Lenneke Ruiten (Foto: Thom Janssen)

Slot Zeist

Slot Zeist

Maarten Koningsberger & The atlantic trio

Maarten Koningsberger & The atlantic trio

Werner Güra (foto Monika Rittershaus)

Werner Güra (foto Monika Rittershaus)

Zeist, Nederland
16 mei 2020 t/m 18 mei 2020
Zeist
Internationaal Lied Festival

• Thema: de eindeloze wereld van het lied
• Lenneke Ruiten & Thom Janssen
• Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio
• Werner Güra, Anke Vondung & Christoph Berner

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 295,00

Zaterdag 16 mei reist u op eigen gelegenheid naar Zeist. In het groene hart van Nederland vindt voor de vijfde keer het Internationaal Lied Festival Zeist plaats. Deze lustrumeditie heeft als thema De eindeloze wereld van het Lied - van Beethoven tot nu. Beethoven was een pionier in de overgang van het strofische naar het doorgecomponeerde lied; de eerste volledige liedcyclus is van zijn hand. Met de werken van zijn opvolgers - waaronder Schubert, Brahms en Mahler - nam de verklanking van poëzie vervolgens een hoge vlucht. Het festival geeft een podium aan nationale en internationale topmusici, zowel gerenommeerd als aanstormend. Het festival vindt plaats op Slot Zeist en in de kerk van de Broedergemeente in Nederland, ook bekend onder de naam ‘Hernhutters’, gehuisvest op de pleinen bij slot Zeist.
We beginnen de reis met een presentatierecital door zangers die de dagen ervoor hebben deelgenomen aan de masterclass van docenten als Elly Ameling en Robert Holl. Aan het eind van de middag kunt u een recital bijwonen van bariton Maarten Koningsberger. Samen met The Atlantic Trio brengt hij liederen van Beethoven, Brahms, Ravel en Butterworth. ’s Avonds is het in Slot Zeist de beurt aan sopraan Lenneke Ruiten en pianist Thom Janssen, met liederen van Schumann, Schubert, Brahms en Strauss.

Zondag 17 mei krijgen we ’s ochtends een rondleiding door Slot Zeist. In de 17e eeuw bouwde architect Jacobus Roman het slot als lustoord voor Willem Adriaan van Nassau. Het slot is omgeven door een Engels landschapspark en het Broeder- en Zusterplein. Het grondgebied waarop het slot is gebouwd, werd in 1165 al vermeld als eigendom van ene Godefridus van Seyst, maar zonder vermelding van een huis. In 1536 wordt wel melding gemaakt van bebouwing wanneer de Staten van Utrecht "dat huys te Seyst, vry eigen goed" erkennen als ridderhofstad. In 1969 begon architect Johannes Bernardus van Asbeck aan een grondige renovatie. Hij bracht het slot terug naar de oorspronkelijke barokstijl waarbij hij onder andere gebruik maakte van authentiek sloopmateriaal uit andere barokgebouwen. De musici van het middagconcert zijn sopraan Sophie Karthäuser en pianist Eugene Asti. Met een rijke en vaak bekroonde discografie brachten ze onlangs ‘Kennst du das Land’ uit. Het Liedfestival wordt afgesloten een optreden van Werner Güra, mezzosopraan Anke Vondung en pianist Christoph Berner.

Maandag 18 mei reist u in de loop van de middag - na een gezamenlijke lunch - op eigen gelegenheid terug naar huis.

Concert
 • zaterdag 16 mei 2020 Presentatierecital masterclass
 • Slot Zeist (Zeist)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 14,00
Concert
 • zaterdag 16 mei 2020 Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio
 • Slot Zeist (Zeist)
 • Een uniek en afwisselend programma rondom volksmuziek en grote componisten in een bijzondere bezetting voor zang en pianotrio. Van de liederen die u hoort, schreef alleen Beethoven zijn Schotse en Ierse volksliederen voor zang en pianotrio. Beethoven stond erop dat de bewerkingen van volksliederen composities werden genoemd en geen begeleidingen. Met de 180 die hij er schreef, is het het meest beoefende genre in zijn omvangrijke oeuvre, maar desondanks ook het minst bekende. Na Beethoven is er vrijwel geen repertoire meer geschreven voor deze bezetting. In dit recital wordt de draad weer opgepakt met arrangementen door Bas Verheijden van liederen van Ravel en Butterworth.

  - Beethoven: Scottish Songs Op. 108 (selectie)
  - Brahms: Deutsche Volkslieder (selectie)
  - Ravel: 5 Mélodies Populaires Grecques
  - Butterworth: Songs from A Shropshire Lad
  - Brahms: Andante con moto uit Tweede Pianotrio, op. 87/2
  - Beethoven: Irish Songs (selectie)

 • Prijs: € 26,00
Concert
 • zaterdag 16 mei 2020 Lenneke Ruiten en Thom Janssen
 • Slot Zeist (Zeist)
 • Een programma rond een bont veldboeket vol korenbloemen, klaprozen, dahlia’s, sneeuwklokjes, vergeet-mij-nietjes, viooltjes en rozen. Het zijn bloemen die Schumann, Schubert, Brahms en Strauss inspireerden tot liederen over hoop en verlangen, verlies en verdriet. Grote emoties waarvoor de taal der bloemen bij uitstek geschikt is om te dienen als metafoor met de bloesems van de notenboom die fluisterend vragen ‘volgend jaar een bruiloft?’, rozen die alleen in dromen geen doornen dragen en viooltjes die nu nog sluimeren maar zullen bloeien in de lente.

  - Schumann: Der Nußbaum / Er ist’s / Meine Rose / Roselein, Roselein! / Schneeglöckchen / Die Blume der Ergebung
  - Schubert: Die Blumensprache / Blumenlied / Vergiß mein nicht
  - Brahms: An ein Veilchen / Es schauen die Blumen / O, Kühler Wald / Frühlingstrost
  - Strauss: Ich wollt’ ein Sträusslein binden / Das Rosenband / Die Georgine / Schlagende Herzen /
  - Strauss: Mädchenblumen, Op.22

 • Prijs: € 30,00
Concert
 • zondag 17 mei 2020 Sophie Karthäuser & Eugene Asti
 • Slot Zeist (Zeist)
 • - Schubert: 3 Mignon-Lieder
  - Beethoven: 3 Gesänge op. 83
  - Wolf: 4 Mignon-Lieder
  - Debussy: Romance: L’âme évaporée
  - Debussy: Romance: Voici que le printemps
  - Debussy: Beau Soir
  - Debussy: Fêtes galantes I (Verlaine)
  - Debussy: Mandoline
  - Fauré: Le papillon et la fleur op. 1/1
  - De Séverac: Les hiboux
  - Chausson: Le colibri op.2/7
  - Ravel: Le paon
  - Hahn: Le rossignol des lilas
  - Chabrier: Villanelle des petits canards

 • Prijs: € 30,00
Concert
 • zondag 17 mei 2020 Werner Güra & Anke Vondung & Christoph Berner
 • Slot Zeist (Zeist)
 • Hugo Wolf Italienisches Liederbuch (kamermuziek)
 • Prijs: € 30,00
Hotel Theater Figi

Hotel Figi, Zeist
Het hotel beschikt over comfortabele kamers met een werkruimte met gratis vast internet en een eigen badkamer. 's Ochtends kunt u uw favoriete ontbijtproducten uitkiezen van het ontbijtbuffet.

Het Grand Café biedt uitzicht op het stadhuis en heeft meerdere opties voor lunch, diner en drankjes. De Espressobar serveert goede koffie en zoete deegwaren.

Deze accommodatie ligt dicht bij de Utrechtse Heuvelrug en wordt omgeven door parken. Te voet of op de fiets zijn er prachtige uitstapjes te maken. In het hotel vindt u een beveiligde en overdekte fietsenstalling. Op loopafstand is het centrum van Zeist gevestigd, met fraaie, historische gebouwen.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 16 mei 2020 € 295,00
Eenpersoonstoeslag € 80,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Presentatierecital masterclass (16 mei 2020) € 14,00
Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio (16 mei 2020) € 26,00
Lenneke Ruiten en Thom Janssen (16 mei 2020) € 30,00
Sophie Karthäuser & Eugene Asti (17 mei 2020) € 30,00
Werner Güra & Anke Vondung & Christoph Berner (17 mei 2020) € 30,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Figi Hotel in Zeist
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar Zeist, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard

Jacqueline van Rooij

Op het moment dat bij mij de wens ontstond om mijn enthousiasme voor de klassieke muziek en het muziektheater op vele mooie plaatsen in Europa met u te kunnen delen, ben ik een opleiding tot reisleidster gaan volgen. Inmiddels heb ik met heel veel plezier al vele mooie muziek- en cultuurreizen mogen leiden. Ik kan mij voorstellen dat u graag iets wilt weten over wat zoal mijn muzikale drijfveren zijn: in mijn jeugd speelde ik veel piano en zong ik in koren, destijds heb ik het conservatorium overwogen, maar het werd een andere keuze.

Tot een aantal jaren geleden, toen duidelijk werd dat muziek en theater voor mij van groter belang waren, dan ik daarvoor had beseft. Vanaf die tijd ben ik met vakopleidingen in de muziek gestart: eerst schoolmuziek met inmiddels weer zang- en pianolessen, daarna een overstap naar de Schumann Akademie, waar ik pianomethodiek volgde en mijn examens behaalde in de muziektheoretische vakken en muziekgeschiedenis. Omdat ik het allemaal zo boeiend vond ben ik verder gegaan met een master muziekwetenschap, die ik onlangs heb afgerond. In het kader daarvan werkte ik mee aan het programma Opera Live van de NTR. Daarna deed ik productiewerk voor de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw en sinds enkele jaren geef ik met veel plezier pianoles aan (piep-)jong tot oud. Daarnaast ben ik betrokken bij Opera Informa, het magazine van de Reisopera, waarvoor ik solisten en regisseurs interview. Ik recenseer voor Place de l'Opéra en voor Klassiek Centraal in België en schrijf toelichtingen voor het Liedfestival in Zeist.

Ik ga, net als u, graag naar operavoorstellingen, waarbij ik vooral geboeid ben door de plaats die een werk inneemt in de (muziek-)geschiedenis en in de ontwikkeling van een componist, maar natuurlijk ook door de vertolking van de rollen, de zangkunst en de visie van een regisseur. Ik verheug mij erop om u te mogen ontmoeten en te kunnen inspireren op één van de mooie reizen van MUSICO Reizen!

Lees ook het interview met Jacqueline van Rooij.