Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Noa Wildschut (foto Marco Borggreve)

Noa Wildschut (foto Marco Borggreve)

ADAM Quartet (foto Foppe Schut)

AMAM Quartet

Westerplas, Schiermonnikoog

Westerplas, Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, Nederland
11 maart 2022 t/m 15 maart 2022
Schiermonnikoog 1
Festival Jong Talent

• Muzikale beloftes op een Waddeneiland
• Masterclasses piano, viool, cello en ensemble-spel
• Schiermonnikoog: waar natuur en cultuur naadloos in elkaar overlopen

 
Basisreissom: € 1.125,00

Vrijdag 11 maart rijden we per luxe touringcar via diverse opstapplaatsen naar Lauwersoog, vanwaar we naar Schiermonnikoog varen. Bij aankomst op het eiland wordt u per touringcar naar het viersterrenhotel Graaf Bernstorff gebracht. ’s Avonds verzorgt de reisleiding een inleiding op het festival in de bibliotheek van het hotel. De afgelopen tien jaar hebben meer dan 750 jonge toptalenten van over de hele wereld deel genomen aan het Festival Jong Talent op Schiermonnikoog. Naast de concerten en masterclasses zullen we - afhankelijk van de weersomstandigheden - een of meerder natuurexcursies op het eiland maken.

Zaterdag 12 maart gaat het Festival Jong Talent van start. Belangrijk onderdeel van het festival vormen de openbare masterclasses. Deze masterclasses viool, altviool, cello, piano worden dit jaar gegeven door violist Philippe Graffin, altviolist Nobuko Imai, pianist Avedis Kouyoumdjian en de cellisten Gary Hoffman Jeroen Reuling. Marc Danel en Gary Hoffman leiden de ensemble-masterclasses. Dagelijks zijn er verspreid over de dag openbare masterclasses te bezoeken.
Op deze eerste dag van het festival staat u verder een keur aan verschillende muziekstijlen te wachten. De broers pianist Eduard Preda en basgitarist Thomas Preda spelen een programma waarin ze een jazzy draai geven aan klassieke thema's. Fluitist en zangeres Anna May van der Feen laat tijdens een concert duizelingwekkende parafrases horen op een opera van Carl Maria von Weber. Het jongNBE (jong Nederlands Blazers Ensemble) speelt een verrassingsprogramma. Ook de kersverse winnaar van het Nederlands Vioolconcours komt langs. En tot slot spelen de academies van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest gezamenlijk de Serenade van Tsjaikovski. Tsjaikovski schreef dit werk voor strijkers volgens eigen zeggen met zijn beschermvrouw Von Meck in gedachten: ‘Maar vanuit een innerlijke drang’, zo schreef hij zijn beschermvrouwe: 'Zoals altijd dacht ik aan jou, terwijl ik werkte aan de passages die het beste uit de verf komen'.

Zondag 13 maart spelen de academies van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest werken van Schulhoff en Borodin. Beide orkesten bieden jaarlijks enkele jonge en talentvolle musici de mogelijkheid zich verder te bekwamen in de veeleisende orkestpraktijk. De talenten spelen mee in het orkest en worden daarin begeleid door aanvoerders en andere musici. Verder kunnen zijn aan masterclasses deelnemen en krijgen zij mentale en fysieke coaching.
Violist Noa Wildschut speelt samen met haar muzikale vrienden het beroemde Tweede Strijkkwartet van Arensky. Dit strijkkwartet schreef Arensky ter ere van zijn leraar Tsjaikovski. Hij koos hier voor de minder gebruikelijke bezetting van viool, altviool en twee celli en voor het tweede deel van dit werk koos hij een lied van Tsjaikovski als thema voor een zevendelige variatiereeks. Citaten uit de Russisch-orhodoxe Requiem-mis in combinatie met een uitbundig volkslied zorgen voor een waar eerbetoon aan Tsjaikovski.
Arjan en Gerben Jongsma vormen samen het Jongsma Percussie Duo. Ze brengen een gevarieerd programma met werken van Bach, Piazzolla en Glass. Violist en veelvoudig concourswinnaar Charlotte Spruit speelt samen met pianist Craig White vijf preludes van Debussy. Charlotte was recent nog te gast bij Podium Witteman.

Maandag 14 maart kunt u nogmaals violiste Noa Wildschut horen. Ze speelt samen met altviolist Takehiro Konoe en cellist Anton Spronk strijktrio’s. Anton Spronk was Dutch Classical Talent winnaar 2021. Een andere prijswinnaar vandaag is het jonge vocaal Ensemble Fier, dat dit jaar een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours won. Naast een avondconcert verzorgen zij een pop-up optreden in de bunker op Schiermonnikoog. Het Nederlandse ADAM Quartet speelt samen met klarinettist Gerbrich Meyer werken van Samuel Coleridge Taylor en Florence Price.

Dinsdag 15 maart maken we een excursie naar het Nationaal Park Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is één van de meest wilde plekken van Nederland. Het eiland is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Nog altijd is de natuur op Schiermonnikoog voortdurend in beweging. Het eiland kent opvallend veel verschillende landschappen: van het wad tot de duinen en van het bos tot de Westerplas. Daarom komen er komen ontzettend veel verschillende planten en dieren voor: door het jaar heen zijn meer dan driehonderd vogelsoorten op Schiermonnikoog te zien, groeien er vele honderden plantensoorten, waaronder negen soorten orchideeën, en zijn er aan het strand meer dan honderd verschillende soorten schelpen te vinden. Aan het begin van de middag keren we terug naar het vasteland en rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Concert
  • zaterdag 12 maart 2022 Muziekprogramma Jong Talent Festival Schiermonnikoog
  • ()
  • Het volledige muziekprogramma 15 december bekend gemaakt.

  • Prijs: inbegrepen
Hotel Graaf Bernstorff

Hotel Graaf Bernstorff, SchiermonnikoogHet viersterren Hotel Graaf Bernstorff ligt in het schilderachtige Nationaal Park Schiermonnikoog en biedt een bibliotheek en een gratis busdienst. De pier van het eiland is 3,7 km verderop. De kamers van Hotel Graaf Bernstorff hebben een unieke inrichting, extra lange bedden, een televisie en koffie- en theefaciliteiten. Elke badkamer is uitgerust met een bad of douche.

Het restaurant van Hotel Graaf Bernstorff serveert 's avonds eigentijdse Franse-stijl gerechten. Overdag kun je genieten van een menu met lichte maaltijden, broodjes en hapjes. Alle gerechten worden bereid met ingrediënten van het seizoen.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 11 maart 2022 € 1.125,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Muziekprogramma Jong Talent Festival Schiermonnikoog (12 maart 2022) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Lauwersoog v.v., de overtocht naar Schiermonnikoog en vervoer van en naar het hotel
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het viersterrenhotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog
• 4 diners of lunches in het hotel en een eenvoudige lunch op 15/3
• Passe-partout voor de concerten op 12, 13 & 14 maart in het Festival Jong Talent
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Zwolle (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard

NB. In verband met corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd:

MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Satu Hoogeveen

Ieder mens is een verhaal, een kleurrijke reis. De ene heeft zijn belevingen vastgelegd als een symfonie, opera of schilderij die we op de wereldpodia of in de musea kunnen bewonderen. De ander houdt het voor zichzelf en put energie uit de herkenning van deze zichtbare en hoorbare verhalen.

Mijn reis begon in Finland in een familie van musici, kunstschilders, en chef-kok-moeder. De vrije tijd van m’n jeugd was vol muziek, ballet, kunst en verwennen van vrienden met muziekavonden en gastvrijheid.

Voor altvioolstudies reisde ik van Sibelius Academie in Helsinki via de Menuhin Academie in Gstaad naar München en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
De jaren als professioneel freelance-musicus omvatten alles van avonden in het Koninklijk Concertgebouworkest met een Bruckner-symfonie tot Wagner’s Ring in de Nederlandse Opera, of internationale tournees met Finse, Zweedse en Duitse kamermuziekensembles.

Mijn honger naar meer kennis en inspiratie werd in eerste instantie gestild aan de Universiteit van Amsterdam waar ik de studie Algemene Cultuurwetenschappen onder bevlogen begeleiding afrondde.

Alles wat ik doe in dit leven, artistiek, praktisch of communicatief, is reflectie van mijn grootste drijfveer: schoonheid en harmonie te organiseren.
Als Musico-reisleider of producer van muziekfestivals onder andere in Nederland, Finland of Verenigd Koninkrijk geniet ik van mensen, muziek, talen en verscheidenheid van impressies - kortom het samenspel van alle zintuigen, om een Gesamtkunstwerk-verhaal van het leven te maken.

U als (levens)reiziger bent ook een verhaal dat nog ieder moment ‘verteld’ wordt. Ik kijk ernaar uit om deel uit te maken van uw verhaallijn op de volgende reis!


Lees ook het interview met Satu Hoogeveen.