Al Ayre Español (ensemble)

In 1988 richtte Eduardo López Banzo (leerling van Gustav Leonardt) het ensemble Al Ayre Español op. Met dit ensemble wilde hij vooral onbekend repertoire van de Spaanse barok exploreren. Eén van zijn recente projecten met dit ensemble is de herontdekking van een groot aantal werken van de Aragonese componist José de Nebra.
De naam van het ensemble is geïnspireerd op de titel van een fuga voor gitaar van de Aragonese componist Gaspar Sanz uit de 17de eeuw. In deze fuga geeft Sanz de aanwijzing "ayre español" mee, ofwel: "musiceer op de Spaanse manier". Helaas heeft de precieze betekenis van spelen op de Spaanse manier 17de eeuw niet overleefd.
Het "ayre español" is echter het credo van het ensemble geworden. Met veel inzet en musicologisch onderzoek worden projecten opgepakt. Het ensemble blaast oude muziek nieuw leven in. Beroemd is de cd-opname met alles behalve devote kerkcantates van José de Nebra. Het ensemble nam deze cd Esta dulzura amable op tijdens een concert: nergens verslapt de aandacht, nergens wordt energie verspild, nergens wordt gekucht.
Al Ayre Español is geen ensemble dat persé alleen oude muziek uitvoert. De muzikale filosofie "al ayre español" geeft de musici alle kans flexibel door de muziekgeschiedenis te struinen, tot uitvoering van opera's van Mozart aan toe. Inmiddels bespeelt Al Ayre Español alle grote podia van de wereld.