Arditti Quartet (strijkkwartet)

1974

Het Arditti Quartet geniet al meer dan dertig jaar wereldwijk de reputatie van één van de beste uitvoerders van 20ste eeuwse en hedendaagse muziek te zijn. Sinds de oprichting in 1974 door violist Irvine Arditte werden vele werken voor het kwartet gecomponeerd die inmiddels niet meer uit het hedendaagse kwartetrepertoire weg te denken zijn. Birtwistle, Cage, Carter, Gubaidulina, Kagel, Ligeti, Xenakis: het zijn slechts enkele namen uit de lange lijst van componisten die voor het kwartet hebben geschreven. Het ensemble gelooft dat een goede samenwerking met componisten cruciaal is voor het proces van de interpretatie van moderne muziek en daarvoor probeert ze met iedere componist die voor hen schrijft in contact te staan.

Naast vele concerten geeft het kwartet ook masterclasses aan instrumentalisten en componisten. Zo waren de kwartetleden van 1982 tot 1996 docenten in residentie bij de zomercursussen voor nieuwe muziek in Darmstadt.

De afgelopen dertig jaar heeft het ensemble al veel prijzen voor haar werk ontvangen, onder andere een aantal maal de Deutsche Schallplatten Preis en de Gramophone Award voor de beste opname van hedendaagse muziek in 1999 en in 2002. In 1999 ontvingen zij eveneens de prestigieuze Ernst von Siemens Music Prize voor 'lifetime achievement' in muziek. In 2004 ontving het ensemble de 'Coup de Coeur' van de Académie Charles Cros.