Kurhaus Wiesbaden

Kurhaus Wiesbaden

Merel Vercammen en Dina Ivanova

Merel Vercammen en Dina Ivanova

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Asmik Grigorian (foto Andrius Ufart - delphi)

Städel Museum, Frankfurt

Städel Museum, Frankfurt

Wiesbaden, Duitsland
24 december 2022 t/m 28 december 2022
Wiesbaden kerst
Kerst in een historisch kuuroord

• Wiesbaden, 'grande dame' onder de grote Duitse steden
• Kerkramen van Chagall in Mainz
• Italiaanse barokke kunst in het Städel Museum Frankfurt

 
Basisreissom: € 1.175,00

Zaterdag 24 december kunt u de reis ’s ochtends beginnen met koffie & gebak en aansluitend een lezing door Remco Roovers over de Franse componistes Lili en Nadia Boulanger. Hierna laten violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova de invloed van deze muzikale zussen horen, met – naast werken van hen beiden – composities van Grazyna Bacewicz, Leonard Bernstein en Astor Piazzolla. Guido van Oorschot (De Volkskrant) schreef over de CD The Boulanger Legacy: ‘Vercammen en Ivanova spelen jaloersmakend goed samen. Ze vinden timbres te over, van altvioolachtige diepte tot ijle hoogte. Mooi hoe ze van zelden gehoorde stukken een dwingend parcours maken.’ Ook Peter van der Lint in was lovend in Dagblad Trouw: ‘Een prachtig album […]. Vercammen en Ivanova breken vooral een lans voor de Poolse Grazyna Bacewicz met een indringende uitvoering van haar Derde Vioolsonate. Bernsteins Vioolsonate is een verrassend jeugdwerk, gaaf gespeeld. En dat ook Piazzolla bij Nadia studeerde, zegt iets over haar aantrekkingskracht. Zijn Le Grand Tango misstaat absoluut niet in dit mooi geprogrammeerde en uitgevoerde recital.’ Na het recital rijden we door naar Wiesbaden, een van de oudste en deftigste kuuroorden van Europa, het toonbeeld van klasse en ook wel ‘de-luxe-versie van een stad’ genoemd. Hier verblijven we in het elegante viersterren Hotel Oranien.

Zondag 25 december verkennen we Wiesbaden, de grande dame onder de grote Duitse steden, waar zich rond de bronnen al vroeg een nederzetting ontwikkelde. 's Avonds biedt de Oper Frankfurt de opera Manon Lescaut van Puccini. Het vertelt het verhaal van de noodlottige liefde tussen Chevalier des Grieux en de beeldschone femme fatale Manon. Beiden hebben een goed hart, maar door allerlei omstandigheden, met name Manons hang naar rijkdom en praal, lukt het ze niet samen een fatsoenlijk leven op te bouwen en leiden ze een losbandig, avontuurlijk bestaan. Uiteindelijk wordt Manon door toedoen van de vader van des Grieux naar Amerika verbannen, waar ze in de woestijn sterft in bijzijn van haar minnaar.

Maandag 26 december bezoeken we het Städel Museum Frankfurt. De vaste collectie van het Städel Museum biedt een compleet beeld van de West-Europese kunstgeschiedenis vanaf de veertiende eeuw tot en met het heden. Zwaartepunten binnen de collectie liggen op de stijlperioden van de renaissance en de barok met schilderijen van kunstenaars als Sandro Botticelli, Lucas Cranach de Oude, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Ook de periode van de klassieke moderne kunst is echter ruimschoots vertegenwoordigd in het museum. In het Hessisches Staatstheater Wiesbaden staat vanavond de sprookjesopera Hänsel und Gretel van Humperdinck geprogrammeerd.

Dinsdag 27 december brengen we een bezoek aan Mainz. De stad werd gesticht door de Romeinen en zij noemden het Mogontiacum. Vanaf de achtste eeuw is het een bisdom. De Dom van Mainz en de St.Stefanuskerk werden gebouwd in opdracht van één van de belangrijkste (aarts)bisschoppen, namelijk Willigis. In Mainz bezoeken we onder andere de Stephanskirche, waarvoor Chagall glas-in-lood-ramen heeft ontworpen. Een journalist van Dagblad Trouw schreef hierover: ‘Wie de kerk van St. Stephan betreedt, ervaart iets volkomen ongekends. Hier wordt het hele verhaal verteld, in een kleurengloed van warmte en liefde. Men kijkt niet op naar de ramen, zoals in hoge kathedralen, men bevindt zich midden in het verhaal, men hoort erbij, men wordt er deelgenoot van.’

Woensdag 28 december rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Concert
 • zaterdag 24 december 2022 The Boulanger Legacy
 • Concertzaal (Oosterbeek)
 • Op het programma staan werken van Lili en Nadia Boulanger, Grazyna Bacewicz, Leonard Bernstein en Astor Piazzolla.

 • Uitvoerenden:
  • violist Merel Vercammen
  • pianist Dina Ivanova
 • Prijs: € 30,00
Opera
 • zondag 25 december 2022 Manon Lescaut
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Giacomo Puccini Manon Lescaut (opera)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Asmik Grigorian (Manon Lescaut)
 • Prijs: € 98,00
Opera
 • maandag 26 december 2022 Hänsel & Gretel
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Engelbert Humperdinck Hänsel und Gretel (opera)
 • Prijs: € 69,00
Hotel Oranien Wiesbaden

Hotel Oranien, WiesbadenHet historische viersterrenhotel Oranien beschikt over elegante kamers in het centrum van Wiesbaden. Het ligt vlak bij de oude binnenstad en op 5 minuten lopen van wellness-centrum Kaiser-Friedrich-Therme. Het heeft een restaurant, een tuin en een zomerterras.

Hotel Oranien Wiesbaden bestaat sinds 1879 en beschikt over ruime, klassiek ingerichte kamers. Alle kamers hebben een televisie, een minibar, WiFi en een eigen badkamer.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 24 december 2022 € 1.175,00
Eenpersoonstoeslag € 100,00
Upgrade van classic room naar comfort room € 100,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
The Boulanger Legacy (24 december 2022) € 30,00
Manon Lescaut (25 december 2022) € 98,00
Hänsel & Gretel (26 december 2022) € 69,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Wiesbaden v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Oranien Wiesbaden
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• De basisreissom is op basis van logies in Classic Room, een upgrade naar Comfort Room is mogelijk (€ 25,= per kamer/per nacht)
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
En zo leid ik nu mooie reizen met spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.