Goethe en Schiller in Weimar

Goethe en Schiller in Weimar

Schloss Friedenstein, Gotha

Schloss Friedenstein, Gotha

Giuseppe Verdi dirigeert in Parijs, ca 1880

Giuseppe Verdi dirigeert in Parijs, ca 1880

Domstufen, Erfurt

Domstufen, Erfurt

Weimar, Duitsland
24 december 2019 t/m 28 december 2019
Weimar
Kerst in Thüringen

• Saksen: cultuur in optima forma
• Weimar: van Bach en Goethe tot Bauhaus
Hoffmanns Erzählungen in Weimar: opmaat voor het Offenbach-jaar

 
Basisreissom: € 1.085,00

Dinsdag 24 december rijden we vanuit Nederland naar Weimar. We verblijven er in het comfortabele en stijlvolle viersterrenhotel Dorint.

Woensdag 25 december verkennen we Weimar. Niet alleen Goethe was verrukt over de bijzondere charme van Weimar. Ook Friedrich Schiller, Johann Sebastian Bach, leden van de Weimarer Schilderschool en vele andere beroemdheden waren onder de indruk van Weimar. In Jena dirigeert Anna Rakitina de Jenaer Philharmonie tijdens het Weihnachtskonzert werken van Mozart (Klarinetconcert), Nicolai (Weihnachts-Ouvertüre über den Choral ‘Vom Himmel hoch’) en Tsjaikovski (Notenkraker-Suite).

Donderdag 26 december is het de beurt aan Erfurt. Erfurt werd in 742 door Bonifatius gesticht en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een machtige handels- en universiteitsstad. Van de toenmalige rijkdom getuigen heden nog talrijke, zorgvuldig gerestaureerde renaissance- en vakwerkhuizen en natuurlijk de beroemde Krämerbrücke.
De Oper Weimar voert Offenbachs enige opera, Hoffmanns Erzählungen, uit. Een zeer populair gedeelte uit de opera is ‘Belle nuit, ô nuit d’amour’, het sensuele duet dat de dames Nicklausse en Giulietta in een Venetiaanse gondel zingen. Het personage Hoffmann vertelt op een fantastische, tragikomische manier over zijn liefdesaffaires met drie verschillende vrouwen: Olympia, Giulietta en Antonia. In elk verhaal duikt zijn rivaal Lindorf op, een soort duivelsfiguur, die hem het leven zuur maakt. Tenslotte blijft Hoffmann alleen achter.

Vrijdag 27 december bezoeken we Gotha. In oude reisbeschrijvingen noteerde men deze oude residentiestad als een van de mooiste en rijkste steden van Thüringen. We krijgen een rondleiding in het slotmuseum dat zijn kunstschatten in de historische zalen van Slot Friedenstein tentoonstelt. Bijzonder is ook het Ekhof-Theater, dat met zijn originele houten toneeltechniek een kleinood is onder de slottheaters uit de Barok. In Gera kunt u een opvoering bijwonen van Verdi’s Un ballo in maschera. De opera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III ou Le bal masqué van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. Op last van de censuur moest Verdi, tot zijn grote ergernis, de personages en de plaats van handelingen veranderen. Ondanks talrijke aanpassingen is deze opera door de eeuwen heen een meeslepend en duister drama gebleken. Het is een intrigerend verhaal over ongeoorloofde liefde, voorspellingen, verraad, samenzweringen en een koningsmoord.

Zaterdag 28 december rijden we na het ontbijt terug naar Nederland.

Concert
 • woensdag 25 december 2019 Weihnachtskonzert Jenaer Philharmonie
 • Volkshaus Jena (Jena)
 • - Mozart: Klarinetconcert
  - Nicolai: Weihnachts-Ouvertüre op het koraal 'Vom Himmel hoch'
  - Tsjaikovski: Suite De notenkraker, op 71a

 • Prijs: € 29,00
Opera
 • donderdag 26 december 2019 Hoffmanns Erzählungen
 • Deutsches Nationaltheater (Weimar)
 • Jacques Offenbach Les contes d'Hoffmann (opera)
 • Prijs: € 74,00
Opera
 • vrijdag 27 december 2019 Un ballo in maschera
 • Theater Gera (Gera)
 • Giuseppe Verdi Un ballo in maschera (opera)
 • Prijs: € 29,00
Dorint am Goethepark

Dorint HotelHet Dorint Hotel Am Goethepark Weimar heeft een geweldige ambiance door de unieke combinatie van twee klassieke gebouwen en een zeer bijzonder modern gebouw.

Het hotel ligt bij het park, niet ver van het Goethehaus. In minder dan 3 minuten lopen bent u al in het centrum van Weimar.

De filosofie van ons hotel is gebaseerd op een combinatie van klassieke en moderne esprit, openheid voor nieuwe ideeën en het bieden van exclusiviteit en stijl.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2019 € 1.085,00
Eenpersoonstoeslag € 148,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Weihnachtskonzert Jenaer Philharmonie (25 december 2019) € 29,00
Hoffmanns Erzählungen (26 december 2019) € 74,00
Un ballo in maschera (27 december 2019) € 29,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Weimar v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Dorint Hotel in Weimar
• 4 diners of lunches in het restaurant van het hotel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.