Stadhuis, Wroclaw

Stadhuis, Wroclaw

Hala Stulecia, Wrocław

Hala Stulecia, Wrocław

Church of peace, Świdnica

Church of peace, Świdnica

Kasteel Książ

Kasteel Książ

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw, Polen
05 maart 2020 t/m 09 maart 2020
Wroclaw
Poolse stad van de honderd bruggen

• Opera & concert in het Venetië van Polen
• Excursies in en om de hoofdstad van Neder Silezië
• Bezoek aan het Poolse ‘Panorama van Mesdag’

 
Basisreissom: € 1.355,00

Donderdag 5 maart vliegen we met een directe KLM-vlucht naar Wroclaw, in het zuidwesten van Polen. Ooit was de stad, een belangrijk kruispunt van handelswegen en hoofdstad van Neder Silezië, bekend onder de naam Breslau. Door de eeuwen heen werd de geschiedenis van deze mooie stad - met 12 eilanden in en 130 bruggen over de rivier de Odra kreeg Wroclaw de toepasselijke bijnaam Venetië van Polen - gekleurd door de Tartaren, Bohemen, Habsburgers, Pruisen en Russen. Die van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zijn het meest nadrukkelijk waarneembaar: fraaie gotische kerken, herenhuizen in renaissancestijl en paleizen uit de barokperiode.

Vrijdag 6 maart maken we onder leiding van een nader kennis met Wroclaw. We bezoeken het oude centrum met het oude stadhuis, van oorsprong een laatgotisch waar door de eeuwen telkens een nieuw element aan toegevoegd. Uiteraard staat ook het Ostrów Tumski (Kathedralen-eiland) op het programma, dit is het oudste deel van de stad waar onder meer de kathedraal van St. Johannes de Doper uit de 13e eeuw staat. 's Avonds speelt het NFM Wroclaw Philharmonic onder leiding van Zhang Guoyong de Zevende Symfonie van Beethoven ven begeleidt het violist Zhi-Jong Wang in een uitvoering van het vioolconcert The Butterfly Lovers van de componisten Chen en He. The Butterfly Lovers is een beroemde Chinese legende over een ongelukkig liefdespaar.

Zaterdag 7 maart verkennen we de omgeving van Wroclaw, het Neder-Silezië. We rijden eerst naar Świdnica waar de protestanten na de Vrede van Westfalen halverwege de 17e eeuw een kerk mochten bouwen, mits deze niet van steen was en geen spijkers had en geen toren. Met deze restricties bouwde de protestanten een kerk die van binnen verrassend genoeg zeer rijk gedecoreerd is. We vervolgen onze tocht door Neder-Silezië naar kasteel Ksiaz dat midden in de bossen ligt. Het kasteel torent hoog boven de bossen van Neder-Silezië uit en is eeuwenlang in bezit geweest van de familie Hochberg. Omdat de nazi's uit tactische overwegingen hier een hoofdkwartier wilden vestigen, is er veel vernield. Er moet een enorm gangenstelsel onder het kasteel liggen maar die is nog altijd niet openbaar. Het kasteel zelf is inmiddels weer grotendeels gerestaureerd in de vooroorlogse glorie. In de Opera van Wroclaw staat voor vanavond La traviata van Verdi op het programma.

Zondag 8 maart vervolgen we onze kennismaking met Wroclaw met een bezoek aan twee iconische monumenten in de stad. Allereest gaan we naar het Hala Stulecia (Eeuwhal), een enorm grote zaal die lange tijd Hala Ludowa (ofwel ‘Zaal van de Mensen’) heette en nog weer eerder onder de naam Jahrhunderthalle bekend stond. Architect Max Berg ontwierp een modernistisch gebouw van staal en beton met een enorme koepel dat wel iets weg heeft van het Pantheon in Rome. Eenmaal klaar durfden de bouwvakkers het stutmateriaal in eerste instantie niet weg te halen. Maar de berekeningen waren goed uitgevoerd. Het gebouw is een van de weinige die de Tweede Wereldoorlog relatief ongeschonden doorstaan heeft. Het tweede icoon van de stad betreft het Panorama van Raclawice, qua omvang een beetje vergelijkbaar met ons Panorama van Mesdag. Het onderwerp van het Panorama van Raclawice is alleen minder liefelijk. Het is de verbeelding van de strijd die de Poolse opstandelingen aan het einde van de 18e eeuw voerde en die nog steeds van belang is voor de Poolse identiteit. Zo zeer zelfs van belang dat toen in 1945 de stad Lviv aan Rusland verviel, het panorama verhuisde naar Wroclaw om het in Poolse handen te houden. 's Avonds kunt u in de Opera van Wrocław een opvoering van Puccini's Madama Butterfly bijwonen.

Maandag 9 maart keren we aan het begin van de middag met een rechtstreekse KLM-vlucht terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 06 maart 2020 Filharmonia Wroclawska
 • Filharmonia Wrocławska (Wroclaw )
 • - Beethoven: Egmont Ouverture
  - Chen/He: The Butterfly Lovers-
  - Beethoven: Zevende Symfonie

 • Prijs: inbegrepen
Opera
 • zaterdag 07 maart 2020 La traviata
 • Opera van Wrocławska (Wroclaw )
 • Giuseppe Verdi La traviata (opera)
 • Prijs: inbegrepen
Opera
 • zondag 08 maart 2020 Madama Butterfly
 • Opera van Wrocławska (Wroclaw )
 • Giacomo Puccini Madama Butterfly (opera)
 • Prijs: inbegrepen
Sofitel Wroclaw Old Town

Sofitel Wroclaw Old TownHet moderne vijfsterren Sofitel Wroclaw Old Town ligt op slechts 50 meter van de Grote Markt in Wroclaw. Het heeft gratis WiFi in de openbare ruimtes en beschikt over kamers met airconditioning en een eigen badkamer.

De kamers van het Sofitel zijn voorzien van thee- en koffiefaciliteiten, kabel-tv en een bureau. Sommige hebben ook een Nespresso-apparaat en een audiosysteem van Bose met een iPod-dock.

Het Sofitel ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Wroclaw, zoals Ostrow Tumski. Winkelcentrum Galeria Dominikańska bevindt zich op slechts 900 meter afstand.

Het Sofitel Wroclaw Old Town heeft 2 restaurants die internationale delicatessen serveren. 's Ochtends kunt u genieten van een gevarieerd ontbijtbuffet. De Louis D'Or Bar biedt een ruime keuze aan drankjes.

Het wellnesscentrum van het Sofitel Wroclaw Old Town beschikt over een fitnesscentrum met apparatuur van Technogym, een hot tub, een sauna, een stoombad en een massagesalon.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 05 maart 2020 € 1.355,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Filharmonia Wroclawska (06 maart 2020) incl.
La traviata (07 maart 2020) incl.
Madama Butterfly (08 maart 2020) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 5-sterren Sofitel Wroclaw Old Town
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• De genoemde voorstellingen en het concert op 6, 7 en 8 maart
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.