Beethovenfries, Wenen

Beethovenfries, Wenen

Kunsthistorisches Museum, Wenen

Kunsthistorisches Museum, Wenen

Belvedere, Wenen

Belvedere, Wenen

Wenen, Oostenrijk
24 december 2022 t/m 28 december 2022
Wenen kerst
Sfeervolle kerstdagen in hoofdstad van Oostenrijk

• Operavoorstellingen in Staatsoper, Volksoper en Theater an der Wien
• ‘Kerstopera’s’ van Puccini en Menotti
• Rondleidingen door kunsthistoricus Léon Daemen in Belvedère, Kunsthistorische Museum & Albertina

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.325,00

Zaterdag 24 december vliegen we overdag naar Wenen. Hier kunt u onder leiding van kunsthistoricus Léon Daemen de belangrijkste kunsthistorische musea van de cultuurmetropool ontdekken.

Zondag 25 december verkennen we onder leiding van een gids Wenen. Het is de stad van vele componisten: Mozart, Beethoven, Mahler - om maar enkelen te noemen - schreven hier hun beroemdste werken. En ook in kunsthistorisch opzicht is het een rijke stad. De Habsburgers waren eeuwenlang aan de macht en hebben vele paleizen vol kunstschatten achtergelaten.
In de Staatsoper Wien staat vandaag de opera La fille du régiment van Donizetti op het programma. Na de slag om het kasteel van markiezin van Berkenfeld vinden de soldaten een kind op het slagveld. Ze voeden het meisje, Marie genaamd, op als kind van het regiment.
Tijdens een levensgevaarlijke tocht door de Alpen wordt Marie gered door Tonio. Beiden kunnen deze korte ontmoeting niet vergeten. Met onder anderen sopraan Pretty Yende en tenor Juan Diego Flórez.

Maandag 26 december gaan we naar het belangrijkste museum van Wenen, het Kunsthistorische Museum. Dit museum staat wat betreft zijn collectie op één lijn met musea als het Louvre, Prado, Rijksmuseum en de National Gallery in Londen, oftewel: wereldformaat! In de Volksoper kunt u vandaag La bohème van Puccini zien. Deze opera blijft een onovertroffen evocatie van het Parijse Quartier Latin en kunstenaarsidealen in botsing met de harde werkelijkheid. De merkwaardige mengeling van humor en pathos uit Henri Murgers Scènes de la vie de Bohème komt daarbij extra uit de verf. Debussy zei ooit over deze muziek: 'Als je je niet ergens aan zou vasthouden, zou je gewoon weggeveegd worden door het pure elan van deze muziek.'

Dinsdag 27 december bezoeken we Albertina. Naast een fantastische grafische collectie en de prachtige stijlkamers herbergt dit museum een geweldige collectie moderne kunst, waaronder werken van o.a. Monet, Modigliani, Munch, Chagall, Picasso, Kiefer en Richter. Theater an der Wien speelt vanavond Amahl and the Night Visitors, een ontroerende eenakter van de Italiaans-Amerikaanse componist Gian Carlo Menotti. Een moeder vreest voor haar zoon. Zijn naam is Amahl, het Arabische woord voor hoop, en hij heeft een levendige fantasie die hem afleidt van zijn slechte gezondheid. Op een nacht kloppen drie koningen aan de deur: zij zijn de avondster gevolgd op zoek naar een pasgeboren koning voor wie zij geschenken hebben. Als deze nacht voorbij is, is niets meer zoals het was.

Woensdag 28 december sluiten we de reis af met een bezoek aan het Belvedère, een ‘must’ voor iedereen die Wenen bezoekt. Dit voormalige zomerpaleis van vorst Eugenius bestaat uit twee delen: het Obere Belvèdere, hoog op de heuvel gelegen, en het Untere Belvèdere. Hoofddoel van ons bezoek is de fraaie schilderijencollectie van de Oostenrijkse Galerie. Het Obere Belvèdere herbergt namelijk één van de mooiste collecties van de jugendstil met werken van Klimt, Schiele en Kokoschka. 's Middags vliegen we terug naar Nederland.

Opera
 • zondag 25 december 2022 La fille du régiment
 • Staatsoper Wien (Wenen)
 • Gaetano Donizetti La fille du régiment (opera)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Pretty Yende (Marie)
  • tenor Juan Diego Flórez (Tonio)
 • Prijs: € 198,00
Opera
 • maandag 26 december 2022 La bohème
 • Volksoper Wien (Wenen)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 67,00
Opera
 • dinsdag 27 december 2022 Amahl and the Night Visitors
 • Theater an der Wien (Wenen)
 • Gian Carlo Menotti Amahl and the Night Visitors (opera)
 • Prijs: € 68,00
Hotel Josefshof am Rathaus

Hotel Josefshof am Rathaus, WenenHet viersterrenhotel Josefshof am Rathaus combineert de charme van het historische Wenen met de hedendaagse levensstijl van vandaag. Het ligt in een rustige zijstraat in de charmante wijk Josefstadt, op slechts een steenworp afstand van beroemde bezienswaardigheden zoals het stadhuis van Wenen, het Museumkwartier en de winkelstraat Mariahilferstraße.

De kamers zijn ingericht volgens de hoogste normen op het gebied van moderne voorzieningen en weerspiegelen de klassieke flair van Wenen. Sommige kamers zijn geïnspireerd op beroemde kunstwerken van de Oostenrijkse jugendstil-schilder Gustav Klimt.

U kunt dagelijks tussen 07:00 en 12:00 uur genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet met diverse thee- en koffiespecialiteiten, huisgemaakt gebak, broodjes, vers fruit en vruchtensappen. Gratis WiFi is beschikbaar in het gehele hotel.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 24 december 2022 € 1.325,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La fille du régiment (25 december 2022) € 198,00
La bohème (26 december 2022) € 67,00
Amahl and the Night Visitors (27 december 2022) € 68,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Wenen
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Zaterdag 24 december, 09:45 uur - 11:30 uur (Amsterdam - Wenen), vluchtnummer: KL1845
Woensdag 28 december, 16:55 uur - 18:50 uur (Wenen - Amsterdam), vluchtnummer: KL1848

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Léon Daemen

Soms worden beslissingen in je leven door omstandigheden bepaald. De ‘schone kunst’ werd mij namelijk niet met de paplepel ingegeven en toch was ik er al snel fulltime mee bezig.
Toen ik begin jaren ’80 afstudeerde als onderwijzer, bleek er in die sector geen werk meer te vinden. Daarom besloot ik na enkele jaren verder te studeren aan de docentenopleiding van de kunstacademie te Maastricht. De fantastische docente kunstgeschiedenis die ik daar had deed mij na twee jaar besluiten over te stappen naar een studie kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Utrecht.
Sinds mijn afstuderen in 1992 ben ik in de regio Utrecht werkzaam in mijn eigen onderneming, Bureau Leonart. Hierin verzorg ik lezingcycli over allerlei onderwerpen en periodes uit de kunstgeschiedenis, alsmede lezingen over tentoonstellingen die in ons land zijn te zien. Een ander onderdeel van mijn werk is het rondleiden in musea. Tussen 2007 en 2010 heb ik ook als gids op Paleis Soestdijk gewerkt. Eens in de twee jaar organiseer ik een meerdaagse reis voor mijn cursisten, waarin ik zelf de musea- en stadsrondleidingen verzorg. Zo bezochten wij de afgelopen jaren onder andere Berlijn, Wenen, München en Madrid.
Op 22-jarige leeftijd kwam ik als jongste lid bij het plaatselijke operakoor en was meteen verknocht aan al die prachtige muziek. De liefde voor de muziek is gebleven en ik kan zelfs eerder geraakt worden door een mooie aria dan door een mooi schilderij. Ik hoop u een keer te mogen ontmoeten op een van de reizen van MUSICO en tijdens de rondleidingen mijn kennis met u te kunnen delen.

Lees ook het interview met Léon Daemen.