Drottningholm

Drottningholm

Vasa (detail), Stockholm

Vasa (detail), Stockholm

Stockholm

Stockholm

Theater Drottningholm, koninklijke zetels

Theater Drottningholm, koninklijke zetels

Feestzaal van het Stadhuset, Stockholm

Feestzaal van het Stadhuset, Stockholm

Binnenplaats van het Stadhuset, Stockholm

Binnenplaats van het Stadhuset, Stockholm

Stockholm, Zweden
11 augustus 2022 t/m 15 augustus 2022
Stockholm & Drottningholm
Opera in originele theaters

Proserpin, een 'koninklijke' opera
• Drottningholm, een vergeten baroktheater
• Confidencen, oudste rococotheater van Zweden
• Vivaldi's vergeten Giustino in een vergeten theater

Nu onderweg  
Basisreissom: € 1.495,00

Donderdag 11 augustus vliegen we rechtstreeks naar Stockholm. ’s Middags maken we met een gids een wandeling door Gamla Stan, de oude binnenstad van Stockholm, die goed bewaard is gebleven.

Vrijdag 12 augustus bezoeken we het Stadshuset, de plek waar het jaarlijkse banket plaatsvindt ter ere van de Nobelprijswinnaars. Het ontwerp van dit imposante bakstenen gebouw, gebouwd in de jaren ’20, is geïnspireerd op de Venetiaanse architectuur. Vanaf de elegante binnenplaats van het stadhuis van Stockholm heb je een schitterend uitzicht op de Oude Stad, Södermalm en het Mälaren-meer.
’s Avonds kunt u in Theater Confidencen - het oudste rococotheater van Zweden, gelegen in het park rondom het Ulriksdal Paleis – een opvoering bijwonen van Proserpin, een opera van de Duits-Zweedse componist Joseph Martin Kraus. Het libretto is van de hand van de dichter Johan Henrik Kellgren, maar het plot werd opgesteld door de Zweedse koning Gustav III. De opera ging in première in Ulriksdal Palace op 6 juni 1781. Kraus schreef op 20 juni 1780 aan zijn ouders dat hij van de secretaris van de koning een tekst had ontvangen van 'de beste dichter van Zweden'; op 14 september schreef hij opnieuw dat hij bijna klaar was met de partituur. In maart kon Kraus melden dat zijn opera in repetitie was, hoewel er vertragingen waren voor de première in juni.

Zaterdag 13 augustus bezoeken we het Vasa Museum. Dit meest bezochte museum van Stockholm is op te vatten als een groot schip dat uit verschillende niveaus of 'dekken' bestaat. Binnen kunt u het oudst gerestaureerde oorlogsschip ter wereld bewonderen: de Vasa. Tijdens zijn eerste zeevaart in 1628 zonk het schip door het overgewicht van de lading. Dankzij het zoute water van de Baltische Zee is het uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Aan het eind van de middag kunt u in Theater Confidencen een barokconcert bijwonen door talentvolle studenten van de Confidencen Opera & Music Festival Academy.

Zondag 14 augustus varen we vanuit Stockholm naar Drottningholm, gelegen aan het Mälarenmeer. Het Koninklijk Domein Drottningholm ligt op het eiland Lovön. Het paleizencomplex wordt ook wel beschouwd als het ‘Versailles van Zweden’. Er is een groot park, een Chinees paviljoen (Kina Slott) en een oud slottheater. Deze gebouwen behoren allemaal tot het UNESCO Werelderfgoed. Het slottheater is een van de best bewaarde baroktheaters in Europa. Zijn hoogtepunt beleefde het theater in de 18e eeuw onder koning Gustaaf III, die zelf voor het theater schreef en zelfs als toneelspeler optrad. Na zijn dood raakte het theater in vergetelheid; het werd pas aan het begin van de 20e eeuw herontdekt en gerenoveerd. In dit theater kunt u deze middag een opvoering van de opera Giustino van Vivaldi bijwonen. In dit epische ‘dramma per musica’ wordt het verhaal verteld van de boer Giustino die door godin Fortuna naar Constantinobel wordt geleid om daar bevelvoerder te worden van het Byzantijnse leger dat een overwinning behaalt van de Scythen, waarna hij tenslotte keizer wordt. Mogelijkheden genoeg voor levendig schilderende muziek van pastorale taferelen, oorlog en natuurlijk ook zingende vogels!

Maandag 15 augustus keren we aan het begin van de middag terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 12 augustus 2022 Proserpin
 • Ulriksdals slottsteater Confidencen (Solna)
 • Prijs: € 57,00
Concert
 • zaterdag 13 augustus 2022 Sacred and Profane
 • Ulriksdals slottsteater Confidencen (Solna)
 • 'My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble minds.' (Albert Einstein)
  De Confidencen Opera & Music Festival Academy combineert wereldlijke muziek van Italiaanse bodem met geestelijke muziek uit Noord-Duitsland. Dit repertoire wordt samengebracht in een scenisch concert vanuit het idee van Albert Einstein dat het goddelijke aanwezig in de mysteries van de fysieke wereld.

 • Prijs: € 29,00
Opera
 • zondag 14 augustus 2022 Giustino
 • Drottningholms slottsteater (Stockholm)
 • Antonio Vivaldi Giustino (opera)
 • Prijs: € 129,00
Nordic Light Hotel

Nordic Light Hotel, Stockholm Dit stijlvolle viersterren designhotel ligt op slechts 100 meter van de Arlanda Express-trein naar het centraal station van Stockholm. Het hotel ligt op nog geen 5 minuten wandelen van het centrale plein Sergels Torg en de winkelstraat Drottninggatan.
Het biedt moderne kamers met gratis WiFi en thee- en koffiefaciliteiten. Alle kamers van Nordic Light Hotel zijn voorzien van een laptopkluisje en een satelliet-tv. De luxe bedden zijn van het Zweedse merk Anders Hilding. De badkamers zijn uitgerust met hoogwaardige toiletartikelen van Björk & Berries.
Het eigen restaurant Lykke biedt gerechten geïnspireerd op de Noordse eetcultuur en serveert deze met een moderne twist. U kunt genieten van de open keuken, een chef's table en bij mooi weer van een terras. Löjromsbaren serveert gerechten op basis van een verscheidenheid aan viskuit, evenals innovatieve cocktails en bier van Zweedse microbrouwerijen.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 11 augustus 2022 € 1.495,00
Eenpersoonstoeslag € 150,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Proserpin (12 augustus 2022) € 57,00
Sacred and Profane (13 augustus 2022) € 29,00
Giustino (14 augustus 2022) € 129,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het Nordic Light Hotel in Stockholm
• 4 diners of lunches in het restaurant van het hotel, inclusief een glas wijn
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Donderdag 11 augustus, 10:20 uur - 12:20 uur (Amsterdam - Stockholm), vluchtnummer: KL1109
Maandag 15 augustus, 13:05 uur - 15:10 uur (Stockholm - Amsterdam), vluchtnummer: KL1110

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Nanda Geerling

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kunst en het lag dan ook voor de hand dat ik later iets met kunst wilde gaan doen. Het werd een studie kunstgeschiedenis in combinatie met muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.Na mijn afstuderen was de keuze voor het reisleiderschap niet moeilijk: ik reis en organiseer graag en vind het leuk om mijn kennis met belangstellenden te delen. Het is me niet tegengevallen: het uitwisselen van ideeën, het bezoeken van tentoonstellingen, het praten over uitvoeringen, een mooi concert samen beleven? Het blijven inspirerende ervaringen. Bovendien is iedere groep anders en dat maakt het uiterst levendig.

Iedere reis besef ik weer dat ik veel van de groep leer en ik hoop maar dat het omgekeerde ook het geval is. Zelf houd ik van de dynamiek van steden; kunst en de stad zijn niet voor niets innig met elkaar verbonden! Italië is mijn favoriete bestemming omdat het land zoveel schoonheid kent: taal, landschap, de mensen, design, mode? Alles is prachtig.

Italië was voor mij liefde op het eerste gezicht: Italiaanse kunst is een klasse apart - een streling voor oog, oor en hart en balsem voor de ziel. Mijn voorkeur gaat uit naar kunst en muziek uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw; dat is bovendien de periode waar ik het meest in thuis ben, vooral opera en de romantische liedcultuur. Mijn lievelingsinstrument is de vleugel; mijn held is Chopin. Op reis hecht ik er belang aan dat de gasten zich op hun gemak voelen, het naar hun zin hebben en dat de sfeer in de groep ontspannen is. Soms is het wel even genoeg met de cultuur en dan is uitrusten, terrasbezoek of winkelen een welkome afwisseling. Mijn vak is mijn hobby, hoe afgezaagd het ook klinkt.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea, tentoonstellingen en galeries.Op het gebied van opera en concerten prijs ik me gelukkig in Amsterdam te wonen: de grote zaal van het Concertgebouw is zonder twijfel een der mooiste ter wereld en het muziekaanbod is van topklasse. Als echte Amsterdamse ben ik daar natuurlijk zeer trots op. Verder lees ik graag vakliteratuur, maar ook poëzie en romans.

Lees ook het interview met Nanda Geerling.