(Berlijn, Duitsland)
De Berliner Philharmonie is de thuishaven van Het Berliner Philharmoniker. Dit symfonieorkest heeft wereldwijde bekendheid sinds haar oprichting in 1882. In de Tweede Wereldoorlog werden alle concertzalen van Berlijn verwoest, waardoor het Philharmoniker in de naoorlogse jaren geen vaste uitvalbasis had maar moest zwerven door de hele stad.
In 1963 kreeg de het orkest eindelijk weer een eigen zaal: de door Hans Scharoun ontworpen Berliner Philharmonie. Scharoun waagde een grote gok bij het ontwerp van het gebouw. In plaats het klassieke model voor een concertzaal aan te houden, namelijk een rechthoekige zaal waarbij het orkest op een verhoging is geplaatst, koos hij voor een opstelling met het orkest in het midden. Het publiek is hierbij losjes om het orkest heen gegroepeerd. Alle zitplaatsen staan in contact met het orkest, er zijn geen verhogingen gebruikt. Op deze manier zijn orkest en publiek niet van elkaar gescheiden.
De zaal heeft een doordachte akoestiek, waardoor het geluid van de oude standaard zalen niet alleen evenaard, maar zelfs overtroffen kon worden. Het hele gebouw van de Berliner Philharmonie heeft onverwachte kleuren en hoeken, er is geen rechte lijn in te bekennen. Het gebouw moest elitarisme uitbannen en was bedoeld voor alle Berlijners. Helaas duurde het nog jaren voor alle Berlijners konden genieten van het gebouw, omdat halverwege de bouw van de concertzaal vlakbij de Berlijnse Muur werd opgericht. Hierdoor was de Philharmonie opeens geen centraal gelegen zaal meer, maar een zaal aan de periferie van het westelijke centrum.
Ook het plan dat Hans Scharoun voor de omgeving van de Berliner Philharmoniker bedacht, het zogeheten Kulturforum, kwam hiermee enigszins onder druk te staan. Toch is een groot deel van het Kulturforum wel gerealiseerd en wordt de Berliner Philharmonie omringd door allerlei culturele instellingen als de Neue Nationalgalerie, het Gemäldegalerie en vele andere musea en de Neue Staatsbibliothek. Het Sonycenter flankeert het gebouw eveneens aan één zijde.