Stadhuis van Middelburg

Stadhuis van Middelburg

De slag voor Lillo - detail van een van de Zeeuwse wandtapijten

De slag voor Lillo - detail van een van de Zeeuwse wandtapijten

MUSICO-kerk, Driewegen

MUSICO-kerk, Driewegen

Zak van Zuid-Beveland

Zak van Zuid-Beveland

Johannes de Doper-kerk, 's Heer Abtskerke

Johannes de Doper-kerk, 's Heer Abtskerke

Middelburg, Nederland
27 september 2023 t/m 30 september 2023
Zeeland
De thuishaven van MUSICO Reizen

• Verblijf in monumentenstad Middelburg
• Muzikale tocht door Zak van Zuid-Beveland
Brandenburgse Concerten door de Nederlandse Bachvereniging
• Mini-college Het pianotrio door Wouter Schmidt

 
Basisreissom: € 895,00

Woensdag 27 september rijden we via diverse opstapplaatsen naar Zeeland. ’s Middags brengen we een bezoek aan Domburg. Vanaf het eind van de 19e eeuw is vooral de kust van Walcheren steeds meer in trek onder de elite, zowel uit Nederland als van buiten de grenzen. Ook op kunstenaars als Jan Toorop oefent Walcheren zijn aantrekkingskracht uit, in Domburg ontstaat een heuse kunstenaarskolonie. We nemen onze intrek in het nieuwe Hotel St. Joris in de voormalige Sint Jorisdoelen in Middelburg. ’s Avonds staat de muziek centraal van de Zeeuwse componist en schilder Gerard von Brucken Fock, in zijn tijd door Grieg ook wel de ‘Hollandse Chopin’ genoemd.

Donderdag 28 september maken we onder leiding van een gids een wandeling door Middelburg. Met meer dan 1200 vaak prachtig gerestaureerde monumenten is er veel te zien in de hoofdstad van Zeeland.
’s Avonds nemen musicus Wouter Schmidt en drie musici het genre ‘pianotrio’ onder de loep. Aan de hand van vele live te spelen muziekfragmenten nemen ze u mee door het uitgebreide repertoire en de geschiedenis van het genre. Mozart en Haydn zijn belangrijke componisten van pianotrio’s, maar de bloei van het genre duurde voort tot ver in de 19e eeuw. Het was een geliefd genre, omdat zich onder de musicerende leden van aristocratie altijd wel een pianist, een cellist of een violist bevond. En het was voor componisten ook lucratief. Zo arrangeerde Ludwig van Beethoven eerste twee symfonieën voor pianotrio om zo zijn muziek meer onder de aandacht te kunnen brengen.

Vrijdag 29 september krijgen we een rondleiding door het Zeeuws Museum in Middelburg. Een van de pronkstukken van het museum is de kamer met wereldberoemde 16e-eeuwse tapijten. We bezichtigen onder meer de 16e-eeuwse Zeeuwse wandtapijten, de topstukken van het museum. De zes tapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Zij maken onderdeel uit van een unieke serie vervaardigd tussen 1593 en 1604 in opdracht van de Staten van Zeeland.
’s Avonds kunt u een concert bijwonen van de Nederlandse Bachvereniging. Op het programma staat een selectie uit de Brandenburgse Concerten. De ‘zes concerten met diverse instrumenten’ stuurde Bach in maart 1721 bij wijze van open sollicitatie aan Christian Ludwig, de markgraaf van Brandenburg. Een visitekaartje van jewelste! Op talloze manieren verkent hij de mogelijkheden van de orkestinstrumenten, zowel solistisch als in combinatie met elkaar.

Zaterdag 30 september maken we een muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland. In een aantal kleine kerkjes, waaronder natuurlijk MUSICO’s eigen kerkje in Driewegen, wonen we korte concerten bij. Tijdens de tochten van concertlocatie naar concertlocatie maakt u kennis met de Zak van Zuid-Beveland, een zeer waardevol gebied met een karakteristiek patroon van dijken, kreekruggen, poelgronden en welen. In de loop van de middag is het tijd huiswaarts te keren.

Concert
 • woensdag 27 september 2023 De Hollandse Chopin
 • ()
 • Centraal tijdens dit concert staan werken van de Zeeuwse componist én kunstschilder Gerard von Brucken Fock, wiens werk pas recent weer is herontdekt. Julius Röntgen speelde zijn werk regelmatig, maar na zijn overlijden in 1935 raakte von Brucken Fock toch in de vergetelheid.

 • Prijs: € 30,00
Concert
 • donderdag 28 september 2023 Het pianotrio
 • ()
 • Het pianotrio ontstond tijdens het classicisme van Haydn en Mozart, maar bleef de gehele 19e eeuw in trek. Zo schreven ook Debussy en Saint-Saëns belangrijke pianotrio's.

 • Prijs: € 30,00
Concert
 • vrijdag 29 september 2023 Brandenburgse Concerten
 • Zeeuwse Concertzaal (Middelburg)
 • - Bach: Eerste Brandenburgse Concert, BWV 1046
  - Bach: Tweede Brandenburgse Concert, BWV 1047
  - Bach: Derde Brandenburgse Concert, BWV 1048
  - Bach: Vierde Brandenburgse Concert, BWV 1049
  - Bach: Hoboconcert in d, BWV 1059r
  - Bach: Suite in g, BWV 1070

 • Johann Sebastian Bach Brandenburgse Concerten, BWV 1046-1051 (concert)
 • Uitvoerenden:
  • ensemble Nederlandse Bachvereniging
  • dirigent/violist Bojan Čičić
 • Prijs: € 38,00
Muzikale tocht
 • zaterdag 30 september 2023 Muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland
 • Kerkentocht Zuid-Beveland (Zeeland)
 • Een muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland met korte concerten in een aantal kleine kerkjes, waaronder natuurlijk MUSICO’s eigen kerkje in Driewegen. Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 50,00
Hotel St Joris I Kloeg Collection

Hotel St Joris I Kloeg CollectionDe Middelburgse Sint Jorisdoelen is in 2023 getransformeerd naar een luxe viersterren hotel, gelegen op een fantastische locatie in het hart van monumentaal Middelburg met een fijne stadstuin. Hotel St. Joris heeft 54 bijzondere kamers, een sfeervolle ontbijtlounge en een Honesty Bar.

Kamer voor eenpersoonsgebruik:
De compacte City Rooms (13-18 m2) beschikken over een boxspringbed en een bescheiden badkamer met regendouche en toilet. De kamer is voorzien van een flatscreen televisie, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, een kluisje en een koelkastje.

Kamer voor tweepersoonsgebruik: De Deluxe City Rooms (17-23 m2) beschikken over een boxspringbed en een compacte badkamer met regendouche en toilet. De meeste kamers hebben een zitje. De kamer is voorzien van een flatscreen televisie, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, een kluisje en een koelkastje.

Goed om te weten: Er is een lift aanwezig in het hotel. Niet alle hotelkamers zijn met de lift te bereiken.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 27 september 2023 € 895,00
Eenpersoonstoeslag € 75,00
Korting Museumjaarkaart € -12,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
De Hollandse Chopin (27 september 2023) € 30,00
Het pianotrio (28 september 2023) € 30,00
Brandenburgse Concerten (29 september 2023) € 38,00
Muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland (30 september 2023) € 50,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Middelburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het viersterrenhotel Hotel St. Joris in Middelburg
• 3 diners of lunches in goede restaurants inclusief een glas wijn & eenvoudige lunch (30/09)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht, Rotterdam en Breda (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.