(Gent, België)
Muziekcentrum De Bijloke kent een rijke geschiedenis. De concertzaal was een middeleeuwse ziekenzaal die gebouwd werd in de 13de eeuw. Een schitterende en unieke sporenkap overdekt de brede zaal. Onderzoek heeft aangewezen dat voor dit dakgebinte de eiken – een heel bos – tussen 1251 en 1255 in Zuid-België werden omgehakt.
Ten oosten van de grote ziekenzaal werden bijgebouwen vervangen begin 16 de eeuw door een tweede ziekenzaal die sindsdien bekend staat als het Craeckhuys (het Kraakhuis). Over de betekenis van die naam is met het niet eens. Twee verklaringen blijven mogelijk: kraken als synoniem voor ernstig ziek zijn of voor overlijden. Het Craeckhuys vormt binnen het Bijlokecomplex een uniek voorbeeld van 16de-eeuwse hospitaalarchitectuur in Europa.
Het middeleeuwse hospitaalcomplex werd in de 19de eeuw aangevuld met een aantal gebouwen in neoklassieke stijl door stadsarchitect Pauli. Sinds de oprichting van de Gentse Universiteit in 1816 door koning Willem I werd de opleiding van artsen en ander medisch personeel immers aan het Bijlokehospitaal toevertrouwd. Daarvoor waren ook zalen, gebouwen, kantoren en laboratoria nodig. Het unieke anatomisch auditorium of anatomisch theater en de bibliotheekvleugel maken eveneens deel uit van Muziekcentrum De Bijloke.
Het volledige Bijlokecomplex werd recent grondig gerestaureerd. Een masterplan begeleidde de sanering waarbij de herwaardering van de historische Bijlokesite in zijn historische eigenheid centraal staat. Voor nieuwe functies, die niet in de bestaande historische gebouwen konden worden opgenomen, werd gekozen voor een sobere eigentijdse architectuur. Zo ook voor het toegangsgebouw.
Vanuit de visie op muziek als bindmiddel tussen culturen en mensen en de unieke positie van Vlaanderen in dit verband door de eeuwen heen wil Muziekcentrum De Bijloke, met een open blik op de evoluties in het ruime culturele en maatschappelijke veld, een internationaal forum zijn waar ontsluiting, creatie, bewaring en beleving van muziek en haar traditie centraal staan.