Stiftskerk, Het Stift (Weerselo)
Stift, Weerselo
De Achterhoek
Ootmarsum
Synogoge van Enschede
Daniel Rowland
Landgoed Zonnebeek
• Stiftfestival Twente: kamermuziek op internationaal niveau met een ‘een omreiswaardig aanbod’ (aldus NRC)
• Excursies naar Enschede, Ootmarsum en Twickel
• ‘Neem de tijd in Twente. We hebben toch tijd zat!’ (aldus VVV Twente)
Woensdag 23 augustus rijden we naar Twente, waar we concerten in het kader van het Stift Festival bij wonen. NRC schreef over het Stiftfestival: 'Voor de beste festivals voor klassieke muziek hoef je niet in het buitenland te zijn. Ook in Nederland wemelt het van de prachtfestivals voor klassieke muziek op verrassende plekken. Het Stiftfestival in en om het Overijsselse Weerselo is een van de nazomerse hoogtepunten, met violist Daniel Rowland als vliegwiel van een omreiswaardig aanbod’. Veel concerten in weinig dagen. Voor Daniël Rowland is het Stiftfestival de drukste week van het jaar. Toch hoor je hem niet klagen. ‘Spelen op je eigen festival, met mensen en muziek die je zelf hebt uitgekozen, wat wil je als violist nog meer?’. Tijdens deze reis verblijven we in het viersterrenhotel Erve Hulsbeek, gelegen op een groot landgoed in park Het Hulsbeek.
De Stiftskerk wordt aan het eind van de middag met het programma Oracion del Torero in Spaanse sferen gedompeld. De vurige Spaanse muziek, de melancholie van de cante jondo en opzwepende ritmiek van de flamencogitaar drongen pas in de tweede helft van de 19e eeuw echt tot de wereld van de klassieke muziek door. Maar ook daarvóór maakte de volksmuziek van het Iberisch schiereiland al indruk op vele componisten. Zo zijn de mediterrane Spaanse sporen duidelijk aanwezig in de Don Quixote Suite van Telemann en La Retirada de Madrid, een van de populairste pianokwintetten van Luigi Boccherini die jarenlang in Spanje werkte. Met werk van Joaquin Turina en fragmenten uit El Amor Brujo van Manuel de Falla met mezzosopraan Luciana Mancini in de hoofdrol is deze ode aan de Spaanse invloed compleet. En natuurlijk komen de tijdloze melodieën uit Bizets Carmen ook nog even langs. Aansluitend vindt een kleurrijk diner in Spaanse sferen plaats op het festivalterrein rondom de Stiftkerk. Een tafel vol Spaanse lekkernijen gecombineerd met heerlijke Spaanse dranken en prikkelende Spaanse muziek.
Donderdag 24 augustus krijgen we en rondleiding door de Enschedese wijk Roombeek, heropgebouwd na de vuurwerkramp in 2000. In de wijk zijn veel bijzondere gebouwen te vinden, ontworpen door architecten uit de hele wereld. Daarnaast is het een smeltkroes van culturele instellingen.
Het programma van het middagconcert in de mooie Synagoge Enschede is een ontmoeting tussen de werken van Bach en de Perzische muziek van Mohammed Motamedi en het Rembrandt Frerichs Trio. Boris Adrianov speelt op deze tot de verbeelding sprekende plek de indringende Vijfde Cellosuite van Johann Sebastian Bach. Een suite die mede door die schitterend elegische sarabande prachtig aansluit bij de Perzische sferen.
Het concert in de Grote Kerk Enschede 's avonds vertegenwoordigt waar het in het Stiftfestival van violist Daniel Rowland om draait: actuele thema’s die iedereen aangaan en een vernieuwende blik op het begrip concert bieden. In dit ‘concert’ staat niet alleen de muziek rond de Middellandse Zee centraal, een van de hoofdthema’s van het festival, maar komt ook een groot thema als onderdrukking, vooral van vrouwen, aan de orde. Zo mag de briljante Iraanse zanger Mohammed Motamedi in zijn eigen land niet meer optreden. En zo bezingt de flamboyante mezzosopraan Luciana Mancini de vrouwelijke kracht in even uitdagende als liefdevolle volksliedjes. Uiteindelijk neemt de jonge Cypriotische kunstenaar Christos Constantinou (bekend van Gogbot en PlanetArt) de regie over om u in de Grote Kerk, ondersteund door live musici met muziek vol mediterrane invloeden, te omhelzen met real time surroundprojectie. De Grote Kerk biedt zo een grensverleggende muziek- en beeldreis die men niet snel zal vergeten.
Vrijdag 25 augustus brengen we ’s ochtends een bezoek aan Ootmarsum. Prachtige vakwerkhuizen, onverwachte pleintjes, bochtige straatjes en een imposante kerk in het midden: wie dit kunstzinnige en authentieke stadje bezoekt, waant zich in lang vervlogen tijden. Het stadje is een sfeervol decor voor tal van galerieën én voor de vele kunstwerken op straat. Vandaar dat Ootmarsum ook wel ‘kunststad van het oosten’ wordt genoemd.
Aan het begin van de middag is het uitgestrekte landgoed met het statige Huis Singraven het decor voor een mediterraan dubbelconcert. Binnen spelen altvioliste Dana Zemstov en gitarist Alberto Mescira buitengewoon enerverende Italiaanse werken zoals de Grand Sonata van Paganini en de zelden live gehoorde Air Varie de l’Opera de Bellini van de Italiaanse gitarist en componist Giulio Regondi. Buiten buigt het Animato Quartet zich over Verdi’s Strijkkwartet en Boccherini’s Sextet voor hoorn en strijkers. Sprankelende muziek van Italiaanse bodem die als een goede Italiaanse wijn naadloos past bij de even stralende locatie.
Het avondconcert op het Stift is een ‘A Mediterranean Night’ met schrijver Abdelkader Benali. De Arabische landen rond de Middellandse Zee hebben grote invloed gehad op de Europese cultuur. Festivaldramaturg Abdelkader Benali weet dat als geen ander nader uit te leggen. In een meeslepende voordracht opent de Marokkaanse schrijver deze zinderende Mediterranean Night met zijn eigen ‘Mediterranean Voyage’ en verbindt hij Cadiz met Isfahan, Cairo met Palermo en Damascus met Tetouan. Alles uiteraard in harmonieuze afwisseling met passende muziek. Een energetische en poëtische voordracht vol wetenswaardigheden. Vervolgens dineren we met een veelheid aan Arabische hapjes die een mooie warming up vormen voor het avondconcert rond Sjahrazade (1001 nachten). De verhalen uit 1001 nachten zijn ongetwijfeld een belangrijk voertuig voor het uitdragen van multiculturaliteit en diversiteit. Grote componisten zoals Camille Saint-Saëns, Nikolaj Rimski-Korsakov en Béla Bartók lieten zich inspireren door de verhalen die de dappere Sjahrazade de bloeddorstige tiran van Bagdad vertelde om haar eigen leven te rekken en dat van andere vrouwen te redden. Dit staaltje vroege vrouwenpower staat centraal in een concert van Club Classique.
Zaterdag 26 augustus brengen we ’s ochtends een bezoek de tuinen van Landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.300 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Een cultuurlandschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen.
Jong talent is een belangrijk aandachtspunt voor het Stiftfestival. Vandaar dat het middagconcert op Landgoed Zonnebeek geheel in het teken staat van het Britten Jeugd Strijkorkest. Dit paradepaardje van de Stichting Britten voor Jong Muziektalent brengt jonge talentvolle musici van 6 tot 22 jaar samen om ze vooral veel ervaring en speelvreugde op te laten doen. Die speelvreugde is in elk concert hoorbaar. Vandaag spelen ze Mozarts Sinfonia Concertante, Debussy’s Danse sacrée et danse profane en Massenets Meditation, samen met even briljante jonge solisten. Een meeslepende viering van jeugd en muziek.
Het avondconcert is het even bonte als serieuze multiculturele hoogtepunt van het Stift Festival. Bont omdat grote namen en jong talent uit verschillende culturen tijdens dit concert eendrachtig samen spelen en omdat er maar liefst twee wereldpremières en een Nederlandse première uit verschillende windstreken klinken. Jazzpianist en componist Rembrandt Frerichs schreef een nieuw tripelconcert waarin ook de Iraanse zanger Mohammed Motamedi een hoofdrol heeft. De Egyptische ud-virtuoos Joseph Tawadros speelde in Londen ‘het dak er af’ tijdens de wereldpremière van Three Stages of Hindsight en de Nederlands-Iraanse Aftab Darvishi zorgt met haar Map of Freedom voor de serieuze noten. Haar magisch rituele muziek zingt over de vrijheidsstrijd van Iraanse vrouwen. Net als Golijovs Tenebrae toegankelijk en buitengewoon indringend. Een concert dat zowel pijn doet als hoop en troost biedt.
Zondag 27 augustus vindt het traditionele, feestelijke Stift Open Air Slotconcert, de Grande Finale, plaats op het openluchtpodium voor de Stiftkerk. Nog één keer komen de belangrijkste festivalthema’s langs en geven de festivalmusici alles wat ze hebben om u een heerlijke muziekmiddag te bezorgen. Zo maken fluitiste Janne Thomsen en hoornist Hervé Joulain hun opwachting en soleert de fameuze Oekraïense pianiste Anna Fedorova in Chopins Tweede Pianoconcert. ‘Bij Fedorova is het de componist die voortdurend aan het ‘woord’ is, niet de pianiste’, schreef een recensent al terwijl hij ‘haar feilloze intuïtie’ prees. Een passend uitroepteken achter een veelkleurige festivaleditie.
In tegenstelling tot hetgeen in de MUSICO-krant staat, zijn de juiste data voor deze reis 23 t/m 27 augustus. |
De vurige Spaanse muziek, de melancholie van de cante jondo en opzwepende ritmiek van de flamencogitaar drongen pas in de tweede helft van de 19e eeuw echt tot de wereld van de klassieke muziek door. Maar ook daarvóór maakte de volksmuziek van het Iberisch schiereiland al indruk op vele componisten. Zo zijn de mediterrane Spaanse sporen duidelijk aanwezig in de Don Quixote Suite van Telemann en La Retirada de Madrid, een van de populairste pianokwintetten van Luigi Boccherini die jarenlang in Spanje werkte. Met werk van Joaquin Turina en fragmenten uit El Amor Brujo van Manuel de Falla met mezzosopraan Luciana Mancini in de hoofdrol is deze ode aan de Spaanse invloed compleet. En natuurlijk komen de tijdloze melodieën uit Bizets Carmen ook nog even langs.
Het programma van het middagconcert in de mooie Synagoge Enschede is een ontmoeting tussen de werken van Bach en de Perzische muziek van Mohammed Motamedi en het Rembrandt Frerichs Trio. Boris Adrianov speelt op deze tot de verbeelding sprekende plek de indringende Vijfde Cellosuite van Johann Sebastian Bach. Een suite die mede door die schitterend elegische sarabande prachtig aansluit bij de Perzische sferen.
In dit ‘concert’ staat niet alleen de muziek rond de Middellandse Zee centraal, een van de hoofdthema’s van het festival, maar komt ook een groot thema als onderdrukking, vooral van vrouwen, aan de orde. Zo mag de briljante Iraanse zanger Mohammed Motamedi in zijn eigen land niet meer optreden. En zo bezingt de flamboyante mezzosopraan Luciana Mancini de vrouwelijke kracht in even uitdagende als liefdevolle volksliedjes. Uiteindelijk neemt de jonge Cypriotische kunstenaar Christos Constantinou (bekend van Gogbot en PlanetArt) de regie over om u in de Grote Kerk, ondersteund door live musici met muziek vol mediterrane invloeden, te omhelzen met real time surroundprojectie. De Grote Kerk biedt zo een grensverleggende muziek- en beeldreis die men niet snel zal vergeten.
Het statige Huis Singraven het decor voor een mediterraan dubbelconcert. Binnen spelen altvioliste Dana Zemstov en gitarist Alberto Mescira enerverende Italiaanse werken zoals de Grand Sonata van Paganini en de zelden live gehoorde Air Varie de l’Opera de Bellini van de Italiaanse gitarist en componist Giulio Regondi. Buiten buigt het Animato Quartet zich over Verdi’s Strijkkwartet en Boccherini’s Sextet voor hoorn en strijkers. Sprankelende muziek van Italiaanse bodem die als een goede Italiaanse wijn naadloos past bij de even stralende locatie.
A Mediterranean Night met schrijver Abdelkader Benali.
De Arabische landen rond de Middellandse Zee hebben grote invloed gehad op de Europese cultuur. Festivaldramaturg Abdelkader Benali weet dat als geen ander nader uit te leggen. In een meeslepende voordracht opent de Marokkaanse schrijver deze zinderende Mediterranean Night met zijn eigen Mediterranean Voyage en verbindt hij Cadiz met Isfahan, Cairo met Palermo en Damascus met Tetouan. Alles uiteraard in harmonieuze afwisseling met passende muziek. Een energetische en poëtische voordracht vol wetenswaardigheden.
Sjahrazade: 1001 nachten
Vervolgens dineren we met een veelheid aan Arabische hapjes die een mooie warming up vormen voor het avondconcert rond Sjahrazade (1001 nachten). De verhalen uit 1001 nachten zijn ongetwijfeld een belangrijk voertuig voor het uitdragen van multiculturaliteit en diversiteit. Grote componisten zoals Camille Saint-Saëns, Nikolaj Rimski-Korsakov en Béla Bartók lieten zich inspireren door de verhalen die de dappere Sjahrazade de bloeddorstige tiran van Bagdad vertelde om haar eigen leven te rekken en dat van andere vrouwen te redden. Dit staaltje vroege vrouwenpower staat centraal in een concert van Club Classique.
Jong talent is een belangrijk aandachtspunt voor het Stiftfestival. Vandaar dat het middagconcert op Landgoed Zonnebeek geheel in het teken staat van het Britten Jeugd Strijkorkest. Dit paradepaardje van de Stichting Britten voor Jong Muziektalent brengt jonge talentvolle musici van 6 tot 22 jaar samen om ze vooral veel ervaring en speelvreugde op te laten doen. Die speelvreugde is in elk concert hoorbaar. Vandaag spelen ze Mozarts Sinfonia Concertante, Debussy’s Danse sacrée et danse profane en Massenets Meditation, samen met even briljante jonge solisten. Een meeslepende viering van jeugd en muziek.
De programmering van het festival is nog niet vrijgegeven. Zodra het programma openbaar is, publiceren wij dat op onze website.Het avondconcert is het even bonte als serieuze multiculturele hoogtepunt van het Stift Festival. Bont omdat grote namen en jong talent uit verschillende culturen tijdens dit concert eendrachtig samen spelen en omdat er maar liefst twee wereldpremières en een Nederlandse première uit verschillende windstreken klinken. Jazzpianist en componist Rembrandt Frerichs schreef een nieuw tripelconcert waarin ook de Iraanse zanger Mohammed Motamedi een hoofdrol heeft. De Egyptische ud-virtuoos Joseph Tawadros speelde in Londen ‘het dak er af’ tijdens de wereldpremière van Three Stages of Hindsight en de Nederlands-Iraanse Aftab Darvishi zorgt met haar Map of Freedom voor de serieuze noten. Haar magisch rituele muziek zingt over de vrijheidsstrijd van Iraanse vrouwen. Net als Golijovs Tenebrae toegankelijk en buitengewoon indringend. Een concert dat zowel pijn doet als hoop en troost biedt.
De Grande Finale vindt plaats op het openluchtpodium voor de Stiftkerk. Nog één keer komen de belangrijkste festivalthema’s langs en geven de festivalmusici alles wat ze hebben om u een heerlijke muziekmiddag te bezorgen. Zo maken fluitiste Janne Thomsen en hoornist Hervé Joulain hun opwachting en soleert de fameuze Oekraïense pianiste Anna Fedorova in Chopins Tweede Pianoconcert. ‘Bij Fedorova is het de componist die voortdurend aan het ‘woord’ is, niet de pianiste’, schreef een recensent al terwijl hij ‘haar feilloze intuïtie’ prees. Een passend uitroepteken achter een veelkleurige festivaleditie.
Het viersterrenhotel Erve Hulsbeek ligt op een groot landgoed in het recreatiepark Het Hulsbeek op zo'n 14 km van Ootmarsum. Deze hedendaagse accommodatie biedt moderne kamers. Er is een grote tuin met een vijver.
De ruime kamers van het Erve Hulsbeek kijken uit op de tuin en zijn voorzien van een flatscreen-tv. Sommigen komen uit op een terras met uitzicht over de vijver. Alle kamers hebben een halfopen badkamer.
In het restaurant met terras kunt u genieten van een maaltijd.
In de omgeving kunt u een bezoek brengen aan Hengelo en Enschede, beiden op ongeveer 20 minuten rijden.
Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 23 augustus 2023 | € 1.175,00 |
Eenpersoonstoeslag | € 120,00 |
Oracion del Torero (23 augustus 2023) | € 29,00 |
Bach, Perzië en Israël (24 augustus 2023) | € 29,00 |
Stift Unbound: A la Feminisca (24 augustus 2023) | € 33,00 |
Viaggio in Italia (25 augustus 2023) | € 27,00 |
A Mediterranean Night met Abdelkader Benali & Sjahrazade: 1001 nachten (25 augustus 2023) | € 27,00 |
Zonlicht op jong talent (26 augustus 2023) | € 27,00 |
The Ashes Glow (26 augustus 2023) | € 33,00 |
Grand finale: Stift Open Air (27 augustus 2023) | € 35,00 |
• Reis per luxe touringcar naar Twente en v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Erve Hulsbeek in Oldenzaal
• 4 diners of lunches in het restaurant van het hotel & een eenvoudige lunch op 27/08
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding
• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Deventer (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit
“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
En zo leid ik nu mooie reizen met spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.
Lees ook het interview met Michel Khalifa.