Kurhaus Wiesbaden

Kurhaus Wiesbaden

Zelfportret, Van Gogh - detail

Zelfportret, Van Gogh - detail

Klooster Eberbach

Klooster Eberbach

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Wiesbaden, Duitsland
29 december 2019 t/m 02 januari 2020
Wiesbaden
Oud & nieuw in historisch kuuroord

• Verdi & Puccini rond de jaarwisseling
• Wiesbaden, 'grande dame' onder de grote Duitse steden
• Kunst kijken in Frankfurt, Remagen en Eberbach

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.195,00

Zondag 29 december rijden we via diverse opstapplaatsen naar Wiesbaden, een van de oudste en deftigste kuuroorden van Europa, het toonbeeld van klasse en ook wel ‘de-luxe-versie van een stad’ genoemd. Hier verblijven we in het elegante Hotel Oranien.

Maandag 30 december krijgen we een rondleiding in het Städel Museum Frankfurt voor de tentoonstelling Making Van Gogh over de fascinatie van Duitse kunstenaars en het Duitse publiek voor Vincent van Gogh. 's Avonds biedt het Staatstheater Darmstadt Turandot. Toen Giacomo Puccini in 1924 in Brussel stierf, liet hij deze opera onaf achter. Aan het psychologisch belangrijke slotduet, als in het hart van de ijskoude, wrede prinses Turandot toch nog een warmbloedige liefde opbloeit, kwam hij niet meer toe; Puccini liet slechts enkele schetsen voor dat slot na. Franco Alfano maakte op verzoek van dirigent Arturo Toscanini de opera af.

Dinsdag 31 december verkennen we Wiesbaden, de 'grande dame' onder de grote Duitse steden. Bij de Romeinen waren de hete bronnen al bekend en geliefd. We sluiten het jaar muzikaal af met een opvoering van het ballet De notenkraker van Tsjaikovski in het Staatstheater in Wiesbaden, geopend in 1894 en gemodelleerd naar operahuizen in Praag en Zürich.

Woensdag 1 januari krijgen we een rondleiding door Kloster Eberbach. Het middeleeuwse complex behoort tot de fraaiste cisterciënzerbouwwerken in Duitsland. Al is er geen kloosterleven meer, het complex is wel een goed en typerend voorbeeld van de architectuur en vormgeving van een cisterciënzerklooster. De cisterciënzers stammen als reformatiebeweging van de benedictijnen af; karakteristiek voor hun kloosterleven zijn de actieve godsdiensten, kolonisatie, onverbiddelijke ascese en de strenge plicht tot zwijgen. U kunt bij de Oper Frankfurt het nieuwe jaar beginnen met een opvoering van Verdi’s Don Carlo, gedirigeerd door Stefan Soltesz en in een regie van David McVicar.

Donderdag 2 januari bezoeken we het Arp Museum Bahnhof Rolandseck. Het voormalige station is gewijd aan de modernistische kunstenaars Hans Arp en zijn vrouw Sophie Taeuber-Arp. Niet alleen hun kunst, maar ook het gebouw zelf – van de hand van de Amerikaanse architect Richard Meier – is een bezoek waard. Op ingenieuze wijze heeft Meier het hoogteverschil tussen de oudbouw en de nieuwbouw opgelost. En zowel vanuit de oudbouw als vanuit de nieuwbouw heeft men een prachtig zicht op de Rijn en het omliggende heuvellandschap. Na het museumbezoek rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • maandag 30 december 2019 Turandot
 • Staatstheater Darmstadt (Darmstadt)
 • Giacomo Puccini Turandot (opera)
 • Prijs: € 44,00
Ballet
 • dinsdag 31 december 2019 De notenkraker
 • Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Wiesbaden)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Prijs: € 72,00
Opera
 • woensdag 01 januari 2020 Don Carlo
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Giuseppe Verdi Don Carlos (opera)
 • Prijs: € 98,00
Hotel Oranien Wiesbaden

Hotel Oranien, WiesbadenHet historische viersterrenhotel Oranien beschikt over elegante kamers in het centrum van Wiesbaden. Het ligt vlak bij de oude binnenstad en op 5 minuten lopen van wellness-centrum Kaiser-Friedrich-Therme. Het heeft een restaurant, een tuin en een zomerterras.

Hotel Oranien Wiesbaden bestaat sinds 1879 en beschikt over ruime, klassiek ingerichte kamers. Alle kamers hebben een televisie, een minibar, WiFi en een eigen badkamer.

Basisreissom per persoon met vertrek op zondag 29 december 2019 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 80,00
Upgrade eenpersoonskamer Comfort Room € 80,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Turandot (30 december 2019) € 44,00
De notenkraker (31 december 2019) € 72,00
Don Carlo (01 januari 2020) € 98,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Wiesbaden v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Oranien Wiesbaden
• 4 diners of lunches in goede restaurants & oudejaarsborrel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• De basisreissom is op basis van logies in Classic Room, een upgrade naar Comfort Room is mogelijk

Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!