De notenkraker, Wiesbaden (foto Regina Brocke)

De notenkraker, Wiesbaden (foto Regina Brocke)

Zelfportret (Rembrandt, 1634 - detail)

Zelfportret (Rembrandt, 1634 - detail)

Kurhaus Wiesbaden

Kurhaus Wiesbaden

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Wiesbaden, Duitsland
29 december 2021 t/m 03 januari 2022
Wiesbaden oud & nieuw
Oud & nieuw in historisch kuuroord

• Wiesbaden, 'grande dame' onder de grote Duitse steden
• Russisch muziektheater van Tsjaikovski en Rimski-Korsakov
• Rembrandt-tentoonstelling in het Städel Museum Frankfurt

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.295,00

Woensdag 29 december rijden we via diverse opstapplaatsen naar Wiesbaden, een van de oudste en deftigste kuuroorden van Europa, het toonbeeld van klasse en ook wel ‘de-luxe-versie van een stad’ genoemd. Hier verblijven we in het elegante viersterren Hotel Oranien.

Donderdag 30 december verkennen we Wiesbaden, de grande dame onder de grote Duitse steden, waar zich rond de bronnen al vroeg een nederzetting ontwikkelde. 's Avonds biedt het Staatstheater Wiesbaden, geopend in 1894 en gemodelleerd naar operahuizen in Praag en Zürich, het ballet De notenkraker van Tsjaikovski in een choreografie van Tim Plegge.

Vrijdag 31 december brengen we een bezoek aan Mainz. De stad werd gesticht door de Romeinen en zij noemden het Mogontiacum. Vanaf de achtste eeuw is het een bisdom. De Dom van Mainz en de St.Stefanuskerk werden gebouwd in opdracht van één van de belangrijkste (aarts)bisschoppen, namelijk Willigis. In Mainz bezoeken we onder andere de Stephanskirche, waarvoor Chagall glas-in-lood-ramen heeft ontworpen. Een journalist van Dagblad Trouw schreef hierover: ‘Wie de kerk van St. Stephan betreedt, ervaart iets volkomen ongekends. Hier wordt het hele verhaal verteld, in een kleurengloed van warmte en liefde. Men kijkt niet op naar de ramen, zoals in hoge kathedralen, men bevindt zich midden in het verhaal, men hoort erbij, men wordt er deelgenoot van.’ We sluiten het jaar muzikaal af met een opvoering van de opera Carmen van Bizet door de Oper Frankfurt, in een regie van Barrie Kosky.

Zaterdag 1 januari krijgen we een rondleiding door Kloster Eberbach. Het middeleeuwse complex behoort tot de fraaiste cisterciënzerbouwwerken in Duitsland. Al is er geen kloosterleven meer, is het complex wel een goed en typerend voorbeeld van de architectuur en vormgeving van een cisterciënzerklooster. De cisterciënzers stammen als reformatiebeweging van de benedictijnen af; karakteristiek voor hun kloosterleven zijn de actieve godsdiensten, kolonisatie, onverbiddelijke ascese en de strenge plicht tot zwijgen. U kunt in Wiesbaden het Neujahrkonzert onder leiding van dirigent Patrick Lange bijwonen.

Zondag 2 januari bezoeken we in het Städel Museum Frankfurt Rembrandt in Amsterdam, een tentoonstelling over de eerste jaren van de schilder in Amsterdam. Het was de tijd waarin hij grote buitenlandse faam verwierf. Amsterdam was een rijke stad met veel aandacht voor de schilderkunst, een optimaal klimaat voor Rembrandt en zijn collega's.
’s Middags staat bij de Oper Frankfurt de opera De nacht voor kerstmis van Rimski-Korsakov op het programma. De opera, gebaseerd op een gelijknamige korte verhaal van Gogol, is vooral bekend is geworden vanwege de suite die de componist samenstelde uit de instrumentale delen. Op kerstavond vangt Vakula de duivel en rijdt hij op diens rug om het perfecte cadeau voor zijn meisje te bemachtigen: een paar pantoffels van de tsaritsa! Deze wilde rit en een grandioze polonaise om het hof van Catharina de Grote weer te geven, zijn bekende delen uit de suite en de opera.

Maandag 3 januari rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Ballet
 • donderdag 30 december 2021 De notenkraker
 • Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Wiesbaden)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Prijs: € 58,00
Opera
 • vrijdag 31 december 2021 Carmen
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Georges (Alexandre César Léopold) Bizet Carmen (opera)
 • Prijs: € 98,00
Concert
 • zaterdag 01 januari 2022 Neujahrskonzert 'Wir feiern'
 • Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Wiesbaden)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Patrick Lange
 • Prijs: € 67,00
Opera
 • zondag 02 januari 2022 De nacht voor kerstmis
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Prijs: € 98,00
Hotel Oranien Wiesbaden

Hotel Oranien, WiesbadenHet historische viersterrenhotel Oranien beschikt over elegante kamers in het centrum van Wiesbaden. Het ligt vlak bij de oude binnenstad en op 5 minuten lopen van wellness-centrum Kaiser-Friedrich-Therme. Het heeft een restaurant, een tuin en een zomerterras.

Hotel Oranien Wiesbaden bestaat sinds 1879 en beschikt over ruime, klassiek ingerichte kamers. Alle kamers hebben een televisie, een minibar, WiFi en een eigen badkamer.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 29 december 2021 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 60,00
Upgrade van een classic eenpersoonskamer naar een comfort eenpersoonskamer € 100,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
De notenkraker (30 december 2021) € 58,00
Carmen (31 december 2021) € 98,00
Neujahrskonzert 'Wir feiern' (01 januari 2022) € 67,00
De nacht voor kerstmis (02 januari 2022) € 98,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Wiesbaden v.v. en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Oranien Wiesbaden
• 5 diners of lunches in goede restaurants & oudejaarsborrel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• De basisreissom is op basis van logies in Classic Room, een upgrade naar Comfort Room is mogelijk (€ 20,= per kamer/per nacht)

Reizen in en na coronatijd:
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Nanda Geerling

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kunst en het lag dan ook voor de hand dat ik later iets met kunst wilde gaan doen. Het werd een studie kunstgeschiedenis in combinatie met muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.Na mijn afstuderen was de keuze voor het reisleiderschap niet moeilijk: ik reis en organiseer graag en vind het leuk om mijn kennis met belangstellenden te delen. Het is me niet tegengevallen: het uitwisselen van ideeën, het bezoeken van tentoonstellingen, het praten over uitvoeringen, een mooi concert samen beleven? Het blijven inspirerende ervaringen. Bovendien is iedere groep anders en dat maakt het uiterst levendig.

Iedere reis besef ik weer dat ik veel van de groep leer en ik hoop maar dat het omgekeerde ook het geval is. Zelf houd ik van de dynamiek van steden; kunst en de stad zijn niet voor niets innig met elkaar verbonden! Italië is mijn favoriete bestemming omdat het land zoveel schoonheid kent: taal, landschap, de mensen, design, mode? Alles is prachtig.

Italië was voor mij liefde op het eerste gezicht: Italiaanse kunst is een klasse apart - een streling voor oog, oor en hart en balsem voor de ziel. Mijn voorkeur gaat uit naar kunst en muziek uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw; dat is bovendien de periode waar ik het meest in thuis ben, vooral opera en de romantische liedcultuur. Mijn lievelingsinstrument is de vleugel; mijn held is Chopin. Op reis hecht ik er belang aan dat de gasten zich op hun gemak voelen, het naar hun zin hebben en dat de sfeer in de groep ontspannen is. Soms is het wel even genoeg met de cultuur en dan is uitrusten, terrasbezoek of winkelen een welkome afwisseling. Mijn vak is mijn hobby, hoe afgezaagd het ook klinkt.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea, tentoonstellingen en galeries.Op het gebied van opera en concerten prijs ik me gelukkig in Amsterdam te wonen: de grote zaal van het Concertgebouw is zonder twijfel een der mooiste ter wereld en het muziekaanbod is van topklasse. Als echte Amsterdamse ben ik daar natuurlijk zeer trots op. Verder lees ik graag vakliteratuur, maar ook poëzie en romans.

Lees ook het interview met Nanda Geerling.