Salzburg

Salzburg

Wolfgang Amadeus Mozart

Kapitleplatz, Salzburg

Kapitelplatz, Salzburg

Mirabel Garten, Salzburg

Mirabel Garten, Salzburg

Salzburg, Oostenrijk
16 mei 2019 t/m 20 mei 2019
Salzburg
Mozartfestival: Da Ponte-cyclus

• Salzburg eert ‘zijn’ componist Mozart
• Da Ponte-trilogie: Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Così fan tutte
• Excursies rondom Mozart
Lees hier meer over de portretten van Mozart

Nu onderweg  
Basisreissom: € 1.295,00

Donderdag 16 mei vliegen we naar München, van waar we per touringcar verder reizen naar Salzburg, de geboortestad van Mozart. Het Landestheater eert ‘zijn’ componist met drie opera’s die Mozart schreef in samenwerking met de librettist Da Ponte. Deze schreef vooral voor Salieri en Martín y Soler, maar de samenwerking met Mozart resulteerde in het toppunt van opera: Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Così fan tutte.

Vrijdag 17 mei bezichtigen we onder leiding van een gids Salzburg. Bij Salzburg denkt men wellicht allereerst aan Mozart en de Festspiele, maar de stad heeft veel meer te bieden, zoals Schloß Mirabell, de Franziskanerkirche en de Getreidegasse. De binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ze wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de Dom, en door de vesting Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht die op een heuvel 120 meter boven de stad uittorent. In het Landestheater staat de eerste van de operatrilogie op het programma, Le nozze di Figaro. Da Ponte schreef het libretto in zes weken. ‘Met Figaro was de revolutie eigenlijk al aan de gang’, zou Napoleon Bonaparte later zeggen over Le nozze di Figaro. Opvoering van het gelijknamige blijspel van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais was dan ook door keizer Leopold in Wenen verboden. Toch wist Da Ponte de keizer ervan te overtuigen het drama door Mozart op muziek te laten zetten.

Zaterdag 18 mei staat tijdens de ochtendexcursie de componist Mozart centraal; we brengen onder meer een bezoek aan het Mozarthaus. In het Landestheater staat Mozarts Don Giovanni op het programma. In 1787 schrijft Da Ponte het libretto voor deze opera. Don Giovanni viel slecht in Wenen: ‘Te harde kost misschien voor Weners?’ opperde Da Ponte. Mozart haalde zijn schouders op: ‘We zullen de tijd erop laten kauwen.’

Zondag 19 mei bezoeken we het Museum voor Moderne Kunst op de Mönchsberg, qua collectie én architectuur indrukwekkend. Op de derde verdieping heeft u een schitterend uitzicht op Salzburg en Hohensalzburg. In het Landestheater kunt u 's avonds een opvoering van Così fan tutte bijwonen. Na Don Giovanni werkten Mozart en Da Ponte samen aan hun laatste opera, Così fan tutte. Hoewel het werk in 1790, het jaar waarin de première plaatsvond, tienmaal werd opgevoerd, werd het niet zo populair als de andere opera’s van dit koppel en rond 1830 was het letterlijk van het toneel verdwenen. Totdat Mahler en Strauss zich voor het werk inzetten.

Maandag 20 mei reizen we terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 17 mei 2019 Le nozze di Figaro
 • Landestheater (Salzburg)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Le nozze di Figaro (opera)
 • Prijs: € 45,00
Opera
 • zaterdag 18 mei 2019 Don Giovanni
 • Landestheater (Salzburg)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni (opera)
 • Prijs: € 45,00
Opera
 • zondag 19 mei 2019 Così fan tutte
 • Landestheater (Salzburg)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Così fan tutte (opera)
 • Prijs: € 45,00
Hotel Mozart

Hotel Mozart, SalzburgHet viersterren Hotel Mozart is bijzonder centraal gelegen in Salzburg, op slechts een steenworp afstand (tien minuten lopen) van de historische binnenstad met alle belangrijke bezienswaardigheden, de Getreidegasse en het fort Hohensalzburg. De Mirabell-tuinen liggen op 5 minuten lopen. U kunt gebruikmaken van gratis WiFi.

Alle lichte kamers zijn smaakvol ingericht in boetiek-stijl en voorzien van een satelliet-tv en een minibar. De badkamer is uitgerust met een douche of bad, gratis toiletartikelen en een haardroger. De kamers op de bovenste verdiepingen bieden een indrukwekkend uitzicht op de daken van Salzburg en de bergen.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 16 mei 2019 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Le nozze di Figaro (17 mei 2019) € 45,00
Don Giovanni (18 mei 2019) € 45,00
Così fan tutte (19 mei 2019) € 45,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen naar München
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Salzburg
• 4 diners of lunches in uitstekende restaurants en consumpties
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Donderdag 16 mei, 09:35 uur - 11:00 uur (Amsterdam - München), vluchtnummer: KL1793
Maandag 20 mei, 14:05 uur - 15:40 uur (München - Amsterdam), vluchtnummer: KL1796

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Jacqueline van Rooij

Op het moment dat bij mij de wens ontstond om mijn enthousiasme voor de klassieke muziek en het muziektheater op vele mooie plaatsen in Europa met u te kunnen delen, ben ik een opleiding tot reisleidster gaan volgen. Inmiddels heb ik met heel veel plezier al vele mooie muziek- en cultuurreizen mogen leiden. Ik kan mij voorstellen dat u graag iets wilt weten over wat zoal mijn muzikale drijfveren zijn: in mijn jeugd speelde ik veel piano en zong ik in koren, destijds heb ik het conservatorium overwogen, maar het werd een andere keuze.

Tot een aantal jaren geleden, toen duidelijk werd dat muziek en theater voor mij van groter belang waren, dan ik daarvoor had beseft. Vanaf die tijd ben ik met vakopleidingen in de muziek gestart: eerst schoolmuziek met inmiddels weer zang- en pianolessen, daarna een overstap naar de Schumann Akademie, waar ik pianomethodiek volgde en mijn examens behaalde in de muziektheoretische vakken en muziekgeschiedenis. Omdat ik het allemaal zo boeiend vond ben ik verder gegaan met een master muziekwetenschap, die ik onlangs heb afgerond. In het kader daarvan werkte ik mee aan het programma Opera Live van de NTR. Daarna deed ik productiewerk voor de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw en sinds enkele jaren geef ik met veel plezier pianoles aan (piep-)jong tot oud. Daarnaast ben ik betrokken bij Opera Informa, het magazine van de Reisopera, waarvoor ik solisten en regisseurs interview. Ik recenseer voor Place de l'Opéra en voor Klassiek Centraal in België en schrijf toelichtingen voor het Liedfestival in Zeist.

Ik ga, net als u, graag naar operavoorstellingen, waarbij ik vooral geboeid ben door de plaats die een werk inneemt in de (muziek-)geschiedenis en in de ontwikkeling van een componist, maar natuurlijk ook door de vertolking van de rollen, de zangkunst en de visie van een regisseur. Ik verheug mij erop om u te mogen ontmoeten en te kunnen inspireren op één van de mooie reizen van MUSICO Reizen!

Lees ook het interview met Jacqueline van Rooij.