(Füssen, Duitsland)
"Dit is de mooiste plaats in mijn land die ik kon vinden", schreef koning Ludwig II in 1868 aan Wagner. Maandenlang was Ludwig II op zoek geweest naar de meest geschikte plek voor de bouw van zijn middeleeuwse droomkasteel. Op een rotspunt nabij Füssen liet hij zijn kasteel bouwen, Schloss Neuschwanstein. De bouwtekeningen waren gebaseerd op ontwerpen van theater- en decorontwerper Christian Jank.
Ludwig II was een groot bewonderaar van Wagner. Hij financierde onder meer het Festspielhaus in Bayreuth, de premières van Tristan und Isolde, Die Meistersinger von Nürnberg, Parsifal en Der Ring des Nibelungen. Totaal verzot op het werk van Wagner liet hij alle ruimtes in zijn kasteel decoreren met afbeeldingen uit opera's van Wagner: Lohengrin in de woonkamer, Tannhäuser in de werkkamer en Parsifal en Tristan und Isolde in de troonzaal en de zangerszaal. Deze laatste zaal was niet bedoeld voor hoffeesten, hij was veeleer een gedachtenismonument voor de ridder- en minnecultuur waar de mensenschuwe koning kon vertoeven. Het eerste concert dat in de zaal plaatsvond was een herdenking van het overlijden van Richard Wagner in 1933.
Dat concert was het begin van een traditie waar nog immer aan vastgehouden wordt: een week per jaar is de zangerszaal een concertpodium.