Puccini, Torre del Lago

Puccini, Torre del Lago

Duomo, Lucca

Duomo, Lucca

Lucca, Italië
23 augustus 2023 t/m 28 augustus 2023
Torre del Lago
Puccini Festival

• Puccini Festival Torre del Lago: meer dan alleen Puccini
• Toscaanse parel: verblijf in charmant stadje Lucca
• Kunsthistorische schatten in Lucca, Pisa & Pistoia

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.895,00

Woensdag 23 augustus vliegen we in de loop van de middag per rechtstreekse vlucht naar Pisa. Van daaruit rijden we naar ons hotel in Lucca, het charmante stadje in Toscane dat een sfeervol centrum heeft en een ideale uitvalsbasis vormt voor het Puccini Festival in Torre del Lago. Want wie van de opera's van Puccini houdt, mag zeker het Puccini Festival in Torre del Lago niet missen. Van de opbrengsten van zijn werk liet Puccini een villa bouwen in het plaatsje Torre del Lago, iets ten noorden van Pisa. Deze plaats beschouwde hij als het paradijs op aarde. Een van zijn grootste wensen was dat zijn opera’s aan de rand van het meer naast zijn villa zouden worden opgevoerd. Pas zes jaar na zijn dood gebeurde dit voor het eerst. De voorstellingen worden sindsdien ieder jaar herhaald en zijn uitgegroeid tot een wereldberoemd evenement: het Festival Puccini - Torre del Lago.

Donderdag 24 augustus krijgen we een rondleiding door Lucca, Puccini's geboortestad. Onder leiding van een gids maken we een rondwandeling door de dromerige stad die nog volledig omringd is met 17e-eeuwse stadswallen. Hierdoor is Lucca een van de meest authentieke steden van Toscane. Uiteraard leren we hier de uitstekende Italiaanse keuken beter kennen. 's Avonds rijden we per touringcar naar Torre del Lago, waar Madama Butterfly wordt opgevoerd. De compositie van Puccini vertoont boeiende tegenstellingen tussen Oost en West: er komen leidmotieven in de stijl van Wagner in voor, maar ook authentieke Japanse melodieën, waarnaar de componist uitgebreid onderzoek had gedaan. Puccini zelf vond Madama Butterfly zijn meest doorvoelde en expressieve opera.

Vrijdag 25 augustus brengen we een bezoek aan Pisa. Hier maken we kennis met de romaanse en gotische bouwkunst. In Pisa mag uiteraard een bezoek aan de scheve toren niet ontbreken. In Torre del Lago wordt vanavond Puccini’s opera La bohème opgevoerd. Door de meesterlijke balans tussen komedie en tragedie, en de schitterende melodieën behoort dit werk tot een van de meest geliefde opera’s. Bovendien biedt het stuk een aangrijpend verhaal over kameraadschap, liefde en de vergankelijkheid van het leven.

Zaterdag 26 augustus staat in het teken van Puccini. In Lucca bezoeken we zijn geboortehuis, waar zich tegenwoordig een museum over de componist bevindt. In de middag rijden we naar Torre del Lago, waar we het woonhuis van Puccini bezoeken. Puccini liet een villa aan het meer bouwen. Hoewel Puccini stierf in Brussel, is hij bij zijn huis in Torre del Lago begraven. In 1930 kreeg zijn opera La bohème een openlucht-uitvoering aan het meer. Dit was het startsein van het Puccini Festival. In het kader van het Puccini Festival kunt u vandaag een opvoering bijwonen van de ‘double bill’ Il tabarro (Puccini) en Hertog Blauwbaards Burcht (Bartók).

Zondag 27 augustus maken we een excursie naar Pistoia, vaak `klein Florence' genoemd vanwege de concentratie van kunst en architectuur. Het historische hart van de stad is prachtig en bevat een van de mooiste hoofdpleinen in Toscane. U kunt deze Puccini-reis muzikaal afsluiten met een liedrecital in de Chiesa di San Giovanni, met als thema ‘Puccini en het traditionele Napolitaanse lied’.

Maandag 28 augustus vliegen we in de loop van de middag vanaf Pisa terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 24 augustus 2023 Madama Butterfly
 • Open-lucht-theater Puccini Festival (Torre del Lago)
 • Giacomo Puccini Madama Butterfly (opera)
 • Prijs: € 158,00
Opera
 • vrijdag 25 augustus 2023 La bohème
 • Open-lucht-theater Puccini Festival (Torre del Lago)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 158,00
Opera
 • zaterdag 26 augustus 2023 Il tabarro/Hertog Blauwbaards Burcht
 • Open-lucht-theater Puccini Festival (Torre del Lago)
 • Béla Bartók Hertog Blauwbaards Burcht (opera)
  Giacomo Puccini Il trittico: I. Il tabarro (opera)
 • Prijs: € 158,00
Concert
 • zondag 27 augustus 2023 Puccini en het Napolitaanse lied
 • Chiesa di Santa Reparata e San Giovanni (Lucca)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 28,00
Hotel Ilaria & Residenza dell'Alba

Hotel Ilaria dell'Alba LuccaHet elegante viersterren Hotel Ilaria & Residenza dell'Alba ligt in het oude centrum, binnen de muren van het historische Lucca. Het hotel is gevestigd in de gerenoveerde, historische stallen van Villa Buonvisi en een 14e-eeuwse kerk. De rustige, ruime en elegante kamers zijn van moderne gemakken voorzien. Met de gratis fietsen van Hotel Ilaria kunt u de karakteristieke straten uit de renaissance ontdekken, en met de gratis audiogidsen komt de geschiedenis van deze beroemde stad tot leven. Na een dagje sightseeing is Hotel Ilaria de ideale plek om heerlijk te ontspannen. Op het terras kunt u genieten van gratis hapjes en drankjes, of kunt u ontspannen in de hot tub met uitzicht op de weelderige tuinen.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 23 augustus 2023 € 1.895,00
Eenpersoonstoeslag € 280,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Madama Butterfly (24 augustus 2023) € 158,00
La bohème (25 augustus 2023) € 158,00
Il tabarro/Hertog Blauwbaards Burcht (26 augustus 2023) € 158,00
Puccini en het Napolitaanse lied (27 augustus 2023) € 28,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Transavia-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel Ilaria & Residenza dell'Alba
• 5 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees) (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Woensdag 23 augustus, 14:00 uur - 15:55 uur (Amsterdam - Pisa), vluchtnummer: HV5427
Maandag 28 augustus, 15:25 uur - 17:30 uur (Pisa - Amsterdam), vluchtnummer: HV5424

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Sandra Overdijk

De eerste kennismaking met klassieke muziek waren de pianolessen in mijn jeugd, en de lp’s die thuis beluisterd werden. Vooral Beethoven en Mozart vond ik prachtig, al was een dosis dagelijkse sport even belangrijk. En werd mijn studie Italiaans, de meest muzikale onder de Europese talen. Poort naar het buitenland, zo bleek, al was ik mij bij keuze niet daarvan bewust. Vanaf het derde studiejaar verruilde ik Leiden voor een studiejaar Italië, nadien combineerde ik het met werk in Zwitserland.

Na mijn afstuderen hielp ik een kleine reisorganisatie uit de brand als reisleider/gids in Rome. Dat beroep was destijds tamelijk nieuw en nog niet gesplitst, en wat het precies inhield was mij onbekend. Maar met wekelijks twee groepen, de ene drie, de andere vier dagen, wist ik dat snel genoeg. Ik studeerde in de avonduren ter plaatse het nodige bij, en het vak leek bij mij te passen. Maar het vak had een nog onzekere toekomst, en op de een of andere manier geen serieus imago. Zodat een zakelijke functie in Nederland volgde.

Intussen miste ik het wel. Ondanks het feit dat ik nieuwe dingen leerde en ook uitgezonden werd, zei de materie (de bouw) mij niet zoveel. Ik verruilde het na twee jaar voor de organisatie van medische congressen, waarmee in elk geval het menselijke aspect in mijn werk terugkeerde. En toen na nogmaals twee jaar de reisbranche zekerheid leek te bieden, maakte ik de overstap. Een dankbare en serieuze taak, kunst en cultuur, inclusief muziek, toegankelijker te mogen maken, intussen zo’n 25 jaar.
Het coronavirus legde het reiswerk stil. Het gaf mij de ruimte om de Italiaanse taal en literatuur weer op te pakken. Mooi van zichzelf om uit te dragen, en belangrijke bron voor al het andere.