Jurriaan Andriessen (componist)

(15 november 1925 - 23 augustus 1996)

Jurriaan Hendrik Andriessen, ook bekend onder het pseudoniem Leslie Cool) was een Nederlands componist. Als lid van de bekende kunstenaarsfamilie Andriessen was hij een zoon van de componist Hendrik Andriessen, een oom van de kunstenaar met dezelfde voornamen en een oudere broer van de componist Louis Andriessen.

Andriessen begon zijn compositiestudie bij zijn vader, alsmede een pianostudie bij Gerard Hengeveld en André Jurres en een directiestudie bij Willem van Otterloo aan het Utrechts Conservatorium te Utrecht. Na zijn examens in 1947 verbleef hij enkele maanden in Parijs met het doel filmmuziek te studeren en hij werkte in Parijs ook aan muziek voor een aantal poppenfilms. In deze tijd heeft hij ook bij Olivier Messiaen gestudeerd.

Terug in Nederland kreeg hij de opdracht toneelmuziek voor het openluchtspel Het monsterlijke uur te schrijven ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum als vorstin van koningin Wilhelmina der Nederlanden. Voor dit werk mocht hij de eerste Johan Wagenaar-Prijs in ontvangst nemen. Van 1949 tot 1951 studeerde hij in de Verenigde Staten - in Boston en Tanglewood - bij de Russische componist Serge Koussevitzky. Weer terug in Europa maakte hij studiereizen naar Italië en Duitsland.
In 1959 werd hij muzikaal adviseur en componist bij de Haagse Comedie. In 1960 schreef hij ter gelegenheid van het staatsiebezoek van de koning van Thailand, in opdracht van het gemeentebestuur van Den Haag de symfonisch rapsodie Thai en werd door koning Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej benoemd tot Ridder in der orde van de Witte Olifant.

Andriessen componeerde onder andere Berkshire symphonies, een opdracht van de Nederlandse regering, enkele concerten en een mis voor orkest, Soli Deo Gloria. Andriessen schreef veel toneel- en filmmuziek en muziek bij hoor- en luisterspelen. In 1972 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn verdiensten op het gebied van de theatermuziek.

Zijn compositie klinkt Il discorso della corona voor koperkwintet klinkt jaarlijks als een 'Fanfare-Entrata' voor de binnenkomst van de koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal op Prinsjesdag.

Jurriaan Andriessen

Ballade voor harp en gitaar van Jurriaan Andriessen