatijd:
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Vertrektijden:

Dinsdag 7 december, 12:15 uur - 13:40 uur (Amsterdam - Praag), vluchtnummer: KL1355
Zaterdag 11 december, 14:25 uur - 16:00 uur (Praag - Amsterdam), vluchtnummer: KL1356

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.