Alena Baeva

Alena Baeva

Synogoge van Enschede

Synogoge van Enschede

In the future - Hans van Manen (foto: Michel Schnater)

In the future - Hans van Manen (foto: Michel Schnater)

Watermolen op Landgoed Singraven

Watermolen op Landgoed Singraven

Zicht op het Amsterdamse IJ (Jan Ouwersloot)

Zicht op het Amsterdamse IJ (Jan Ouwersloot)

Delden, Nederland
18 maart 2022 t/m 20 maart 2022
Twente
Een muzikaal weekend in Oost-Nederland

• Verblijf in Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven, gelegen op het grootste historische landgoed van Nederland: Twickel
• Excursies naar Enschede, Ootmarsum en Singraven
• ‘Neem de tijd in Twente. We hebben toch tijd zat!’ (aldus VVV Twente)
• Violiste Alena Baeva soleert in Vioolconcert Tsjaikovski

Volgeboekt  
Basisreissom: € 675,00

Vrijdag 18 maart rijden we naar Twente. Onderweg brengen we in Gorssel een bezoek aan Museum MORE. Het is het grootste museum voor modern realisme in Nederland. Meer dan 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar zijn te zien. Van Carel Willink tot Pyke Koch en van Jan Mankes tot Wim Schuhmacher. Ze werden wel eens ‘de beschaafde heren van de goede smaak’ genoemd. Na het bezoek rijden we door naar Delden, waar we onze intrek nemen in Landgoed Carelshaven, gelegen op het grootste historische landgoed van Nederland: Twickel.
’s Avonds kunt u in Muziekcentrum Enschede een concert bijwonen van Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Op het programma staan de Achtste Symfonie van Sjostakovitsj en het Vioolconcert van Tsjaikovski, met Alena Baeva als soliste.

Zaterdag 19 maart brengen we een bezoek aan Landgoed Singraven, schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan veel bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. ’s Middags bezoeken we Ootmarsum. Prachtige vakwerkhuizen, onverwachte pleintjes, bochtige straatjes en een imposante kerk in het midden: wie dit kunstzinnige en authentieke stadje bezoekt, waant zich in lang vervlogen tijden. Het stadje is een sfeervol decor voor tal van galerieën én voor de vele kunstwerken op straat. Vandaar dat Ootmarsum ook wel ‘kunststad van het oosten’ wordt genoemd.
In Muziekcentrum Enschede kunt u vanavond een optreden bijwonen van Francis van Broekhuizen. Zij is een van de bekendste operazangeressen van Nederland. Zang heeft in haar persoonlijke leven een belangrijke rol gespeeld, ze is dan ook een vurig pleitbezorger van de schoonheid en heilzame werking van klassieke muziek. Francis beschikt over enorme kennis van de muziekgeschiedenis en vertelt daar graag over op de haar kenmerkende directe, droogkomische toon tijdens het programma Bij twijfel hard zingen. U kunt er ook voor kiezen om in Hengelo een optreden van Introdans bij te wonen. Met de voorstelling Confetti viert Introdans haar 50-jarig bestaan met een kleurrijk palet aan dans: twee klassieke choreografieën van Nederlands beroemdste choreograaf Hans van Manen, een spetterend ballet van Karole Armitage en nieuw werk van streetwise talent Ruben Chi.

Zondag 20 maart brengen we ’s ochtends een bezoek brengen aan Rijksmuseum Twenthe. Hier is een tentoonstelling te zien over het Italiaans futurisme aan de hand van haar charismatische leider Filippo Tommaso Marinetti. Zijn avant-gardistische ideologie, in al zijn veelzijdigheid en complexiteit, groeide uit tot een voorbeeld voor de modernistische mentaliteit van de 20e eeuw. De kunst van de futuristen brak met alle bestaande artistieke conventies. Want de keuze voor het heden betekende ook een keuze tegen het verleden. In deze tentoonstelling ontrafelt Rijksmuseum Twenthe dat verhaal, waarbij het spanningsveld tussen idealen en de werkelijkheid een centrale rol zal spelen.
In de indrukwekkende synagoge van Enschede voert het Apollo Ensemble ’s middags het oratorium Esther van Händel uit. Händel was een echte theatercomponist met veel gevoel voor dramatiek. Esther was in 1718 het eerste oratorium van Engelse bodem en bleek direct een schot in de roos. Het verhaal vol intriges en verraad was er dan ook naar. Het stuk gaat over de heldin Esther, een Joods weesmeisje. Door een bijzondere speling van het lot komt ze terecht aan het Perzische hof, waar ze de echtgenote wordt van koning Ahasveros. De jaloerse raadsman Haman moet echter niets van Esthers stiefvader Mordechai hebben, omdat deze geweigerd heeft voor Haman te buigen. Als vergelding wil Haman het complete Joodse volk in Perzië uitroeien. Esther weet dit als koningin te voorkomen.
Na het concert rijden we terug de diverse opstapplaatsen.

Concert
 • vrijdag 18 maart 2022 Tsjaikovski’s Vioolconcert en Sjostakovitsj 8
 • Wilmink Theater (Enschede)
 • - Tsjaikovski: Vioolconcert
  - Sjostakovitsj: Achtste Symfonie

 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Vioolconcert in D, op. 35 (concert)
 • Uitvoerenden:
  • violist Alena Baeva
  • dirigent Alpesh Chauhan
  • orkest Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
 • Prijs: € 49,00
Muziektheater
 • zaterdag 19 maart 2022 Bij twijfel hard zingen
 • Wilmink Theater (Enschede)
 • Francis van Broekhuizen is een van de bekendste operazangeressen van Nederland. Zang heeft in haar persoonlijke leven een belangrijke rol gespeeld, ze is dan ook een vurig pleitbezorger van de schoonheid en heilzame werking van klassieke muziek. Francis beschikt over enorme kennis van de muziekgeschiedenis en vertelt daar graag over op de haar kenmerkende directe, droogkomische toon.

  Vanuit die bevlogenheid komt Francis nu met haar eigen theaterrecital onder de veelzeggende titel Bij twijfel hard zingen. De voorstelling is een concert, theatercollege en cabaretvoorstelling in één. Francis neemt haar publiek mee op reis, zingt haar favoriete aria’s en liederen en vertelt waarom die muziek haar zo raakt.

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Francis van Broekhuizen
  • pianist Gregor Bak
 • Prijs: € 34,00
Ballet
 • zaterdag 19 maart 2022 Introdans: Confetti
 • Schouwburg Hengelo (Hengelo)
 • - Ruben Chi: nieuw werk
  - Karole Armitage: Rave
  - Hans van Manen: Polish Pieces
  - Hans van Manen: In the Future

 • Prijs: € 23,00
Concert
 • zondag 20 maart 2022 Esther
 • Synagoge Enschede (Enschede)
 • Georg Friedrich Händel Esther (oratorium)
 • Uitvoerenden:
  • ensemble Apollo Ensemble
 • Prijs: € 38,00
Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven

Hotel Carelshaven, DeldenOvernachten en wakker worden in Delden op het mooiste Landgoed van Twente.

Het viersterren Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven bevindt zich in Delden en beschikt over een eigen restaurant. Het biedt rookvrije kamers met gratis WiFi.

De kamers hebben een tv, een minibar, een zithoek De eigen badkamer is uitgerust met een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Tot de extra's behoren een bureau en een kluisje.

Bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven zijn een tuin, een terras, een lounge en een bar aanwezig.

Hotel Carelshaven beschikt over een sfeervol restaurant, waar onder leiding van Chef de Cuisine Daniël Nijkamp op hoog culinair niveau wordt gekookt met verse streekproducten. Daniël Nijkamp en zijn witte brigade stellen elk seizoen een nieuwe menukaart samen. Daarbij staan producten uit de regio centraal. De mooie ingrediënten op het legendarische landgoed Twickel liggen immers voor het oprapen. 'In de basis bepaalt de natuur ons menu. Met daarbij een variëteit tussen klassiek en eigentijdse gerechten.'

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 18 maart 2022 € 675,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Tsjaikovski’s Vioolconcert en Sjostakovitsj 8 (18 maart 2022) € 49,00
Bij twijfel hard zingen (19 maart 2022) € 34,00
Introdans: Confetti (19 maart 2022) € 23,00
Esther (20 maart 2022) € 38,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Twente en v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Landgoed Carelshaven in Delden (nb: er is geen lift in het hotel)
• 2 diners of lunches in het restaurant van het hotel & een eenvoudige lunch op 20/03
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Deventer (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten en voorstelling, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten

NB. In verband met corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd:

MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.
Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
Ik verwacht veel van deze nieuwe ervaring. Mooie reizen en spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.