Ciutat de les Arts i les Ciències, Valencia

Ciutat de les Arts i les Ciències, Valencia

Rudolf Buchbinder (foto Rita Newman)

Rudolf Buchbinder (foto Rita Newman)

Museo de Bellas Artes, Valencia

Museo de Bellas Artes, Valencia

Zelfportret (José Benlliure y Gil, 1917)

Zelfportret (José Benlliure y Gil, 1917)

Palau de les arts, Valencia

Palau de les arts, Valencia

Valencia, Spanje
22 maart 2023 t/m 26 maart 2023
Valencia
Kunst in Spanje

• Met kunsthistoricus Léon Daemen door Valencia
• Rudolf Buchbinder in Palau de la Música
Symphonie fantastique in Palau de les Arts

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.355,00

Woensdag 22 maart vliegen we ’s middags rechtstreeks naar Valencia. Na het diner maken we een korte wandeling door het historische centrum van de stad. Onder leiding van kunsthistoricus Léon Damen maakt u uitgebreid kennis met het culturele leven van Valencia. Naast een bezoek aan het Palau de la Música en Palau de les Arts Reina Sofía omvat deze reis een afwisselend excursieprogramma met diverse stadswandelingen en museumbezoeken. Valencia heeft een aantal bijzondere bouwwerken waarmee het zich onderscheidt van andere steden. 

Donderdag 23 maart staat oud tegenover nieuw. ’s Ochtends krijgen we een rondleiding door de Ciutat de les Arts i les Ciències, oftewel de Stad van de Kunsten en de Wetenschap, ontworpen door de architect Calatrava. Het gebied bestaat uit zes verschillende gebouwen. Dit futuristische gebouwencomplex dankt zijn bekendheid aan de bijzondere architectuur. Bezoekers kunnen hier onder andere wandelen door de stadstuinen, het operagebouw bezoeken en kleine wetenschappelijke experimenten uitvoeren in het Wetenschapsmuseum. ’s Middags krijgen we een rondleiding door de kathedraal van Valencia. De stijl van de kathedraal is overwegend gotisch en het gebouw vormde voorheen een oude Romeinse tempel en later een moskee, hoewel er ook veel elementen zijn terug te vinden uit andere tijdsperiodes, van de romaanse stijl tot aan de barok.
In het Palau de la Música is vanavond pianist Rudolf Buchbinder te gast bij het Orquestra de València onder leiding van Gergely Madaras. Op het programma staan werken van Gershwin, Xenakis en Franck. 

Vrijdag 24 maart bezoeken we het Museo de Bellas Artes, een van de belangrijkste musea van Spanje. De permanente collectie van het museum bestaat onder andere uit werk van vele belangrijke Valenciaanse schilders, zoals Francisco Ribalta en José de Ribera. Daarnaast zijn er ook werken te bewonderen van bijvoorbeeld Diego Velázquez, Antoon van Dyck, en Francisco de Goya y Lucientes. In het Palau de les Arts voeren het Cor de la Generalitat Valenciana en het Orquestra de la Comunitat Valenciana werken uit van Berlioz, Debussy en Palau.

Zaterdag 25 maart vervolgen we de kennismaking met het historische centrum. In Barrio del Carmen ('El Carmen'), de oudste volkswijk van Valencia, brengen we een bezoek aan het Casa-Museo Benlliure, een museum gewijd aan de schilder José Benlliure Gil.

Zondag 26 maart brengen we een bezoek aan Palacio del Marqués de Dos Aguas. Het paleis van de markies van Dos Aguas is een rococo-adelpaleis, van historisch belang in de stad. Het is gelegen op een van de meest centrale locaties in de stad Valencia. Het is een statig herenhuis dat eigendom was van de Markiezen van Dos Aguas en momenteel eigendom is van de Spaanse staat. Aan het eind van de middag vliegen we terug naar Nederland.

Concert
 • donderdag 23 maart 2023 Orquestra de València
 • Palau de la Musica (Valencia)
 • - Xenakis: Voile, voor 20 strijkers
  - Gershwin: Pianoconcert in F
  - Franck: Symfonie in d

 • Uitvoerenden:
  • pianist Rudolf Buchbinder
  • dirigent Gergely Madaras
  • orkest Orquestra de València
 • Prijs: € 28,00
Concert
 • vrijdag 24 maart 2023 Symphonie fantastique
 • Palau de les Arts (Valencia)
 • - Palau Boix: Homenaje a Debussy
  - Debussy: Nocturnes
  - Berlioz: Symphonie fantastique

 • Hector Berlioz Symphonie fantastique (symfonie)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Antonello Manacorda
  • orkest Orquestra de la Comunitat Valenciana
 • Prijs: € 49,00
Melia Plaza Valencia

Melia Plaza Valencia, ValenciaHet viersterren Melia Plaza Valencia is gevestigd in een klassiek gebouw met uitzicht op het belangrijkste plein van Valencia. Het hotel biedt gratis WiFi en beschikt over een fitnessruimte, een sauna en een zonneterras met een bubbelbad op het dak.

De kamers met airconditioning zijn voorzien van houten vloeren, een minibar, een kluisje en een flatscreentelevisie. De eigen badkamer is uitgerust met een haardroger en toiletartikelen.

Het restaurant van het hotel serveert mediterrane gerechten en is gespecialiseerd in rijstgerechten. Het restaurant beschikt over een zomerterras en biedt een gevarieerde wijnkaart. Roomservice is 24 uur per dag beschikbaar en er zijn glutenvrije maaltijden beschikbaar.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 22 maart 2023 € 1.355,00
Eenpersoonstoeslag € 140,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Orquestra de València (23 maart 2023) € 28,00
Symphonie fantastique (24 maart 2023) € 49,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen  
• Transfers en vervoer ter plaatse  
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Valencia  
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn 
• Excursieprogramma (incl. entrees) 
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding door Léon Daemen 

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol  
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds  
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Woensdag 22 maart, 13:45 uur - 16:10 uur (Amsterdam - Valencia), vluchtnummer: KL1503
Zondag 26 maart, 17:15 uur - 19:55 uur (Valencia - Amsterdam), vluchtnummer: KL1504

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Léon Daemen

Soms worden beslissingen in je leven door omstandigheden bepaald. De ‘schone kunst’ werd mij namelijk niet met de paplepel ingegeven en toch was ik er al snel fulltime mee bezig.
Toen ik begin jaren ’80 afstudeerde als onderwijzer, bleek er in die sector geen werk meer te vinden. Daarom besloot ik na enkele jaren verder te studeren aan de docentenopleiding van de kunstacademie te Maastricht. De fantastische docente kunstgeschiedenis die ik daar had deed mij na twee jaar besluiten over te stappen naar een studie kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Utrecht.
Sinds mijn afstuderen in 1992 ben ik in de regio Utrecht werkzaam in mijn eigen onderneming, Bureau Leonart. Hierin verzorg ik lezingcycli over allerlei onderwerpen en periodes uit de kunstgeschiedenis, alsmede lezingen over tentoonstellingen die in ons land zijn te zien. Een ander onderdeel van mijn werk is het rondleiden in musea. Tussen 2007 en 2010 heb ik ook als gids op Paleis Soestdijk gewerkt. Eens in de twee jaar organiseer ik een meerdaagse reis voor mijn cursisten, waarin ik zelf de musea- en stadsrondleidingen verzorg. Zo bezochten wij de afgelopen jaren onder andere Berlijn, Wenen, München en Madrid.
Op 22-jarige leeftijd kwam ik als jongste lid bij het plaatselijke operakoor en was meteen verknocht aan al die prachtige muziek. De liefde voor de muziek is gebleven en ik kan zelfs eerder geraakt worden door een mooie aria dan door een mooi schilderij. Ik hoop u een keer te mogen ontmoeten op een van de reizen van MUSICO en tijdens de rondleidingen mijn kennis met u te kunnen delen.

Lees ook het interview met Léon Daemen.