Abtei Michaelsberg (Siegburg)

Abtei Michaelsberg (Siegburg)

Russisch ballet (Macke)

Russisch ballet (Macke)

Siebengebirge

Siebengebirge

Beethoven-Haus, Bonn

Beethoven-Haus, Bonn

Siegburg, Duitsland
03 september 2021 t/m 06 september 2021
Siegburg
Muziek in het Rijnland

• Bezoek aan het Beethoven-Haus in Bonn
• Humperdinck: meer dan alleen Hänsel & Gretel
• Wiener Philharmoniker met Schubert en Bruckner
Lees hier ons blog over Humperdinck

Volgeboekt  
Basisreissom: € 995,00

Vrijdag 3 september reizen we naar Siegburg, net ten oosten van Bonn. Voordat we onze intrek nemen in het Kranz Parkhotel, gelegen aan de voet van de Michaelsberg, bezoek we eerst het Beethoven-Haus in Bonn. Hier werd de componist op 16 december 1770 geboren. Het Beethoven-Haus bezit de grootste en meest veelzijdige collectie over hem. De permanente tentoonstelling is ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Holzer Kobler. Onconventioneel vormgegeven zijn de drie kamers, die zich in het achterhuis bevinden: het oorspronkelijke woonhuis van de familie Beethoven. Door middel van een diorama op de begane grond krijgen bezoekers een levendige indruk van Beethovens Bonn, aan het einde van de 18e eeuw. In de geluidskamer op de bovenverdieping zijn vijf belangrijke vroege werken van de componist te horen en op zolder is de ouderslaapkamer voor het eerst ook voor bezoekers toegankelijk.
In Bonn brengt het Beethoven Orchester onder leiding van Dirk Kaftan vanavond werken van Skrjabin, Liszt en Carpenter (The Scandal voor orgel en orkest, met de componist als solist).

Zaterdag 4 september maken we een rondwandeling door Siegburg, met als thema ‘Engelbert Humperdinck und die Musikstadt Siegburg’. Deze componist werd in 1854 in deze stad geboren. Al vroeg leerde hij pianospelen, en zijn talent voor compositie toonde hij al op zijn veertiende jaar. Zijn ouders wilde dat hij architectuur studeerde, maar deze studie gaf hij op om zich toe te leggen op de muziek. Hij schreef onder meer de opera Hänsel & Gretel, die onder leiding van Richard Strauss in première ging. Hiermee brak hij internationaal door. Het werd meteen een succes en bezorgde hem faam en rijkdom. Met de opera Königskinder in 1910 (Metropolitan Opera New York) behaalde hij zijn tweede grote succes. In Siegburg kunt u ’s avonds een concertante opvoering bijwonen van de oerversie van deze opera, het gelijknamige melodrama. Micheal Hofstetter leidt de Neue Philharmonie Westfalen onder leiding van Michael Hofstetter, sopraan Anja Silja is te horen als Hexe en tenor Daniel Johannsen als Königssohn. Königskinder is heel anders van aard zijn overbekende Hänsel Und Gretel. Het is een 'antisprookje' over een meisje dat in een bos samenwoont met een heks die zij als haar grootmoeder beschouwt. Op een dag wordt zij verliefd op een rondzwervende prins. De liefde is wederzijds maar omdat een spreuk van de heks het meisje gevangen houdt in het bos, moet ze hem laten gaan. Pas na de aanmoedigingen van een vedelspeler durft zij aan de heks te ontsnappen om zich bij haar prins in de nabijgelegen stad te voegen. De inwoners weigeren het tweetal echter als koningskinderen te erkennen en verjagen hen. Uitgehongerd eten zij tenslotte van het vergiftigde brood van de heks.

Zondag 5 september bezoeken we het Kunstmuseum Bonn dat een grote collectie werken van August Macke en de Rijnlandse Expressionisten bezit. August Macke stond vol in het leven toen hij in 1914 aan het begin van de Eerste Wereldoorlog aan het front stierf. Hij was kort te voren nog op studiereis naar Tunesië geweest waar hij vol inspiratie vandaan kwam. Een jaar eerder was hij de initiatiefnemer van de tentoonstelling Rheinischen Expressionismus in Keulen. Een gemeenschappelijk kunstconcept hadden de Rijnlandse Expressionisten niet, het was meer een gevoel van richting dat de kunstenaars - waaronder Max Ernst - met elkaar verbond.
Op het programma van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Herbert Blomstedt staat vanavond muziek van Schubert en Bruckner. 'Wat kan men na Beethoven nog schrijven', vroeg Schubert zich af. Met zijn Unvollendete gaf hij daar volgens Alfred Einstein het juiste antwoord: er bestond 'nichts klanglich Bezaubernderes' dan het tweede deel van deze Zevende Symfonie 'mit seinem unsterblichen Dialog zwischen Oboe und Klarinette'.

Maandag 6 september verkennen we per schip de Rijn ten zuiden van Bonn, de Romantischer Rhein. De oevers staan hier vol met kastelen en burchten die ieder weer goed zijn voor fantastische verhalen en legenden. Direct ten zuiden van Königswinter ligt bijvoorbeeld de Drachenfels, één van de zeven toppen van het Siebengebirge. De naam Drachenfels is afgeleid van een oude legende die in het middeleeuwse Nibelungenlied verteld wordt. Want op de Drachenfels zou Siegfried de zich als draak vermomde dwerg Fafnir gedood hebben. De burcht bovenop de Drachtenfels was eeuwenlang een belangrijk verdedigingswerk voor Keulen, tot het tijdens de Dertigjarige Oorlog te zwaar verwoest raakte. In de 19e eeuw kreeg men een voorliefde voor oude ruïnes en werd de Drachenfelsburcht een reisdoel. Lord Byron bezorgde de burcht wereldfaam met zijn gedicht Childe Harold’s Pilgrimage. Na de boottocht keren we terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 03 september 2021 Moderner Prometheus
 • World Conference Center Bonn (Bonn)
 • - Carpenter: The Scandal,op. 3
  - Liszt: Les préludes, symfonisch gedicht nr 3
  - Skrjabin: Prométhée. Le poème de feu

 • Uitvoerenden:
  • organist Cameron Carpenter
  • dirigent Dirk Kaftan
  • orkest Beethoven Orchester Bonn
 • Prijs: € 59,00
Concertante uitvoering
 • zaterdag 04 september 2021 Königskinder
 • Rhein Sieg Forum (Siegburg)
 • Engelbert Humperdinck Königskinder (melodrama)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Anja Silja
  • mezzosopraan Marie Seidler
  • tenor Daniel Johannsen
  • bas Zehe Michael
  • orkest Neue Philharmonie Westfalen
  • koor Philharmonischer Chor der Stadt Bonn
  • dirigent Michael Hofstetter
 • Prijs: € 45,00
Concert
 • zondag 05 september 2021 Na Beethoven
 • World Conference Center Bonn (Bonn)
 • - Schubert: Zevende Symfonie (Die Unvollendete)
  - Bruckner: Vierde Symfonie (Die Romantische)

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Herbert Blomstedt
  • orkest Wiener Philharmoniker
 • Prijs: € 99,00
Kranz Parkhotel

Kranz Parkhotel (Siegburg) Het viersterren Kranz Parkhotel ligt aan de voet van de Michaelsberg in het stadje Siegburg, vlakbij Bonn. Boven op de heuvel ligt de Abtei Michaelsberg waar in vroeger eeuwen de Benediktijnen de Siegburger Abtei-Liqueurs maakten. Sinds het vertrek van de monniken in 2012 fabriceert het Kranz Parkhotel deze likeur. Alle kamers en badkamers van Kranz Parkhotel zijn in juli 2009 gerenoveerd en voorzien van een flatscreentv en draadloos internet. Het hotel biedt wellness aan met onder meer een sauna. Het restaurant La Saison biedt lokale en internationale gerechten.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 03 september 2021 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Moderner Prometheus (03 september 2021) € 59,00
Königskinder (04 september 2021) € 45,00
Na Beethoven (05 september 2021) € 99,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Siegburg en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Kranz Parkhotel
• 3 diners of lunches in het restaurant van het hotel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• De kaarten voor het concert van 03/09 zijn in Preisgruppe 2

Reizen in en na coronatijd
MUSICO Reizen volgt het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Mocht uw vakantiebestemming de komende zomer toch nog een oranje reisadvies hebben, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger.

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.