De drie koningen in Sant'Apollinare, Ravenna

De drie koningen in Sant'Apollinare, Ravenna

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Basilica di Sant'Apollinare, Ravenna

Basilica di Sant'Apollinare, Ravenna

Ravenna, Italië
30 oktober 2022 t/m 03 november 2022
Ravenna
Operafestival ‘Trilogia d’autunno’

• Driemaal Mozart-Da Ponte
• Stad van de mozaïeken
• Werelderfgoed in voormalige hoofdstad van het West-Romeinse rijk
• Excursies naar Bologna & Classe

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.475,00

Zondag 30 oktober vliegen we ’s middags naar Bologna en reizen we per touringcar verder naar Ravenna. Hier vindt de komende dagen het operafestival ‘Trilogia d’autunno’ plaats, onder bezielende leiding van artistiek directeur Cristina Mazzavillani Muti. De editie van 2022 staat geheel in het teken van de drie opera’s die Mozart in samenwerking met librettist Lorenzo da Ponte schreef. Lorenzo da Ponte was een illuster figuur, met een levenswandel die wat aan Casanova doet denken. Zijn autobiografische Memorie geeft een aardig inkijkje in hoe Da Ponte in het leven stond én in zijn samenwerking met componisten als Mozart, Salieri en Martín y Soler. Zijn samenwerking met Mozart resulteerde in drie opera’s: Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Così fan tutte. Da Ponte en Mozart liepen in deze werken vooruit op het tijdperk van de revolutie, in die zin dat de houding tegenover de adel steeds vrijer, kritischer en onafhankelijker werd en de structuur van de oude samenleving uit elkaar viel.

Maandag 31 oktober krijgen we een uitgebreide rondleiding door Ravenna. De stad is cultuurhistorisch van groot belang vanwege vroegchristelijke bouwwerken waarin antieke en oosterse invloeden harmonisch samengaan. Het was vanaf 409 de keizerlijke zetel van het West-Romeinse Rijk en bleef tot 751 de zetel van de Byzantijnse gouverneur. In de basiliek van San Vitale bevinden zich de wereldberoemde mozaïeken waardoor onder anderen Gustav Klimt zich liet inspireren.
In het Teatro Alighieri vindt vanavond de eerste opvoering van de 'Trilogia d'autunno' plaats: Le nozze di Figaro, een opera die is gebaseerd op het blijspel La folle journée, ou Le mariage de Figaro van Beaumarchais. De sociale kritiek in dit toneelstuk, met name op de verhouding adel-ondergeschikten, had de première indertijd al zes jaar vertraagd en aanvankelijk waren er ook bezwaren tegen de bewerking van Da Ponte en Mozart. Zij maakten van de Le nozze di Figaro een zogenaamde opera buffa, een komische opera. Maar zij behielden de elementen waarin commentaar wordt geleverd op sociale rangen en standen.

Dinsdag 1 november maken we een excursie naar Classe, een pittoresk voormalig havenstadje waar de Basilica di Sant'Apollinare gelegen is, een indrukwekkend Byzantijns mozaïekkunstmonument. In Ravenna staat bij het festival Don Giovanni op het programma. De opera van Mozart en Da Ponte over de klassieke vrijbuiter en vrouwenverslinder Don Juan is een mengeling van luchtige en komische muziek afgewisseld met donkere dramatische scènes. Het affiche voor de opera sprak dan ook nadrukkelijk van een 'dramma giocoso'. Waar Le nozze di Figaro nog eindigt nog in een sfeer van verzoening en harmonie gaan Mozart en Da Ponte in Don Giovanni een stapje verder: Don Giovanni wordt gestraft voor zijn daden, maar de achterblijvers blijven gekwetst en in verwarring achter. Hun leven wordt nooit meer zoals het wordt.

Woensdag 2 november bezoeken we het Mausoleum van Galla Placidia. Galla Placidia was een Romeinse keizerin met een grote invloed aan het Romeinse hof. In de jaren dat zij in Ravenna resideerde, liet zij een mausoleum bouwen voor haar overleden echtgenoot en haar broer, met de bedoeling later ook in dit bouwwerk te worden bijgezet. Van buiten ziet het gebouw er misschien wat sober uit met rode baksteenmuren, waarbij ook nog in aanmerking moet worden genomen dat de grond rondom het bouwwerk in de loop der eeuwen behoorlijk is opgehoogd. Wie eenmaal de stap naar binnen heeft gezet, komt terecht in het voorportaal van de hemel, zoals men in Ravenna zegt.
We sluiten de ‘Triologia d’autunno’ deze avond af met Così fan tutte, waarin Mozart en Da Ponte nog meer onzekerheid brengen. Dorabella en Ferrando, Fiordiligi en Guglielmo, twee idyllische liefdespaartjes. Het begin van Così fan tutte baadt in een amoureuze harmonie. Deze vertoont algauw barsten door de tussenkomst van de cynische Don Alfonso, die de onstandvastigheid der vrouwen wil aantonen. Deze komische vertelling wordt ernst wanneer Mozart en Da Ponte de grilligheid van het hart en de vluchtigheid van de liefde blootleggen. Aan het einde de opera weten nóch de protagonisten nóch wij als toeschouwers met zekerheid wie nu met wie verder gaat. De paren zijn zó door elkaar geschud, dat van een echte ontwrichting sprake is en niemand weet wat de toekomst brengen zal.

Donderdag 3 november vertrekken we na het ontbijt naar Bologna waar we onder leiding van een gids ‘de oudste universiteitsstad’ bezoeken. Aan het einde van de middag vliegen we vanuit Bologna terug naar Nederland.

Opera
 • maandag 31 oktober 2022 Le nozze di Figaro
 • Teatro Alighieri (Ravenna)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Le nozze di Figaro (opera)
 • Prijs: € 62,00
Opera
 • dinsdag 01 november 2022 Don Giovanni
 • Teatro Alighieri (Ravenna)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni (opera)
 • Prijs: € 62,00
Opera
 • woensdag 02 november 2022 Così fan tutte
 • Teatro Alighieri (Ravenna)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Così fan tutte (opera)
 • Prijs: € 62,00
Exclusive Hotel La Reunion

Exclusive Hotel La Reunion, RavennaHet viersterren Exclusive Hotel La Reunion ligt tegenover het graf van Dante Alighieri in Ravenna en biedt een gevoel van harmonie en welzijn.

De ruime suites zijn voorzien van stijlvol meubilair, parketvloeren en aardetinten. Ze zijn voorzien van airconditioning en een volledig uitgeruste kitchenette en gratis wifi. In de ontbijtzaal van het Exclusive Hotel La Reunion wordt een ontbijtbuffet geserveerd.

De UNESCO-sites van San Vitale en Galla Placidia liggen op 300 m afstand.

Basisreissom per persoon met vertrek op zondag 30 oktober 2022 € 1.475,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Le nozze di Figaro (31 oktober 2022) € 62,00
Don Giovanni (01 november 2022) € 62,00
Così fan tutte (02 november 2022) € 62,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Exclusive Hotel La Reunion in Ravenna
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrag à € 5,=
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• Het Exclusive Hotel La Reunion beschikt niet over twin beds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.