Artemis Quartett (strijkkwartet)

1989

De Frankfurter Allgemeine Zeitung noemde het Artemis Quartett het beste onder de internationaal spelende strijkkwartetten. Van Beethoven tot Ligeti, hun uitvoeringen kenmerken zich door een warme klank en ongeëvenaard drama. Hun integrale Beethovencyclus-concerten zijn sinds 1998 een begrip.

Een focus binnen het brede repertoire van het kwartet ligt verder in de intensieve studie van hedendaagse muziek. Componisten als Mauricio Sotelo, Jörg Widmann en Thomas Larcher hebben werken voor hen gecomponeerd. Dat het kwartet veelzijdigheid niet schuwt, mag ook blijken uit het programma dat ze voor dit concert samenstelden. Zij aan zij met Mozart en Beethoven staat de Argentijnse componist en bandoneonist Astor Piazzolla.


In 2009 bracht het Artemis Quartett samen met de Chileense pianist Jacques Ammon een verbluffende cd uit, The Piazzolla Project. Deze set van stukken gearrangeerd voor strijkkwartet is door een onwaarschijnlijke verscheidenheid aan klankkleuren, een technisch uitmuntende uitvoering door het kwartet en het flamboyante pianospel van Ammon, een must in de platenkast van elke Piazzolla-liefhebber.