Kunsthistorisches Museum, Wenen

Kunsthistorisches Museum, Wenen

Beethovenfries, Wenen

Beethovenfries, Wenen

Stephansdom, Wenen

Stephansdom, Wenen

Belvedere, Wenen

Wenen, Oostenrijk
24 december 2019 t/m 29 december 2019
Wenen
Kerst in hoofdstad van muziek en cultuur

• Rondleidingen door kunsthistoricus Léon Daemen in o.a. Belvedere, Kunsthistorisches Museum & Albertina
• Bezoek aan Beethovenfries van Klimt

 
Basisreissom: € 1.375,00

Dinsdag 24 december vliegen we naar Wenen waar we onze intrek nemen in het viersteren Hotel am Konzerthaus.

Woensdag 25 december verkennen we Wenen. Het is de stad van vele componisten: Mozart, Beethoven, Mahler - om maar enkelen te noemen - schreven hier hun beroemdste werken. En ook in kunsthistorisch opzicht is het een rijke stad. De Habsburgers waren eeuwenlang aan de macht en hebben vele paleizen vol kunstschatten achtergelaten. De Staatsoper biedt ’s avonds de opera La bohème van Puccini.

Donderdag 26 december gaan we naar het belangrijkste museum van Wenen, het Kunsthistorische Museum. Dit museum staat wat betreft zijn collectie op één lijn met musea als het Louvre, Prado, Rijksmuseum en de National Gallery in Londen, oftewel: wereldformaat! In de Staatsoper staat deze avond het ballet Le corsaire op het programma. Dit ballet van Adolphe Adam uit 1856 is gebaseerd op een gedicht van Lord Byron. Piraat Conrad is uiterst gecharmeerd van de Griekse slavin Medora maar wint haar niet zonder slag of stoot.

Vrijdag 27 december bezoeken we het Belvedere, een ‘must’ voor iedereen die Wenen bezoekt. Dit voormalige zomerpaleis van vorst Eugenius bestaat uit twee delen: het Obere Belvedere, hoog op de heuvel gelegen, en het Untere Belvedere. We bezoeken het Belvedere echter niet alleen om zijn mooie architectuur. Hoofddoel is de fraaie schilderijencollectie van de Oostenrijkse Galerie. Het Obere Belvedere herbergt namelijk een van de mooiste collecties van de jugendstil met werken van Klimt, Schiele en Kokoschka. Daarnaast bevinden zich hier schilderijen van Van Gogh, Monet, Renoir, Munch en Kirchner en een zeer uitgebreide collectie uit de Biedermeiertijd. ’s Avonds kunt u in de Staatsoper een opvoering bijwonen van Humperdincks opera Hänsel & Gretel. Richard Strauss was bijzonder gecharmeerd van de opera: ‘Ik bewonder de overvloed van melodieën, de finesse, de polyfone rijkdom van de orkestratie’.

Zaterdag 28 december bezoeken we het Albertina. Naast een fantastische grafische collectie en de prachtige stijlkamers herbergt dit museum een geweldige collectie moderne kunst, waaronder werken van onder anderen Monet, Modigliani, Munch, Chagall, Picasso, Kiefer en Richter. In de Karlskirche voert het barokensemble Orchester 1756 (genoemd naar het geboortejaar van Mozart) deze avond het Requiem van Mozart uit.

Zondag 29 december sluiten we deze reis af met een bezoek aan de Secession met Klimts beroemde Beethovenfries. 's Middags vliegen we terug naar Nederland.

Opera
 • woensdag 25 december 2019 La bohème
 • Staatsoper Wien (Wenen)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 209,00
Ballet
 • donderdag 26 december 2019 Le corsaire
 • Staatsoper Wien (Wenen)
 • Prijs: € 178,00
Opera
 • vrijdag 27 december 2019 Hänsel & Gretel
 • Staatsoper Wien (Wenen)
 • Engelbert Humperdinck Hänsel und Gretel (opera)
 • Prijs: € 195,00
Concert
 • zaterdag 28 december 2019 Requiem
 • Karlskirche (Wenen)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Requiem (mis)
 • Prijs: € 39,00
Hotel Am Konzerthaus

Hotel am Konzerthaus, WenenHet stijlvolle viersterren Hotel am Konzerthaus is ingericht in art-nouveaustijl, en bevindt zich in de ambassadewijk van Wenen. De Ringstrasse ligt op slechts een steenworp afstand.

De ruime kamers beschikken over airconditioning, satelliet-tv, een minibar met gratis mineraalwater, een badkamer met toiletartikelen van L'Occitane en gratis koffie- en theefaciliteiten.

U kunt genieten van Oostenrijkse en Italiaanse gerechten in OSKARS Bar, Lounge & Restaurant. Op zondag is het ontbijtbuffet tot 12:00 uur beschikbaar. De bar biedt originele details uit een wagon van de beroemde Oriënt-Express, en heeft een bijzondere nostalgische charme.

Hotel am Konzerthaus - MGallery Collection biedt een gratis internet-pc, 24-uursroomservice, een conciërge en portier, en een parkeergarage. De metrostations Karlsplatz en Stadtpark liggen op slechts 5 minuten lopen afstand. Vele art-nouveau-attracties, zoals het paleis Belvedere met werken van Gustav Klimt, het door Otto Wagner ontworpen Stadtpark, en het Secessionsgebäude, liggen op korte loopafstand van het Konzerthaus Hotel. Ook de Staatsoper ligt op loopafstand van het hotel.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2019 € 1.375,00
Eenpersoonstoeslag € 150,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La bohème (25 december 2019) € 209,00
Le corsaire (26 december 2019) € 178,00
Hänsel & Gretel (27 december 2019) € 195,00
Requiem (28 december 2019) € 39,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in 4-sterren Hotel am Konzerthaus in Wenen
• 5 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Dinsdag 24 december, 14:25 uur - 16:10 uur (Amsterdam - Wenen), vluchtnummer: KL1847
Zondag 29 december, 16:55 uur - 18:50 uur (Wenen - Amsterdam), vluchtnummer: KL1848

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Léon Daemen

Soms worden beslissingen in je leven door omstandigheden bepaald. De ‘schone kunst’ werd mij namelijk niet met de paplepel ingegeven en toch was ik er al snel fulltime mee bezig.
Toen ik begin jaren ’80 afstudeerde als onderwijzer, bleek er in die sector geen werk meer te vinden. Daarom besloot ik na enkele jaren verder te studeren aan de docentenopleiding van de kunstacademie te Maastricht. De fantastische docente kunstgeschiedenis die ik daar had deed mij na twee jaar besluiten over te stappen naar een studie kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Utrecht.
Sinds mijn afstuderen in 1992 ben ik in de regio Utrecht werkzaam in mijn eigen onderneming, Bureau Leonart. Hierin verzorg ik lezingcycli over allerlei onderwerpen en periodes uit de kunstgeschiedenis, alsmede lezingen over tentoonstellingen die in ons land zijn te zien. Een ander onderdeel van mijn werk is het rondleiden in musea. Tussen 2007 en 2010 heb ik ook als gids op Paleis Soestdijk gewerkt. Eens in de twee jaar organiseer ik een meerdaagse reis voor mijn cursisten, waarin ik zelf de musea- en stadsrondleidingen verzorg. Zo bezochten wij de afgelopen jaren onder andere Berlijn, Wenen, München en Madrid.
Op 22-jarige leeftijd kwam ik als jongste lid bij het plaatselijke operakoor en was meteen verknocht aan al die prachtige muziek. De liefde voor de muziek is gebleven en ik kan zelfs eerder geraakt worden door een mooie aria dan door een mooi schilderij. Ik hoop u een keer te mogen ontmoeten op een van de reizen van MUSICO en tijdens de rondleidingen mijn kennis met u te kunnen delen.