Utrecht

Utrecht

TivoliVredenburg, Utrecht (foto Luuk Kramer)

TivoliVredenburg, Utrecht (foto Luuk Kramer)

Nederlandse Bachvereniging (foto F Marcel van der Vlugt)

Nederlandse Bachvereniging (foto F Marcel van der Vlugt)

150 psalmen-marathon

150 psalmen-marathon

Nederlands Kamerkoor

Nederlands Kamerkoor

4-daagse eigen vervoerreis naar

Utrecht, Nederland
31 augustus 2017 t/m 03 september 2017
150 Psalmen-marathon

• 150 psalmen in twee dagen: 150 componisten & 1000 jaar koormuziek
• Nederlands Kamerkoor viert 80-jarig jubileum
• Lezingen, debatten, workshops & tentoonstelling

 
Basisreissom: € 745,00

Donderdag 31 augustus reist u op eigen gelegenheid naar Utrecht. U verblijft in het Apollo Hotel Utrecht City Centre, gelegen op loopafstand van het station en naast TivoliVredenburg, de plek waar alle concerten tijdens deze reis plaats vinden. ’s Middags krijgen we een rondleiding door Utrecht. Utrecht was lange tijd het centrum van de kerkelijke macht in Nederland. Met steun van de keizer ontwikkelden de bisschoppen in de 11e eeuw grote bouwactiviteiten in de stad, waaronder het zogenaamde Kerkenkruis. Opdrachtgever voor dit Kerkenkruis zou de Duitse keizer Hendrik III geweest zijn die zijn overleden vader wilde eren. Hart van dit kerkenkruis was de Dom, toen nog een romaanse kerk. ’s Avonds geeft de Nederlandse Bachvereniging een concert in het kader van het Festival Oude Muziek. Op het programma staan vocale en instrumentale werken van de 17e-eeuwse componist Buxtehude.

Vrijdag 1 september is de eerste dag van de Psalmen-marathon, een heel bijzonder project van het Nederlands Kamerkoor ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. In twee dagen tijd kunt u alle 150 psalmen horen, op muziek gezet door 150 verschillende componisten vanaf de middeleeuwen tot aan nu (er staan ook enkele wereldpremières op het programma). Het Nederlands Kamerkoor voert deze 150 psalmen uit samen met The Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en het New Yorkse Trinity Wall Street Choir. Lezingen, debatten, workshops en een interactieve tentoonstelling vormen samen een parallelprogrammering die tot doel heeft de psalmen midden in de actualiteit te plaatsen.

Zaterdag 2 september vervolgen we de Psalmen-marathon. De psalmen zijn zonder twijfel de belangrijkste literaire bron voor koormuziek van de afgelopen 1000 jaar. Elke psalm kent talloze toonzettingen. Tegelijkertijd wijdden mensen zich eeuwen geleden al aan het in stilte en afzondering reciteren van alle psalmen, in de loop van een week, volgens een zogenaamd psalmrooster. Heden ten dage reciteren Christenen en Joden deze psalmen nog steeds. Maar ook de Koran verwijst naar de psalmen als een heilig schrift. Deze twee gegevens leidden tot het idee van 150 Psalms: een nieuw perspectief bieden op een eeuwenoud ritueel. Langs de lijnen van dit ritueel klinken alle 150 psalmen. Niet in een week, maar in een weekend. Niet van één componist, maar van 150 componisten.

Zondag 3 september kunt u op eigen gelegenheid concerten van het Festival Oude Muziek bijwonen. Naast het hoofdprogramma biedt het festival bovendien ook gratis fringeconcerten. Jonge professionals laten zien wat ze waard zijn op de mooiste locaties van de Utrechtse binnenstad.

Concert
 • donderdag 31 augustus 2017 Nederlandse Bachvereniging
 • TivoliVredenburg (Utrecht)
 • Op het programma staan vocale en instrumentale werken van Buxtehude. Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 39,00
Concert
 • vrijdag 01 september 2017 150 psalmen I (zes concerten)
 • TivoliVredenburg (Utrecht)
 • Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • zaterdag 02 september 2017 150 psalmen II (zes concerten)
 • TivoliVredenburg (Utrecht)
 • Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Apollo Hotel Utrecht City Centre

Het elegante Apollo Hotel Utrecht City Centre ligt aan het Vredenburgplein en biedt moderne, ruime kamers in het hart van Utrecht.
Aan de achterzijde van het hotel ligt het oude stadsgedeelte met haar bekende grachten, werfkelders, musea, talloze restaurants en natuurlijk de Domtoren.
Alle hotelkamers zijn voorzien van een ruime badkamer, een comfortabele zithoek en draadloos internet (niet gratis). Er zijn tevens airconditioning en koffie- en theefaciliteiten beschikbaar. De meeste kamers bieden prachtig uitzicht over de stad.

Kluisje Bureau Zithoek Haardroger WC Badkamer Bad of doucheTV Telefoon Koffie-/theevoorzieningen

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 31 augustus 2017 € 745,00
Eenpersoonstoeslag € 150,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Nederlandse Bachvereniging (31 augustus 2017) € 39,00
150 psalmen I (zes concerten) (01 september 2017) incl.
150 psalmen II (zes concerten) (02 september 2017) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• 3 overnachtingen in het 4-sterren Apollo Hotel Utrecht City Centre
• Vervoer ter plaatse (indien van toepassing)
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Passepartout 150 Psalms (12 concerten, lezingen & tentoonstelling)
• Excursieprogramma (incl. entrees)

Overige informatie:

• Exclusief toegangskaarten overige concerten, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.

Susan Dorrenboom

Er wordt tegenwoordig wel met een bezorgde blik in de ogen gesproken over kinderen met overvolle agenda's. Goed beschouwd was ik ook zo'n kind: fluitles, kamermuziek, orkest, hier en daar nog een extra repetitie, tweemaal per week dansles. En o ja, ik heb ook nog een tijdje in een kinderkoor gezongen.
Ik heb er niet onder geleden. En het zal u - met deze opsomming aan buitenschoolse activiteiten - niet verbazen dat ik na mijn schoolcarrière koos voor een muzikale vervolgstudie: muziekwetenschap in Utrecht.
Na veel omzwervingen in de advies- en bouwwereld kwam ik een aantal jaar geleden bij MUSICO Reizen terecht. Terug op het honk, zo voelde het aan. Op kantoor bereid ik reizen voor met alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, en houd ik de website actueel. Daarnaast leid ik af en toe een reis, een uitdagende combinatie. Het werken bij MUSICO Reizen heeft mij tot een muzikale alleseter gemaakt. Vroeger hield voor mij de klassieke muziek op bij de late Beethoven - met als uitzondering de muziek van Stravinsky. Tegenwoordig weet ik ook de romantici te waarderen, en vraag ik mij af waarom ik vroeger de symfonieën van Mahler zo moeilijk kon verteren. Zo blijft de muziek een ontdekkingsreis die ik graag met u deel.

Lees ook het interview met Susan Dorrenboom.