Westerplas, Schiermonnikoog

Westerplas, Schiermonnikoog

Lucienne Renaudin Vary

Lucienne Renaudin Vary

Vuurtoren op Schiermonnikoog

Vuurtoren op Schiermonnikoog

Raoul Steffani

Raoul Steffani

Lucie Horsch

Lucie Horsch

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, Nederland
15 maart 2022 t/m 18 maart 2022
Schiermonnikoog 2
Festival Jong Talent

• Muzikale beloftes op een Waddeneiland
• Masterclasses piano, viool, cello en ensemble-spel
• Schiermonnikoog: waar natuur en cultuur naadloos in elkaar overlopen

 
Basisreissom: € 995,00

Dinsdag 15 maart rijden we per luxe touringcar via diverse opstapplaatsen naar Lauwersoog, vanwaar we naar Schiermonnikoog varen. Bij aankomst op het eiland wordt u per touringcar naar het viersterrenhotel Graaf Bernstorff gebracht. ’s Avonds verzorgt de reisleiding een inleiding op het festival in de bibliotheek van het hotel. De afgelopen tien jaar hebben meer dan 750 jonge toptalenten van over de hele wereld deel genomen aan het Festival Jong Talent op Schiermonnikoog. Naast de concerten en masterclasses zullen we - afhankelijk van de weersomstandigheden - een of meerder natuurexcursies op het eiland aanbieden.
Het Franse trompetwonder Lucienne Renaudin Vary speelt vandaag een programma waarin zij laat horen wat voor multitalent ze is. Lucienne kan niet alleen waanzinnig trompet spelen, maar ze zingt ook. ‘Ik luister veel naar zangers. Ik ben gefascineerd door hun spontaniteit, expressiviteit, frasering en de relatie tussen muziek en woorden.’ Inmiddels nam ze een cd op waarop ze niet alleen trompet speelt maar ook zingt. ‘Ze heeft een ongelooflijk talent. Om het even of het jazz of klassiek is, ze danst op beide koorden’, zo oordeelde men al over haar.

Woensdag 16 maart komt pianist Jonathan Fournel naar Schiermonnikoog, winnaar van het Koningin Elisabeth Concours 2021. Jonathan Fournel maakte indruk met zijn ontroerend muzikale vertolking van het Tweede Pianoconcert van Brahms. NRC noemde hem een ‘poëtisch verteller’ en zelf legde Jonathan Fournel uit dat hij pianoconcerten doorgaans benadert als ware het instrumentale opera’s, met allemaal verschillende personages. Vandaag geeft hij niet alleen een recital met werken van Chopin op het programma, maar speelt hij ook samen met cellist Riana Anthony werken van Beethoven, Bridge, Jolivet en Franck.
Verder kunt u vandaag luisteren naar klarinettist Gerbrich Meijer die samen met pianist en programmeur Caspar Vos de Fantasy voor klarinet en piano van Sarah Feigin speelt. Deelnemers aan de masterclasses viool en cello van Philippe Graffin en cellist Jeroen Reuling geven hun presentatieconcerten.

Donderdag 17 maart is de laatste dag van het festival. De deelnemers van de overige masterclasses geven hun presentatieconcerten. Vandaag is Lucie Horsch bij het festival op bezoek. Zij is niet alleen blokfluitist, ook pianist. Zij begeleidt bariton Raoul Steffani in liederen van Grieg, Grøndahl en Strauss en speelt daarnaast nog solowerken van Debussy en Albéniz.
De afsluiting van het festival is in handen van pianist Jonathan Fournel die samen met cellist Riana Anthony en violist Kerson Leong een uitvoering van het Eerste Pianotrio van Johannes Brahms geeft.

Vrijdag 18 maart maken we een excursie naar het Nationaal Park Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is één van de meest wilde plekken van Nederland. Het eiland is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Nog altijd is de natuur op Schiermonnikoog voortdurend in beweging. Het eiland kent opvallend veel verschillende landschappen: van het wad tot de duinen en van het bos tot de Westerplas. Daarom komen er komen ontzettend veel verschillende planten en dieren voor: door het jaar heen zijn meer dan 300 vogelsoorten op Schiermonnikoog te zien, groeien er vele honderden plantensoorten, waaronder negen soorten orchideeën, en zijn er aan het strand meer dan 100 verschillende soorten schelpen te vinden. Aan het begin van de middag keren we terug naar het vasteland en rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Concert
  • dinsdag 15 maart 2022 Muziekprogramma Festival Jong Talent
  • ()
  • Het volledige muziekprogramma 15 december bekend gemaakt.

  • Prijs: inbegrepen
Hotel Graaf Bernstorff

Hotel Graaf Bernstorff, SchiermonnikoogHet viersterren Hotel Graaf Bernstorff ligt in het schilderachtige Nationaal Park Schiermonnikoog en biedt een bibliotheek en een gratis busdienst. De pier van het eiland is 3,7 km verderop. De kamers van Hotel Graaf Bernstorff hebben een unieke inrichting, extra lange bedden, een televisie en koffie- en theefaciliteiten. Elke badkamer is uitgerust met een bad of douche.

Het restaurant van Hotel Graaf Bernstorff serveert 's avonds eigentijdse Franse-stijl gerechten. Overdag kun je genieten van een menu met lichte maaltijden, broodjes en hapjes. Alle gerechten worden bereid met ingrediënten van het seizoen.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 15 maart 2022 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Muziekprogramma Festival Jong Talent (15 maart 2022) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Lauwersoog v.v., de overtocht naar Schiermonnikoog en vervoer van en naar het hotel
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het viersterren Hotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog
• 3 diners of lunches in het hotel en een eenvoudige lunch op 18/3
• Passe-partout voor de concerten op 15, 16 & 17 maart in het Festival Jong Talent
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Zwolle (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard

NB. In verband met corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd:

MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.