Pierre Audi (regisseur)

1957

Biografie Pierre Audi
Pierre Audi stichtte in 1979 het Almeida Theatre in Londen, dat uitgroeide tot een van de meest vooraanstaande centra voor hedendaagse muziek en muziektheater. Hij regisseerde er diverse theater- en operaproducties van contemporaine toneelschrijvers en componisten. Sinds 1988 is Pierre Audi artistiek directeur van DNO, waar hij als regisseur samenwerkte met o.a. de beeldend kunstenaars Jannis Kounellis, Georg Baselitz en Karel Appel, en waar hij vóór alles naam maakte met zijn veelgeprezen Monteverdi-cyclus. Hiernaast regisseerde hij werken van Shakespeare (Timon van Athene, Toneelgroep Amsterdam en Maat voor maat, Het Zuidelijk Toneel), Racine (Bérénice, Het Zuidelijk Toneel) en Sophocles (Oidipous, Toneelgroep Amsterdam).

Buiten DNO debuteerde hij aan de Bayerische Staatsopera München (Henzes Venus und Adonis - tevens gastvoorstellingen in Genua en Mannheim), het Parijse Théâtre des Champs-Élysées (Cimarosa's Il matrimonio segreto), in de Japanse Suntory Hall (wereldpremière Tan Duns opera Tea), bij de Dresdner Musikfestspiele (de DNO-productie van Glucks Alceste) en in het Drottningholms Slottsteater (Händels Tamerlano en Alcina). In 2001 debuteerde hij als filmregisseur met een verfilming van twee Canticles van Benjamin Britten. Pierre Audi ontving o.m. de Leslie Boosey Award voor zijn activiteiten bij het Almeida Theatre, de BMW Muziektheaterprijs voor de regie van Param Virs double-bill Snatched door the Gods/Broken Strings, de DNO-productie die dat jaar te gast was bij de Münchener Biennale, de Prijs van de Kritiek voor zijn ensceneringen van werken van Shakespeare en van de Monteverdi-opera's bij DNO, en de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs voor zijn werk als operaregisseur en als artistiek directeur van DNO. Van de Vrienden van de Opera ontving hij de Prix d'Amis voor Wagners Der Ring des Nibelungen, en in Drottningholm werd hem een eremedaille uitgereikt voor zijn Händel-producties. Pierre Audi werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Chevalier de la Légion d'Honneur.

DNO-producties: o.m. een Monteverdi-cyclus (Il ritorno d'Ulisse in patria, L'incoronazione di Poppea, L'Orfeo en Il combattimento di Tancredi e Clorinda), de Mozart-opera's Mitridate, Il re pastore, Die Zauberflöte en La clemenza di Tito, La bohème, Der Ring des Nibelungen (Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried, Götterdämmerung), Lohengrin, Alceste, Die glückliche Hand, Erwartung en Von heute auf morgen, Neither, Punch and Judy en Rêves d'un Marco Polo, en wereldpremières van Theo Loevendie (Gassir), Param Vir (Snatched by the Gods/Broken Strings), Guus Janssen (Noach en HIER°), Alexander Knaifel (Alice in Wonderland) en Tan Dun (Tea). Dit seizoen regisseert hij Berlioz' Les Troyens, en later o.m. reprises van La bohème, Die Walküre en Rêves d'un Marco Polo, en de wereldpremière van Robin de Raaffs nieuwe opera Raaff.