Stephansdom, Wenen

Stephansdom, Wenen

Beethovenfries, Wenen

Beethovenfries, Wenen

Schloss Schönbrunn, Wenen

Schloss Schönbrunn, Wenen

Grosser Salon der Kaiserin in de Hofburg, Wenen

Grosser Salon der Kaiserin in de Hofburg, Wenen

Secession, Wenen

Secession, Wenen

Johann Strauss Monument, Wenen

Johann Strauss Monument, Wenen

Wenen, Oostenrijk
02 april 2024 t/m 06 april 2024
Wenen
Operette in muzikaal, keizerlijk en nostalgisch Wenen

• Twee beroemde operettes in de Volksoper
• Mozartconcert in Musikverein
• Excursies door muzikaal, keizerlijk en nostalgisch Wenen
• Dagtocht Wienerwald met lunch bij een 'Heuriger'
• Bezoek aan Schloss Schönbrunn
• Bezoek aan Hofreitschule en de keizerlijke appartementen in de Hofburg
Kijk hier naar de video van Wouter Schmidt over muzikaal, keizerlijk en nostalgisch Wenen

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.895,00

Dinsdag 2 april vliegen we aan het eind van de ochtend samen met reisleider Wouter Schmidt rechtstreeks met een KLM-vlucht van Amsterdam naar Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad is het centrum van kunst en cultuur op de grens van Oost- en West-Europa en heeft vele beroemde kunstenaars voortgebracht. Zo woonden en werkten onder meer de componisten Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, de familie Strauss, Bruckner, Mahler en Schönberg in Wenen. Op weg van het vliegveld naar uw hotel maken we per touringcar een kleine verkenningstour over de beroemde Ringstrasse, waaraan zich tientallen belangrijke gebouwen bevinden, zoals de Staatsoper, de Hofburg en het Rathaus.
In Wenen nemen wij onze intrek in het viersterren Johann Strauss Hotel, dat zich in een art nouveau-gebouw bevindt op nog geen 500 meter lopen van de Karlskirche.
Voorafgaande aan het gezamenlijke diner in een sfeervol restaurant verzorgt uw reisleider een muziektoelichting op het concert in de Musikverein en de operette Die lustige Witwe van Franz Léhar.

Woensdag 3 april maken we ’s ochtends onder leiding van de reisleiding een ‘componistenwandeling’, die u via het prachtige Stadtpark met de vele componistenbeelden – waaronder het beroemde Johann Strauss Monument - langs verschillende mooie binnenplaatsen, straatjes en kerken naar de Stephansdom voert. Onderweg genieten we van een heerlijke 'Kaffee und Kuchen' bij een authentiek Weens koffiehuis. Hierna brengen wij samen met onze Oostenrijks gids een bezoek aan de keizerlijke appartementen uit de tijd van keizerin Sisi in de Hofburg en wonen we een training bij van de Lippizaner paarden in de Hofreitschule. De verdere middag is ter vrije besteding. 's Avonds kunt u na het gezamenlijke diner het Mozartconcert in de wereldberoemde Musikverein bijwonen. Samen met het Concertgebouw Amsterdam en de Boston Symphony Hall wordt de Gouden Zaal – in 1870 in opdracht van keizer Franz Joseph gebouwd - gezien als de concertzaal met de beste akoestiek ter wereld. Jaarlijks vindt vanuit deze zaal ook het beroemde Neujahrskonzert plaats.

Donderdag 4 april maken wij na het ontbijt samen met onze Oostenrijkse gids een wandeling die grotendeels in het teken staat van de Wiener Secession. Deze groep kunstenaars was actief in het Wenen van 1897 tot 1914; zij streefden naar een nieuwe vormentaal, een geometrische vorm van Art Nouveau. Bekende leden waren onder meer Gustav Klimt, Otto Wagner en Egon Schiele. Zo bevinden zich op de Karlsplatz de gelijknamige paviljoenen van Otto Wagner en aan de Naschmarkt het Majolikahaus. Ook brengen we een bezoek aan  het gebouw van de Wiener Secession, dat in 1898 werd ontworpen door de architect Joseph Maria Olbrich. Het was de plek waar de kunstenaars van de Secession-stroming bij elkaar kwamen. Op de buitenkant van het gebouw is het motto van de Wiener Secessionisten aangebracht: 'Der Zeit ihre Kunst / der Kunst ihre Freiheit', een spreuk van de Oostenrijkse kunstcriticus Ludwig Hevesi. Binnen schilderde Gustav Klimt in 1902 het beroemde Beethovenfries.
Na een gezamenlijke lunch is de verdere middag ter vrije besteding. Vanavond kunt u in de Wiener Volksoper een opvoering van Franz Lehárs operetteDie lustige Witwe bijwonen. De operette beleefde in 1905 onder leiding van Robert Stolz een succesvolle première in Wenen, waarna al spoedig ensceneringen in de operahuizen in Londen en New York volgden. Tot de vele geliefde nummers behoren onder meer: ‘Ich bin eine anständige Frau’, ‘Lippen schweigen’ en het ‘Viljalied’.

Vrijdag 5 april maken wij met onze gids per touringcar een excursie door het Wienerwald. De mooie beboste heuvels ten westen van Wenen vormden voor menig componist, zoals Beethoven en Schubert, een grote inspiratiebron. In het grote loofgebied bevinden zich tal van abdijen, dorpen, parken, beekjes en wijngaarden. Onderweg zullen wij enkele keren uitstappen, waaronder in Mayerling, dat wereldberoemd werd door een tragische gebeurtenis: de zelfmoord van Rudolf, de enige zoon van keizer Frans Josef en keizerin Elisabeth (Sisi). Ook bezoek aan een Heuriger - de Oostenrijkse variant op een wijnbar, vaak gelegen in schilderachtige wijngaarden - en Baden bei Wien op het programma.
Aan het einde van de middag  geeft reisleider Wouter in het hotel een muziektoelichting op het kamermuziekconcert dat leden van de Wiener Philharmoniker zondag zullen geven, en op de operette Die Fledermaus van Johann Strauss jr. die vanavond op het programma staat. Na de machtige ouverture, waarin de componist ons op meesterlijke wijze ons alvast een muzikale ‘vooruitblik' gunt op wat komen gaat, rijgt zich de ene heerlijke melodie aan de andere.

Zaterdag 6 april spelen aan het einde van de ochtend leden van de Wiener Philharmoniker in de Gustav Mahler Foyer van de Wiener Staatsoper strijktrio's van Beethoven en Mozarts alom geroemde meesterwerk in dit genre, het zesdelige Divertimento in Es. Voordat we met onze gids een bezoek brengen aan Schloss Schönbrun vindt er nog een gezamenlijke afscheidslunch plaats. In het schitterende paleis met zijn 1441 kamers bezoeken we enkele van de vertrekken, waar de beroemde keizerin Sisi en haar man keizer Franz Joseph woonden. Ook de prachtige tuinen zijn een bezoek meer dan waard, het is dan ook niet verwonderlijk dat het complex op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Na dit bezoek vliegen we terug naar Nederland.

Concert
 • woensdag 03 april 2024 Wiener Mozart Orchester
 • Musikverein Wien (Wenen)
 • Op het programma staan werken van Mozart. Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 129,00
Operette
 • donderdag 04 april 2024 Die lustige Witwe
 • Volksoper Wien (Wenen)
 • Franz Lehár Die lustige Witwe (opera)
 • Prijs: € 99,00
Operette
 • vrijdag 05 april 2024 Die Fledermaus
 • Volksoper Wien (Wenen)
 • Johann Strauss jr. Die Fledermaus (opera)
 • Prijs: € 99,00
Concert
 • zaterdag 06 april 2024 Kammermusik der Wiener Philharmoniker
 • Staatsoper Wien (Wenen)
 • • Ludwig van Beethoven: Strijktrio in D, op 9/2
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento KV 563

 • Prijs: € 39,00
Hotel Johann Strauss

Johann Strauss Hotel, Wenen Het viersterren Hotel Johann Strauss ligt in het in het vierder district van Wenen, op 500 meter van de Karlskirche. Het hotel biedt kamers met airconditioning en gratis WiFi en is gevestigd in een art nouveau-gebouw. De kamers hebben geluiddichte ramen, een tv met satelliet- en pay-zenders, een kluisje en een minibar. Elke ochtend kunt u in het Johann Strauss Hotel genieten van een ontbijtbuffet.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 02 april 2024 € 1.895,00
Eenpersoonstoeslag € 250,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Wiener Mozart Orchester (03 april 2024) € 129,00
Die lustige Witwe (04 april 2024) € 99,00
Die Fledermaus (05 april 2024) € 99,00
Kammermusik der Wiener Philharmoniker (06 april 2024) € 39,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie, transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Johann Strauss in Wenen
• 5 diners of lunches in goede restaurants, incl een glas wijn/bier/softdrink en water
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• OV-kaart Wenen (72 uur)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• Tijdens deze reis zullen wij relatief veel wandelen en daarbij ook gebruik maken van de tram en/of metro. Uiteraard is de transfer van en naar het vliegveld per touringcar, evenals naar de operettevoorstellingen in de Volksoper, de excursie door het Wienerwald en het bezoek aan Schloss Schönbrunn.
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Dinsdag 2 april, 11:45 uur - 13:30 uur (Amsterdam - Wenen), vluchtnummer: KL1903
Zaterdag 6 april, 19:55 uur - 21:45 uur (Wenen - Amsterdam), vluchtnummer: KL1906

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!