Kurhaus Wiesbaden

Kurhaus Wiesbaden

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Die Nacht vor Weihnachten (Frankfurt)

Die Nacht vor Weihnachten (Frankfurt)

Portret van Hans Schellenberger (Hans Burgkmair, 1505 - detail)

Portret van Hans Schellenberger (Hans Burgkmair, 1505 - detail)

Wiesbaden, Duitsland
29 december 2023 t/m 02 januari 2024
Wiesbaden oud & nieuw
Oud & nieuw in historisch kuuroord

• Wiesbaden, 'grande dame' onder de grote Duitse steden
• Het nieuwe jaar in met Aida van Verdi of walsen van Strauss
• Kerkramen van Chagall in Mainz
• ‘Holbein und die Renaissance im Norden’ in het Städel Museum Frankfurt

Nog 5 plaatsen  
Basisreissom: € 1.355,00

Vrijdag 29 december rijden we via diverse opstapplaatsen naar Wiesbaden, een van de oudste en deftigste kuuroorden van Europa, het toonbeeld van klasse en ook wel ‘de-luxe-versie van een stad’ genoemd. Hier verblijven we in het elegante viersterren Hotel Oranien.

Zaterdag 30 december bezoeken we in het Städel Museum Frankfurt de tentoonstelling Holbein und die Renaissance im Norden over Hans Holbein der Ältere und Hans Burgkmair der Ältere. Deze kunstenaars waren naast Albrecht Dürer de wegbereiders van een nieuwe kunst: de schilderkunst van de Renaissance. 's Avonds biedt het Hessisches Staatstheater Wiesbaden een opvoering van Mozarts Singspiel Die Zauberflöte onder leiding van dirigent Konrad Junghänel en in een regie van Eric Laufenberg.

Zondag 31 december verkennen we Wiesbaden, de grande dame onder de grote Duitse steden, waar zich rond de bronnen al vroeg een nederzetting ontwikkelde. We sluiten het jaar muzikaal af met een opvoering van de opera Die Nacht vor Weihnachten bij de Oper Frankfurt. Rimski-Korsakov creëerde deze magische opera op basis van de novelle De nacht voor Kerstmis van Nikolaj Gogol. De knappe smid Vakula wil trouwen met de rijke boerendochter Oksana, die op haar beurt eist dat hij haar eerst de schoenen van de tsarina brengt. Ondertussen verzamelt een heks op haar bezemsteel de sterren en steelt de duivel de maan. Er is weinig repertoire in het muziektheater waarin betovering en verlichting zo gelukkig samenkomen als in Rimski-Korsakovs sprookjesopera. Deze enscenering van de Oper Frankfurt beschouwde de Financial Times beschouwd al als ‘a perfect seasonal tonic’.

Maandag 1 januari brengen we een bezoek aan Mainz. De stad werd gesticht door de Romeinen en zij noemden het Mogontiacum. Vanaf de 8e eeuw is het een bisdom, een van de eerste aartsbisschoppen was Willigis, een groot bevorderaar van de kunsten. Een van zijn motto's luidde: 'door de kunst tot kennis van en dienst aan God'. Hij was het die de Dom van Mainz en de St Stephan liet bouwen. De Dom brandde helaas op de dag van de inwijding af en werd later herbouwd. In de St Stephan ligt Willigis begraven, maar tegenwoordig is deze kerk vooral beroemd om de glas-in-lood-ramen van Chagall. Een journalist van Dagblad Trouw schreef hierover: ‘Wie de St Stephan betreedt, ervaart iets volkomen ongekends. Hier wordt het hele verhaal verteld, in een kleurengloed van warmte en liefde. Men kijkt niet op naar de ramen, zoals in hoge kathedralen, men bevindt zich midden in het verhaal, men hoort erbij, men wordt er deelgenoot van.’ U
Aan het einde van de middag geeft het Johann Strauss Orchester Wiesbaden een Neujahrkonzert. U kunt er ook voor kiezen om bij de Oper Frankfurt een opvoering van Verdi's Aida bij te wonen.

Dinsdag 2 januari rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Opera
 • zaterdag 30 december 2023 Die Zauberflöte
 • Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Wiesbaden)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 89,00
Opera
 • zondag 31 december 2023 Die Nacht vor Weihnachten
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Prijs: € 135,00
Opera
 • maandag 01 januari 2024 Aida
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Giuseppe Verdi Aida (opera)
 • Prijs: € 109,00
Concert
 • maandag 01 januari 2024 Neujahrskonzert Hessisches Staatstheater Wiesbaden
 • Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Wiesbaden)
 • Op het programma staan walsen, polka's en ouvertures van Johann Strauß jr en tijdgenoten.

 • Prijs: € 64,00
Hotel Oranien Wiesbaden

Hotel Oranien, WiesbadenHet historische viersterrenhotel Oranien beschikt over elegante kamers in het centrum van Wiesbaden. Het ligt vlak bij de oude binnenstad en op 5 minuten lopen van wellness-centrum Kaiser-Friedrich-Therme. Het heeft een restaurant, een tuin en een zomerterras. Hotel Oranien Wiesbaden bestaat sinds 1879 en beschikt over klassiek ingerichte kamers. Alle kamers hebben een televisie, een minibar, WiFi en een eigen badkamer. In dit hotel boeken wij standaard de classic rooms. U kunt een upgrade bijboeken naar een comfort room. Deze comfort rooms zijn ruimer en hebben gegarandeerd airconditioning.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 29 december 2023 € 1.355,00
Eenpersoonstoeslag € 100,00
Upgrade van classic room naar comfort room eenpersoonsgebruik p.p. € 80,00
Upgrade van classic room naar comfort room tweepersoonsgebruik p.p. € 40,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Die Zauberflöte (30 december 2023) € 89,00
Die Nacht vor Weihnachten (31 december 2023) € 135,00
Aida (01 januari 2024) € 109,00
Neujahrskonzert Hessisches Staatstheater Wiesbaden (01 januari 2024) € 64,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Wiesbaden v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Oranien Wiesbaden
• 4 diners of lunches in het restaurant van het hotel & oudejaarsborrel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• De basisreissom is op basis van logies in Classic Room, een upgrade naar Comfort Room is mogelijk (€ 20,= per kamer/per nacht)
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Nanda Geerling

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kunst en het lag dan ook voor de hand dat ik later iets met kunst wilde gaan doen. Het werd een studie kunstgeschiedenis in combinatie met muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.Na mijn afstuderen was de keuze voor het reisleiderschap niet moeilijk: ik reis en organiseer graag en vind het leuk om mijn kennis met belangstellenden te delen. Het is me niet tegengevallen: het uitwisselen van ideeën, het bezoeken van tentoonstellingen, het praten over uitvoeringen, een mooi concert samen beleven? Het blijven inspirerende ervaringen. Bovendien is iedere groep anders en dat maakt het uiterst levendig.

Iedere reis besef ik weer dat ik veel van de groep leer en ik hoop maar dat het omgekeerde ook het geval is. Zelf houd ik van de dynamiek van steden; kunst en de stad zijn niet voor niets innig met elkaar verbonden! Italië is mijn favoriete bestemming omdat het land zoveel schoonheid kent: taal, landschap, de mensen, design, mode? Alles is prachtig.

Italië was voor mij liefde op het eerste gezicht: Italiaanse kunst is een klasse apart - een streling voor oog, oor en hart en balsem voor de ziel. Mijn voorkeur gaat uit naar kunst en muziek uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw; dat is bovendien de periode waar ik het meest in thuis ben, vooral opera en de romantische liedcultuur. Mijn lievelingsinstrument is de vleugel; mijn held is Chopin. Op reis hecht ik er belang aan dat de gasten zich op hun gemak voelen, het naar hun zin hebben en dat de sfeer in de groep ontspannen is. Soms is het wel even genoeg met de cultuur en dan is uitrusten, terrasbezoek of winkelen een welkome afwisseling. Mijn vak is mijn hobby, hoe afgezaagd het ook klinkt.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea, tentoonstellingen en galeries.Op het gebied van opera en concerten prijs ik me gelukkig in Amsterdam te wonen: de grote zaal van het Concertgebouw is zonder twijfel een der mooiste ter wereld en het muziekaanbod is van topklasse. Als echte Amsterdamse ben ik daar natuurlijk zeer trots op. Verder lees ik graag vakliteratuur, maar ook poëzie en romans.

Lees ook het interview met Nanda Geerling.