Zeeland. Het wonder linksonder

Zeeland

De slag voor Lillo - detail van een van de Zeeuwse wandtapijten

De slag voor Lillo - detail van een van de Zeeuwse wandtapijten

Duin III (Piet Mondriaan)

Duin III (Piet Mondriaan)

Daria van Bercken

Zak van Zuid-Beveland

Zak van Zuid-Beveland

Johannes de Doper-kerk, 's Heer Abtskerke

Johannes de Doper-kerk, 's Heer Abtskerke

Middelburg, Nederland
31 oktober 2024 t/m 03 november 2024
Zeeland
Bachweekend in de thuishaven van MUSICO Reizen

• Volop Bach in monumentenstad Middelburg
• Muzikale tocht door Zak van Zuid-Beveland rondom de muziek van Bach
• Excursies in Domburg, Vlissingen en Middelburg

 
Basisreissom: € 995,00

Donderdag 31 oktober rijden we via diverse opstapplaatsen naar Zeeland. ’s Middags brengen we een bezoek aan Domburg. Vanaf het eind van de 19e eeuw is vooral de kust van Walcheren steeds meer in trek onder de elite, zowel uit Nederland als van buiten de grenzen. Ook op kunstenaars als Jan Toorop oefent Walcheren zijn aantrekkingskracht uit, in Domburg ontstaat een heuse kunstenaarskolonie. We nemen onze intrek in het nieuwe Hotel St. Joris in de voormalige Sint Jorisdoelen in Middelburg. ’s Avonds kunt u in de Augustinuskerk in Middelburg een bijzondere uitvoering bijwonen van delen uit Bachs Clavier-Übung III. Op deze dag van de reformatie staan de koraalvoorspelen en koralen van Luther in een Deutsche Orgelmesse centraal, uitgevoerd door organist André Poortvliet en enkele vocale solisten.

Vrijdag 1 november maken we onder leiding van een gids een wandeling door Middelburg. Met meer dan 1200 vaak prachtig gerestaureerde monumenten is er veel te zien in de hoofdstad van Zeeland. ’s Middags krijgen we een rondleiding door het Zeeuws Museum in Middelburg. Een van de pronkstukken van het museum is de kamer met wereldberoemde 16e-eeuwse tapijten. De wandtapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Deze unieke serie is tussen 1593 en 1604 gemaakt in opdracht van de Staten van Zeeland. In de Concertzaal Middelburg brengt de Nederlandse Bachvereniging een Allerzielen-programma met muziek van voorlopers en verwanten van Bach. Allerzielen is al eeuwenlang in de westerse christelijke traditie de gedenkdag voor de overledenen. Dirigent Bart Naessens duikt in de Duitse barok met glansrollen voor muziek van Johann Michaël Bach, Johann Christoph Bach en Heinrich Schütz. Muziek die berust in de vergankelijkheid van de mens - ‘memento mori’, gedenk te sterven – maar ook een positieve noot brengt: ‘carpe diem’.

Zaterdag 2 november maken we een muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland, waarbij de muziek van Bach centraal staat. In een viertal kleine kerkjes (Hoedekenskerke, Nisse, Oudelande & ’s Heer Abtskerke) wonen we korte concerten bij. Tijdens de tochten van concertlocatie naar concertlocatie maakt u kennis met de Zak van Zuid-Beveland, een zeer waardevol gebied met een karakteristiek patroon van dijken, kreekruggen, poelgronden en welen.

Zondag 3 november brengen we ’s ochtends een bezoek aan het MuZEEum in Vlissingen over de indrukwekkende maritieme geschiedenis van Zeeland in de 17e en 18e eeuw. Na een lunch aan de Vlissingse boulevard - de langste zeeboulevard van Nederland, waar je het gevoelt hebt de voorbijvarende schepen bijna te kunnen aanraken – kunt u ’s middags in de Concertzaal Middelburg een recital bijwonen van pianiste Daria van Bercken, met op het programma muziek van onder meer Bach en Mozart. Na het concert rijden we terug naar de diverse uitstapplaatsen.

Concert
 • donderdag 31 oktober 2024 Reformatiedag: Luther & Bach
 • Augustinuskerk (Middelburg)
 • Johann Sebastian Bach
  Selectie uit Clavier-Übung III

 • Uitvoerenden:
  • organist André Poortvliet
 • Prijs: € 25,00
Concert
 • vrijdag 01 november 2024 Allerzielen
 • Zeeuwse Concertzaal (Middelburg)
 • Johann Christoph Bach
  Meine Freundin, du bist schön
  Es ist nun aus mit meinem Leben

  Johann Ludwig Bach
  Das ist meine Freude

  Johann Michael Bach
  Ach blei bei uns, Herr Jesu Christ
  Liebster Jesu, hör mein Flehen
  Sonata a 4

  Georg Böhm

  ‘Schlafe wohl’ uit Johannes-Passion

  Dietrich Buxtehude

  Mit Fried und Freud ich fahr dahin

  Johann Kuhnau

  Bone Jesu, care Jesu

  Heinrich Schütz
  O misericordissime Jesu
  Die mit Tränen säen
  So fahr ich hin
  Herr, nun lassest du deinen Diener

 • Uitvoerenden:
  • klavecinist Bart Naessens
  • ensemble Nederlandse Bachvereniging
 • Prijs: € 35,00
Concert
 • zaterdag 02 november 2024 Bach in de Zak van Zuid-Beveland
 • Kerkentocht Zuid-Beveland (Zeeland)
 • Een muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland met korte Bach-concerten in een aantal kleine kerkjes. Zo geeft klavecinist André Poortvliet een Italienisches Konzert met werken van Bach en Italiaanse tijdgenoten. In een ander kerkje kunt u een van Cellosuites van Bach horen en andere kamermuziek uit de barok.

 • Prijs: € 50,00
Concert
 • zondag 03 november 2024 Daria van Bercken
 • Zeeuwse Concertzaal (Middelburg)
 • Wolfgang Amadeus Mozart
  Rondo in a KV544

  Johann Sebastian Bach
  Partita in a, BWV827

  Domenico Scarlatti
  Sonate in f, K183
  Sonate in a, K54
  Sonate in f, K519
  Sonate in b, K27
  Sonate in c, K230
  Sonate in A, K212

  Wolfgang Amadeus Mozart
  Fantasie in c, KV396

  Sergei Prokofjev
  Vijf delen uit de suite Romeo en Julia op.75

  Fréderic Chopin
  Nocturne in Des, op. 27/2
  Scherzo nr 1

 • Uitvoerenden:
  • pianist Daria van den Bercken
 • Prijs: € 33,00
Hotel St Joris I Kloeg Collection

Hotel St Joris I Kloeg CollectionDe Middelburgse Sint Jorisdoelen is in 2023 getransformeerd naar een luxe viersterren hotel, gelegen op een fantastische locatie in het hart van monumentaal Middelburg met een fijne stadstuin. Hotel St. Joris heeft 54 bijzondere kamers, een sfeervolle ontbijtlounge en een Honesty Bar.

Kamer voor eenpersoonsgebruik:
De compacte City Rooms (13-18 m2) beschikken over een boxspringbed en een bescheiden badkamer met regendouche en toilet. De kamer is voorzien van een flatscreen televisie, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, een kluisje en een koelkastje.

Kamer voor tweepersoonsgebruik: De Deluxe City Rooms (17-23 m2) beschikken over een boxspringbed en een compacte badkamer met regendouche en toilet. De meeste kamers hebben een zitje. De kamer is voorzien van een flatscreen televisie, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, een kluisje en een koelkastje.

Goed om te weten: Er is een lift aanwezig in het hotel. Niet alle hotelkamers zijn met de lift te bereiken.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 31 oktober 2024 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Korting Museumjaarkaart € -30,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Reformatiedag: Luther & Bach (31 oktober 2024) € 25,00
Allerzielen (01 november 2024) € 35,00
Bach in de Zak van Zuid-Beveland (02 november 2024) € 50,00
Daria van Bercken (03 november 2024) € 33,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Middelburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het viersterrenhotel Hotel St. Joris in Middelburg
• 4 diners of lunches in goede restaurants inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht, Rotterdam en Breda (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• Meer informatie op www.musico.nl
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.