De koppelaarster (Gerard van Honthorst, 1625)

De koppelaarster (Gerard van Honthorst, 1625)

Utrecht

Utrecht

Edo de Waart

Combattimento

Combattimento

Utrecht, Nederland
25 januari 2019 t/m 28 januari 2019
Utrecht
Langs de 12 provinciën

• Muzikaal Utrecht: Edo de Waart dirigeert Brahms
• Cultureel Utrecht: De Utrechtse Caravaggisten
• Culinair Utrecht: van Bib Gourmand tot Michelinster

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 785,00

Vrijdag 25 januari reist u op eigen gelegenheid naar Utrecht, waar u uw intrek neemt in het nieuwe viersterrenhotel Inntel Utrecht Centre, gelegen naast het Centraal Station. In het Centraal Museum bezoeken we de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij. De tentoonstelling volgt de drie Utrechters op hun Rome-avontuur, maakt inzichtelijk wat het met hen deed, en toont hun mooiste werk.
We beginnen de reis op culinair gebied in Restaurant Le Jardin, waar eten bereid wordt volgens de ‘Groen-te-no-mie (de; v)’ (= De kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt).
’s Avonds dirigeert Edo de Waart in TivoliVredenburg het Radio Filharmonisch Orkest. Op het programma staan werken van Bosmans (Concertino voor piano en orkest), Mozart (Pianoconcert nr. 21, bekend van de film Elvira Madigan) en Brahms (Derde Symfonie). Clara Schumann schreef lyrisch over deze symfonie: ‘Het openingsdeel geeft een verrukkelijke dageraad weer. In het tweede deel hoor je een idylle, het gebed in een kleine kapel in het bos, het stromen van een beekje, het gescharrel van kevertjes…’ Een mogelijke verklaring voor deze muzikale idylle: Brahms was gewoon verliefd op Clara toen hij de symfonie componeerde.

Zaterdag 26 januari krijgen we in het Utrechtse Catharijneconvent een rondleiding door de tentoonstelling Relieken. U wordt meegenomen op reis langs een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilige Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Een van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.
Aan het eind van de middag dineren we in Rhenen in Het Oude Gemeentehuis, door de Michelin Gids onderscheiden met een Bib Gourmand: ‘De authentieke stijlelementen van dit voormalige gemeentehuis contrasteren mooi met de moderne inrichting en frisse kleuren. Niels Minkman en Janneke Eerbeek zijn hier nu aan het roer en voeren een heerlijk beleid: een moderne keuken op basis van superverse producten.’
In de Edesche Concertzaal spelen klarinettist Arno Pieters en zijn collega's van het Koninklijk Concertgebouworkest het klarinetkwintet van Mozart. Weinig blaasinstrumenten mengen zo mooi met de klank van strijkers als de klarinet. Mozart was een van de eersten die dat ontdekte. Geen wonder dat zijn Klarinetkwintet tot de mooiste klassieke muziek behoort. Voor de 'Hart & Ziel Lijst' stemden Radio 4-luisteraars massaal op Mozarts meesterwerk. Het programma combineert Mozarts meesterwerk met composities van Schumann, Puccini en Keuris.

Zondag 27 januari wordt het zondagochtendconcert in TivoliVredenburg verzorgd door het barokensemble Combattimento. Barok is veel meer dan Vivaldi, Bach en Händel. Wat te denken van de Vier Jaargetijden van Francesco Durante of de celloconcerten van Evaristo Felice dall’Abaco? Onbekende maar verrukkelijke barokmuziek. Het is de specialiteit van Combattimento. Die naam betekent ‘strijd’ en doet recht aan de vurige speelstijl van het ensemble.
’s Middags kunt u in Kasteel Amerongen een recital bijwonen van het Nederlandse klavecinistenduo Belder en Henstra. Zij stelden een programma samen rondom de Franse componist Gaspard Le Roux. Was Le Roux het pseudoniem waarachter zich een componerende edelman verschool? Misschien Lodewijk XIV zelf, zoals sommigen beweren? We weten helemaal niets over deze mysterieuze componist, terwijl zijn poëtische klavecimbelmuziek volstrekt uniek van toon is.
We dineren in Restaurant Blok’s. Dit met een Michelinster onderscheiden restaurant in Amersfoort wordt omschreven met: ‘Bij het moderne en stijlvolle Blok's vindt u creatieve gerechten. Kwaliteitsproducten staan centraal en worden in heerlijke, zwierige combinaties tot een hoogtepunt gebracht.’

Maandag 28 januari bezoeken we ’s ochtends het Universiteitsmuseum Utrecht. Het museum beheert de historische collecties van de Universiteit Utrecht. De oude aangrenzende Hortus maakt ook deel uit van het museum.
Na het museumbezoek lunchen we in Restaurant Wilhelminapark. In de Michelin Gids omschreven met ‘Het rietgedekte restaurant in het Wilhelminapark is al sinds 1898 een vaste waarde, maar gaat wel volledig met zijn tijd mee. De seizoenen bepalen welke producten worden gebruikt, de chef verwerkt ze in boeiende bereidingen." Na de lunch reist u op eigen gelegenheid weer naar huis.

Concert
 • vrijdag 25 januari 2019 Radio Filharmonisch Orkest/Edo de Waart
 • TivoliVredenburg (Utrecht)
 • - Bosmans: Concertino voor piano en orkest
  - Mozart: Pianoconcert nr. 21, Elvira Madigan
  - Brahms: Derde Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Edo de Waart
  • pianist Ronald Brautigam
 • Prijs: € 39,00
Concert
 • zaterdag 26 januari 2019 Solisten Koninklijk Concertgebouworkest
 • Edesche Concertzaal (Ede)
 • - Schumann: Fantasiestücke, op. 73
  - Keuris: Klarinetkwintet
  - Puccini: Crisantemi
  - Mozart: Klarinetkwintet in A, KV 581

 • Prijs: € 44,00
Concert
 • zondag 27 januari 2019 Combattimento
 • TivoliVredenburg (Utrecht)
 • - A. Scarlatti: Sonata a Quattro
  - Brescianello: Trio voor hobo, viool en continuo
  - Vivaldi: Concert voor viool en strijkers RV 220
  - Albicastro: Hoboconcert
  - Felice Dall’Abaco: Celloconcert
  - Vivaldi: Hoboconcert RV 454
  - D. Scarlatti: Prelude en Sonate Kattenfuga
  - Durante: Concerto Le Quattro Stagioni dell’Anno

 • Prijs: € 29,00
Concert
 • zondag 27 januari 2019 Pieter-Jan Belder & Siebe Henstra
 • Kasteel Amerongen (Amerongen)
 • De mysterieuze Gaspard Le Roux:
  Suite in d
  Suite in A
  Suite in g
  Suite in A

 • Prijs: € 26,00
Inntel Utrecht Centre

Inntel Utrecht CentreDe creatieve, dynamische stad ademt in haar middeleeuwse setting met unieke gewelven en slingerende grachten in deze tijd nog steeds rust en geborgenheid. Het 11 verdiepingen tellende hotel is verbonden met het Centraal Station. Door haar ligging op een inspirerend knooppunt een unieke locatie om te ontmoeten, overnachten, vergaderen én ontspannen. Het interieur is ontworpen op basis van de vele verbindingen die het hotel kenmerkt. De monumenten, oude gewelven, de iconen van de stad en het lijnenspel naar de wegen, paden en kanalen vloeien terug in het unieke design. In een trendy urban hub-sfeer (urban hub: in goed Nederlands een knooppunt waar wonen, werken, ontmoeten, ontspannen en reizen samenkomen), op de best bereikbare locatie, the place to be om al fietsend, lopend en varend deze stad te verkennen.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 25 januari 2019 € 785,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Radio Filharmonisch Orkest/Edo de Waart (25 januari 2019) € 39,00
Solisten Koninklijk Concertgebouworkest (26 januari 2019) € 44,00
Combattimento (27 januari 2019) € 29,00
Pieter-Jan Belder & Siebe Henstra (27 januari 2019) € 26,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Inntel Utrecht Centre
• 4 diners of lunches in uitstekende restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar Utrecht, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• Bij het samenstellen van deze reis zijn we er vanuit gegaan dat veel deelnemers aan deze reis een Museumjaarkaart/Rembrandtkaart hebben. Wilt u zo vriendelijk zijn deze kaart tijdens de reis bij u te hebben, voor het bezoek aan de musea tijdens deze reis. Mocht u niet in het bezit van een museumkaart zijn, dan zal MUSICO Reizen uiteraard het toegangskaartje voor haar rekening nemen.

Remco Roovers en Taco Stronks

Tijdens deze reis zullen de eigenaren van MUSICO Reizen de reisleiding verzorgen.
Meer informatie over hen vindt u hier:
Remco Roovers
Taco Stronks