De notenkraker, Praag

De notenkraker

De notenkraker, Praag

De notenkraker

Obecni dum, Praag

Karelsbrug, Praag

Karelsbrug, Praag

Altes Rathaus, Leipzig

Altes Rathaus, Leipzig

Goethe en Schiller in Weimar

Goethe en Schiller in Weimar

Frauenkirche Dresden

Frauenkirche, Dresden

Praag, Tsjechië
28 december 2021 t/m 03 januari 2022
Praag oud & nieuw
Vier de jaarwisseling in UNESCO-stad

• Zevendaagse busreis naar Tsjechische hoofdstad
• Excursies naar de Oude Stad en de Nieuwe Stad in Praag
• Bezoek aan Obecní dům, Praagse jugendstil
• Bezoek aan Vermeer-tentoonstelling in Dresden
• Componistenstad Weimar

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.495,00

Dinsdag 28 december rijden we vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Bernburg, gelegen midden in Sachsen-Anhalt tussen Magdeburg en Leipzig en waar eeuwenlang vorsten hun residentie hadden.

Woensdag 29 december vervolgen we onze reis naar Praag, via Dresden. In Dresden krijgen we een korte rondleiding door de historische binnenstad en zullen we lunchen. ’s Avonds kunt u in de Staatsopera een opvoering van La bohème bijwonen. Deze opera van Puccini blijft een onovertroffen evocatie van het Parijse Quartier Latin en kunstenaarsidealen in botsing met de harde werkelijkheid. De merkwaardige mengeling van humor en pathos uit Henri Murgers Scènes de la vie de Bohème komt daarbij extra uit de verf. Debussy zei ooit over deze muziek: 'Als je je niet ergens aan zou vasthouden, zou je gewoon weggeveegd worden door het pure elan van deze muziek.'

Donderdag 30 december staat een eerste kennismaking met Praag op het programma. Terwijl het gezag zich verschanste in de burcht op de heuvel, werden op de tegenoverliggende oever van de Moldau allerlei zaken gedaan. Na een paar eeuwen had de drukbezochte marktplaats zich ontwikkeld tot een voornaam plein, het centrum van een web van historische straten. De Oude Stad van Praag (Staré Mesto) heeft meer middeleeuwse en barokke verrassingen dan je in één keer kunt opnemen. Maar ook de Nieuwe Stad van Praag (Nové Mesto) is ouder dan men op het eerste gezicht zou denken. Dit stadsdeel is ontstaan in 1348, toen Karel IV het historische hart van de stad wilde ontlasten van de mensenmassa's. Het programma van het Nationaal Theater vermeldt vandaag de opera Rusalka. Dvořáks opera over de waternimf Rusalka, die verlangt naar een leven op het land, is geënt op het ‘undine’-thema, de wereld waarin mythe en de mensenwereld tegenover elkaar staan. De waternimf Rusalka brengt grote offers om aan land te kunnen leven met haar prins, maar keert uiteindelijk totaal ontgoocheld terug naar het water.

Vrijdag 31 december heeft als excursie de burcht op het programma. De originele Praagse burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden. De huidige gebouwen waarin de romaanse, gotische en classicistische stijlperioden verankerd zijn, vormt een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde al is een halve kilometer lang. In het Nationaal Theater staat het ballet De notenkraker - A Christmas Carol op het programma. Choreograaf Youri Vàmos brengt een nieuwe enscenering van het beroemde ballet van Tsjaikovski waarin hij zich liet inspireren door het Londen van Charles Dickens.

Zaterdag 1 januari bezoeken we het Antonin Dvořák Museum. Tentoongesteld staat natuurlijk zijn piano, want wat doet een componist en muziekpedagoog zonder dit instrument? Ook zijn er heel persoonlijke aandenkens zoals zijn hoed, manchetknopen en een medicijnkastje. Het museum is gevestigd in Villa Amerika, het zomerverblijf van een rijke Boheemse familie, vernoemd naar een herberg in de buurt. Er is geen betere locatie denkbaar voor een Dvořák-museum: Amerika past perfect bij de door hem gecomponeerde symfonie Uit de Nieuwe Wereld. Op het programma van het Praags Symfonie Orkest staan vanavond de Slavische Dansen van Dvořák. Dit nieuwjaarsconcert vindt plaats in de Smetanazaal. Aan weerszijden van het podium verbeelden sculpturen Ma Vlast (Mijn vaderland) van Smetana en de Slavische Dansen van Dvořák.

Zondag 2 januari is het tijd om Praag te verlaten. We rijden eerst naar muziekstad Leipzig waar we een korte stadswandeling zullen maken. Na de lunch rijden we door naar Weimar, waar we onze intrek nemen in het Dorint Hotel am Goethepark.

Maandag 3 januari maken we met een gids kort kennis met Weimar. Niet alleen Goethe was verrukt over de bijzondere charme van Weimar. Ook Friedrich Schiller, Johann Sebastian Bach, leden van de Weimarer Schilderschool en vele andere beroemdheden waren onder de indruk van Weimar. Aan het einde van de morgen rijden we vanuit Weimar terug naar Nederland.

Opera
 • woensdag 29 december 2021 La bohème
 • Staatsopera (Praag)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 55,00
Opera
 • donderdag 30 december 2021 Rusalka
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Antonín Dvořák Rusalka (opera)
 • Prijs: € 49,00
Ballet
 • vrijdag 31 december 2021 De notenkraker
 • Nationaal Theater (Praag)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Prijs: € 34,00
Concert
 • zaterdag 01 januari 2022 Nieuwjaarsconcert in de Smetanazaal
 • Representatiehuis (Praag)
 • - Dvořák: Slavische dansen, op. 46
  - Dvořák: Slavische dansen, op. 72

 • Prijs: inbegrepen
Hotels Praag oud & nieuw

SL'otel im Parforcehaus Bernburg (28 t/m 29 december 2021)

SL'otel im Parforcehaus BernburgHet viersterren SL'otel im Parforcehaus in Bernburg ligt op 2 km van het kasteel van Bernburg. SL'otel im Parforcehaus biedt accommodatie met een bar, gratis privéparkeergelegenheid, een tuin en een terras. De accommodatie is gebouwd in 1994 en ligt op 200 meter van het sprookjesachtige Paradies. De accommodatie biedt roomservice en gratis WiFi in alle ruimtes.
De kamers van het hotel zijn voorzien van een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een kluisje en een eigen badkamer met een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen.


Vienna House Andel´s Prague (29 december 2021 t/m 2 januari 2022)

Vienna House Andel’s Hotel Prague, PraagHet viersterren Vienna House Andel´s Prague ligt in de populaire wijk Andel en staat voor design en moderne architectuur en voorzieningen.
Alle kamers beschikken over airconditioning, een badkamer en een satelliet-tv.
Het ontbijt in het restaurant Delight biedt een verleidelijke verscheidenheid aan regionale gerechten. De Oscar's Bar & Brasserie is dagelijks geopend, of het nu is voor een snack halverwege de ochtend of voor de lunch, een traktatie bij de thee of een gastronomisch diner.
Bovendien kunt u genieten van de fitnessruimte van het hotel en ontspannen in de sauna, het solarium en het stoombad. Er is ook een aangrenzende schoonheids- en kapsalon.
Vienna House Andel´s Prague wordt omringd door voetgangerszones met cafés en restaurants, en de populaire Andel Shopping MalI ligt op een steenworp afstand. Dankzij de handige ligging van het metrostation Andel en de tramlijnen is het makkelijk om de stad te verkennen. Binnen 5 minuten kunt u bij zowel de oude binnenstad als het stadscentrum komen.


Dorinth Hotel am Goethepark (2 t/m 3 januari 2022)

Dorint HotelHet Dorint Hotel Am Goethepark Weimar heeft een geweldige ambiance door de unieke combinatie van twee klassieke gebouwen en een zeer bijzonder modern gebouw.

Het hotel ligt bij het park, niet ver van het Goethehaus. In minder dan 3 minuten lopen bent u al in het centrum van Weimar.

De filosofie van ons hotel is gebaseerd op een combinatie van klassieke en moderne esprit, openheid voor nieuwe ideeën en het bieden van exclusiviteit en stijl.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 28 december 2021 € 1.495,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La bohème (29 december 2021) € 55,00
Rusalka (30 december 2021) € 49,00
De notenkraker (31 december 2021) € 34,00
Nieuwjaarsconcert in de Smetanazaal (01 januari 2022) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Praag v.v. en vervoer ter plaatse
• 1 overnachting in het viersterrenhotel SL´otel im Parforcehaus in Bernburg, 4 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Vienna House Andel’s Hotel Prague en 1 overnachting in het viersterrenhotel Dorint am Goethepark in Weimar op basis van logies en ontbijt
• 6 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

NB. In verband met corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd:
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Wouter Schmidt

Komende uit ‘een muzikaal nest’ - mijn ouders waren beroepszangers en maakten tientallen jaren deel uit van het onvolprezen Groot Omroepkoor – kreeg ik muziek met de paplepel ingegoten. Bovendien was mijn vader naast zanger ook pianist en dirigent en een leerling van de beroemde pedagoog Jaap Spaanderman. Het was ook tijdens een uitje met ‘Meneer Spaanderman’ dat ik Jaap van Zweden – zijn vader was ook leerling van Spaanderman en heeft zijn zoon naar hem genoemd – leerde kennen. Bij ons in huis klonk altijd muziek en doordat mijn ouders mij veel mee namen naar repetities en concerten in onder meer Hilversum en Amsterdam, heb ik veel grote musici van nabij mee kunnen maken.

Ik heb viool gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam bij Leo Boelens en Jean-Jacques Kantorov en daarna altviool bij Ron Ephrat in Rotterdam. Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest (thans Phion) en als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en daarnaast veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland.
Bovendien ben ik een seizoen werkzaam geweest als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met musici, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu goed van pas in mijn functie als reisleider bij MUSICO Reizen.

Tot 1 oktober 2021 was ik jarenlang als Classical Music Manager en reisleider werkzaam bij Hannick Reizen. Inmiddels heb ik meer dan 180 reizen geleid en geniet iedere keer weer opnieuw. Tijdens de coronaperiode ben ik weer meer viool en altviool gaan spelen en in de zomer van 2021 heb ik weer opgetreden met mijn muziekvrienden op Kreta. Daarnaast speel ik iedere maand samen met pianist Frans Ehlhart.

Graag vergezel ik u op uw reis door de muziek!