Leif Ove Andsnes (pianist)

De Noorse pianist Leif Ove Andsnes is een van de interessantste pianisten van zijn generatie en weet het publiek steevast te overtuigen met zijn transparante en intelligente pianospel. De laatste jaren staat Beethoven steeds vaker centraal in Andsnes’ recitals, concerto-uitvoeringen en opnames.

De Noorse pianist Leif Ove Andsnes (*1970) studeerde aan het conservatorium van Bergen bij Jiri Hlinka. Sinds hij enkele prijzen won op belangrijke internationale wedstrijden begin jaren negentig nam Andsnes’ carrière een hoge vlucht. Na zijn debuut in New York en Washington volgden recitals en concerten met vooraanstaande orkesten in de belangrijkste muziekcentra van de hele wereld. Andsnes gaf onder meer concerten in het Barbican in Londen, Carnegie Hall in New York, in het Schauspielhaus Berlin, Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam en Glasgow Royal Concert Hall. Hij ging op tournee met orkesten als Berliner Philharmoniker, Los Angeles Philharmonic, Orchestre National de France, Oslo Philharmonic, New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic, Cleveland Orchestra,
London Philharmonic, London Symphony Orchestra en Bamberger Symphoniker. Hij is een vaste gast op de zomerfestivals van Aspen, Ravinia, Tanglewood, Verbier en Mostly Mozart Festival.